היום השני של כנס INTV נפתח עם דיון שהנחתה העיתונאית אילנה דיין בנושא שתמיד רלוונטי, ורלוונטי במיוחד בימי בחירות: "האם פוליטיקה מייצרת טלוויזיה טובה?". שמו של ראש הממשלה עלה כבר בפתיחה. "סוף התסריט של הבחירות עוד לא ידוע וייכתב רק מחר", אמרה דיין, "האם זה סיפורו של אדם שנלחם על חייו הפוליטיים?". על כך ענה עיתונאי "הארץ" ארי שביט – מחבר הספר "הארץ המובטחת שלי" – "יש שתי דרמות. הקרב על אופייה של ישראל, והתוצאה שתגיד לנו באיזו מדינה נחיה. אך הדרמה של הבחירות היא הצבעת אי אמון באדם אחד, וזה סיפור נתניהו. אנו באובססיה אליו כבר 20 שנה. זו לא דרמה שייקספירית אלא הומרית. הוא נראה כמת, ומנסה להקים את עצמו לתחייה. ורק מחר נדע".

גם ריצ'רד פלפלר, נשיא ומנכ"ל HBO, התייחס לנתניהו באומרו כי "ביבי הוא אזרח העולם. נוח לו בזירה הגלובלית. אולי מלבד רבין, אין הרבה פוליטיקאים ישראלים שיכולים לבוא לבית הנבחרים ולדבר בכזו קלילות, חן, נוחות, ואפילו סטטוס של כוכב רוק. תהיה דעתך על הנאום אשר תהיה, כל מי שמתעניין בפוליטיקה היה מרותק. זה אומר עליו הרבה. בלי קשר לפוליטיקה ולתוכן עצמו. בנאום אחר, מול חבורת מנכ״לים בביתו של ארנון מילצ׳ן, הוא דיבר לחדר מלא בציניקנים, וכולם הסתנוורו ממנו. הוא נשא נאום שנאם פעמים רבות בעבר, על הישרדות ישראל. אבל בחדר שרגיל לפיצ׳ים טובים, הוא נתן פיץ׳ מצוין". סוכן העל ריק רוזן הוסיף כי "זה אכן שייקספירי וזה נצפה בכל העולם. זה רגע חשוב לאין שיעור. הוא כריזמטי ויש לו פגמים, וזה אחלה תאטרון".

ריצ'רד פלפלר (צילום: Michael Kovac, GettyImages IL)
נשיא HBO ריצ'רד פלפלר | צילום: Michael Kovac, GettyImages IL

"הספר של ארי שביט הדהים אותי"

פלפלר סיפר על המפתח בהפיכת הפוליטיקה לקומדיה. "ב'ויפ' הצליח סקוטי ממוצא איטלקי לעשות צחוק מהפוליטיקה האמריקאית", אמר פלפלר. "הסדרה לא לוקחת את עצמה ברצינות, בגלל שג׳וליה קומיקאית מקצועית כל כך. בוושינגטון, בייחוד אצל העוזרים הפרלמנטריים, הם החלו לקרוא לחבריהם לעבודה בשמות של דמויות מהסדרה. הסדרה הגיעה למסדרונות הקפיטול". לעומת זאת, אמר פלפלר, יוצר "חדר החדשות" ארון סורקין "דווקא לוקח את עצמו ברצינות. הוא אוהב אותם טובים ונחושים להילחם למען המדינה. סורקין  שאף, והצליח, להראות את חשיבותה של העיתונאות לחברה, ואת המחיר של מתיחת ביקורת על התקשורת. היה לו מסר שהוא רצה להעביר, על החברה של בלוגים וחדשות שמגיעות במהירות שיא, והיה לו משהו לומר על דמוקרטיה שבה זה הערך הגבוה ביותר". על "בית הקלפים" של נטפליקס אמר פלפלר כי אהב את הסדרה בעונתה הראשונה, אך היא הידרדרה בשנייה. רוזן הוסיף כי "מסוכן לכתוב על פוליטיקה. צריך כישרון כמו ארון סורקין כדי להצליח בזה".

כשנשאל אם היה נותן לאחד ממיוצגיו לגלם טרוריסט מדאע"ש, לדוגמה, ולהפוך אותו לדמות אנושית, הודה רוזן כי זה עניין מורכב: "בעונה השנייה של 'הומלנד' ניסו לספק את האמת הרגשית שמאחורי דמות הטרוריסט. אני חושב שזה נתן לתכנית עוד אמינות". פלפלר סיפר כי "היו לנו עריכות מסוימות בתכניות שלא אסגיר, בשני נושאים – על העבדות ועל השואה. זה לא היה צנזור, ואני זוכר שאמרתי לאמן בשני המקרים - אתה חייב לעשות את מה שאתה חושב לנכון, ואתה חייב לשקול האם זה באמת מצחיק. בשני המקרים תוך כמה שעות האמן חזר אליי והסכים שעדיף להוריד את הקטע".

עוד מכנס INTV:

ארי שביט סיפר כי ספרו האחרון עומד להפוך לסרט תיעודי ב-HBO. פלפלר סיפר כי "הספר הדהים וריגש אותי כמו שאף ספר היסטורי אחר לא הצליח. כשפניתי לארי, אמרתי לו שחיכיתי כל חיי לספר הזה, וקראתי כל מה שיכולתי בנושא, מאז נעוריי. הספר הזה מתעד את האמת האובייקטיבית, הרגשית, הפסיכולוגית, של אהבת ישראל שלי, שמתמודדת עם אתגריה ונאבקת מול טעויותיה. כשקראתי, חשבתי שתהיה לי זכות גדולה להביא את האמת של הספר ולהפוך אותה לסרט שיגיע למיליוני צופים בכל העולם. אנו מתכננים הקרנת בכורה כאן, בירושלים, לעודד דו-שיח, ולהפיץ אותו במוסדות חינוכיים בכל העולם". רוזן הוסיף כי הספר "מראה את הטוב, הרע, המכוער – הסיפור האמיתי. יש חלקים שאנשים יתנגדו להם, בייחוד כאן בישראל. זה יעורר דיון, וגם זה חשוב".

ריק רוזן (צילום: Alberto E. Rodriguez, GettyImages IL)
סוכן השחקנים ריק רוזן | צילום: Alberto E. Rodriguez, GettyImages IL

"'פאודה' צריכה להיות ב-HBO"

לאחר שהוקרנה סצנה מתוך הסדרה הישראלית "פאודה" (משודרת אצלנו ב-yes), נותרו כמה מהנוכחים באולם בפה פעור. "חייבים להשיג את זה ל-HBO", אמר פלפלר. יוצר הסדרה, אבי יששכרוף, סיפר על מקרים אותם לא יכול היה להעלות על הנייר כעיתונאי, אך כעת הוא יכול להציג על המסך. "נפגשתי עם מחבלים מתאבדים בפוטנציה, כאלה שנעצרו בדרך לפיגוע", סיפר יששכרוף, "נער פלסטיני ממוצע, בן 18-19, ממשפחה טובה או פחות, יודע לספר על ספורט, על חבריו, על החיים שלו. אבל אפילו אחרי שעות של שיחה, אתה לא מבין איך הוא היה מסוגל ללכת ולהתאבד כדי להרוג ישראלים. ב'פאודה' החלטנו ללכת עד הסוף, אל המנטליות שלהם, ולהראות את זה לקהל הישראלי". על הדילמה שבהצגת דמויות הטרוריסטים אמר יששכרוף כי מדובר בתהליך יומיומי. "האם טרוריסט יכול להיות נחמד? אנושי? מדובר פה באנשים מההארדקור של החמאס. בתחילת הדרמה תיארנו את אבו-אחמד כאחראי להרג 116 ישראלים. איך מתארים אותו? הוא צריך שיהיו לו פנים. הוא לא רק נבל. הישראלים צריכים לתהות איך זה שחמאסניק מאוהב באישתו ואכפת לו מילדיו, ובמקביל הוא טרוריסט. הוא שטן, אבל גם לשטן יש פנים".

לסיכום תהתה דיין האם הטלוויזיה יכולה לאפשר לאנשים לדמיין פוליטיקה טובה יותר – כפי שהציגה לראשונה נשיא שחור או נשיאה אישה. "לאו דווקא טובה יותר", אמר רוזן,

פלפלר סיפר בסיום כי התגובה הכי מפתיעה לה זכה מפוליטיקאי הייתה מהנשיא ברק אובמה. "אני צריך את העונה הזאת של 'משחקי הכס' ושל 'בלש אמיתי'", אמר לו הנשיא. רוזן הוסיף שאובמה גם מעריץ את "הומלנד", ושהבית הלבן היה מתקשר מדי שנה ל-FOX ומבקש את העונה החדשה. דיין סיפרה כי לפי השמועות, אובמה קרא גם את "הארץ המובטחת שלי", וסיכמה כי אולי גם נתניהו יתפנה לכך.