הכנסת אישרה הלילה את התיקון לחוק הרשות השנייה. ההצבעה עברה בקריאה שנייה ושלישית פה אחד, עם 11 מצביעים בעד. התיקון מאפשר את הארכת זיכיון ערוץ 10 וכן תיקונים והקלות הקשורים בזכייניות ערוץ 2.

לפני ההצבעה על חוק הרשות השנייה, אישרה הכנסת גם את הסעיף בחוק הקובע תקציב המאפשר את המשך עבודת החדשות המקומיות.

בדיון הממושך שקדם להצבעה במליאה, בוועדת הכלכלה של הכנסת, דנו בכירי ענף התקשורת והרגולציה בישראל, נציגי היוצרים ומשרדי האוצר והתקשורת בסעיפים החוק השונים.

ח"כ איתן כבל אמר ל-mako שהוא לא הולך להצביע בלב שלם: "מיד אחרי הבחירות כל כלי התקשורת יתרסקו עוד פעם ויהיה כאוס מוחלט. הפתרון האמיתי הוא ניתוק מוחלט בין הפוליטיקה לכלי התקשורת". ח"כ נחמן שי אמר, "אני מקווה שנצליח לעשות את זה להרחיק את הממשלה ממעורבות כלשהי בשוק התקשורת".

יו"ר ועדת הכלכלה, כרמל שאמה, הסביר, "אנחנו רוצים כלי תקשורת יותר חזקים, לפחות באים אלינו לבקש עזרה. יש כאן כשל שוק, שלא עשו לו טיפול שורש אף פעם, אלא רק טיפול מניעה ופעם אחר פעם נוצר שבר ומגיעים אלינו".

זיכיון ערוץ 10 הוארך בשנתיים נוספות

התיקון לחוק הרשות השנייה מאפשר, כאמור, את הארכת הזיכיון של ערוץ 10, קשת ורשת בשנתיים נוספות, תוך מתן נקודות יציאה לזכייניות ערוץ 2 לשידור ברישיון במידה ויסכימו ביניהן על כך. עוד הוסדרה דחיית החובות של ערוץ 10 על סך 65 מיליון שקלים. ופריסת מחוייבויות התוכן של הזכייניות על פני שש שנים, מרגע היציאה לשידור ברישיון.  

חוק החדשות המקומיות מאפשר את המשך תקצוב החדשות המקומיות לשבעה חודשים בתקציב של 10.8 מיליון שקלים, זאת על אף אנשי החדשות המקומיות שהגיעו לכנסת וביקשו לאשר תקציב לשנה.

"אנחנו נמצאים במציאות כלכלית שהמכרז לא צפה"

אבי בלישניקוב, ערוץ 10
בלשניקוב. "צריך לראות את התעשייה הזאת כאחד ממנועי הצמיחה בישראל"
יו"ר דירקטוריון ערוץ 10, אבי בלשניקוב אמר בדיון, "זאת תעשייה שנותנת עבודה לעשרות אלפי משפחות. הדרישות שלנו ושל קשת ושל רשת הן אותן דרישות, זאת אותה הצעקה. אנשים הולכים הביתה מצמצמים משכורות עד 15 אחוז לכולם. כולנו יודעים וכולנו מפנימים את מצב שוק התקשורת בעולם כולו". והוסיף, "התעשייה הזאת היא תעשייה שגם מייצאת היום. תעשיית התקשורת במדינת ישראל מייצרת פורמטים שמוקרנים ומועתקים היום בכל העולם. אנחנו, רשת וקשת הופכים להיות רשת של פורמטים שמכניסה הרבה כסף למדינת ישראל. צריך לראות את התעשייה הזאת כאחד ממנועי הצמיחה במדינת ישראל, לא רק היי-טק".

מנכ"ל קשת, אבי ניר, אמר בדיון, "תנהגו כלפינו באותה הגינות, אל תפלו את מי ששמר על החוק כל השנים האלה. זה לא מסר שכנסת ישראל צריכה להעביר לנו או לאזרחי ישראל. חקיקה לערוץ 10 ללא התאמות מתחייבות לערוץ 2 משמעותה קריסה של ערוץ 2, חד וחלק, כלכלית. כשמנתחים את מבנה ההכנסות וההוצאות של השוק מקבלים מספר מינוס והשנה הזאת ערוץ 2 יפסיד הרבה יותר מערוץ 10. לערוץ 2 יש הרבה יותר מחוייבויות כלכליות בהשוואה לערוץ 10 ומיקומה של חברת החדשות בנווה אילן, היא הדוגמא לכך.

"המכרז או החקיקה נעשו לפני שנעשו שינויים בעולם. המכרז שנחתם בשנת 1993, נוסח עוד לפני שנכנס הדבר המשונה הזה שקוראים לו אינטרנט. המכרז השני נעשה לפני שגוגל ויוטיוב הפכו לגופים שמקבלים את תקציבי הפרסום הגדולים בישראל. אנחנו נמצאים במציאות כלכלית שהמכרז לא צפה".

מנכ"ל רשת, אבי צבי אמר, "חובתה של הכנסת הזאת להציל את ערוץ עשר. זאת לא פעם ראשונה שמצילים את ערוץ 10, כי  קשה לו מול ערוץ 2. אבל בכל הפעמים הקודמות עמדנו מהצד, כי מצב ערוץ 2 היה לפחות טוב ולכן נתנו לכנסת להקל על ערוץ 10. הם קיבלו הקלות אינסוף. לא ביקשנו, לא נלחמנו. אבל היום המצב שונה – מצבנו, אם לא דומה, הוא זהה לזה של עשר. ערוץ 2 חייב לקבל כל הקלה שמקבל ערוץ 10"