פסטיבל הקולנוע ירושלים, שיתקיים השנה בין ה-13 ל-23 ביולי, פרסם היום (שני) את רשימת הסרטים הישראלים שישתתפו בתחרויות הפסטיבל. זאת, זמן קצר לאחר חשיפתו של סרט הפתיחה של הפסטיבל – "גולדה", סרט הדרמה אודות ראש ממשלת ישראל לשעבר גולדה מאיר, בכיכובה של הלן מירן ובבימויו של הישראלי זוכה האוסקר גיא נתיב ("מבול", "סקין").

התוכנית הישראלית כוללת יותר מ-40 סרטים – 17 מתוכם בתחרויות המרכזיות: תחרות חג'ג' לקולנוע ישראלי עלילתי, ותחרות דיאמונג לקולנוע ישראלי תיעודי. תחרויות נוספות הן תחרות דיאמונד לקולנוע ישראלי קצר, התחרות לאמנות וידאו וקולנוע נסיוני ותחרות היצירה הצעירה ע"ש וים ון-ליר לתלמידי תיכון. בנוסף, השנה יוענקו לראשונה כמה פרסים חדשים, ביניהם פרס האנסמבל בתחרות העלילתית, שיוענק לסרט עם צוות השחקנים הטוב ביותר, ופרס ענת פרחי למשחק, שיוענק לשחקן או לשחקנית הטובים ביותר בסרט עלילתי. כמו כן, לצד סרטי התחרויות תתקיים גם הקרנת עותק משוחזר של הסרט "חסד מופלא" של עמוס גוטמן משנת 1992.

ששון גבאי, מתוך "בתי אהובתי" (צילום: דניאל מילר, יחסי ציבור)
ששון גבאי, מתוך "בתי אהובתי" | צילום: דניאל מילר, יחסי ציבור

תחרות חג'ג' לקולנוע ישראלי עלילתי

בתחרות חג'ג' לקולנוע ישראלי עלילתי ישתתפו 9 סרטים, 5 מהם בבכורה עולמית ו-4 מהם בבכורה ישראלית. הדרמה המשפחתית "בתי אהובתי", שכתב וביים איתן גרין, עוקבת אחר שמעון – אלמן שטס לפריז כדי לבקר חבר נעורים, ובמהלך הביקור מתגורר אצל בתו. כששמעון מגלה שנישואיה מתפרקים הוא מנסה לסייע לה, וכך הם מגלים זה את זו מחדש. בסרט מככבים ששון גבאי, סיון לוי, אלברט אילוז ואוולין הגואל. סרט נוסף שישתתף בתחרות הוא "דניאל אויערבאך", סרטו של דוד וולך ("חופשת קיץ"), שגם מככב בתפקיד הראשי. גיבור הסרט הוא בן דמותו של הבמאי – יוצר קולנוע בדרכו האינסופית לסרט השני בחייו, שעסוק בתלאותיו כמהגר מירושלים החרדית לתל־אביב החילונית, בתהליכי הכתיבה ובמכאובי הזהות היהודית והישראלית. לצד וולך מככבים בסרט גם ליהי קורנובסקי ורועי ניק, שנשואים בחיים האמיתיים.

עוד סרט שישתתף בתחרות חג'ג' הוא "חדר משלו", בבימויו של מתן יאיר ("פיגומים"), שגם כתב את התסריט. הוא עוסק באורי, נער שנמצא בעיצומה של השנה האחרונה בתיכון, ובמקביל מתמודד עם התפרקות הנישואים של הוריו (ירדן בר-כוכבא ודרור קרן). כתוצאה מהמשבר, אורי חולק חדר עם אמו – אבל הוא יצטרך למצוא את דרכו העצמאית ולהשיג חדר משלו. כמו כן יתמודד בתחרות גם "המשלחת", סרטו של אסף סבן ("בית בגליל"), שעוסק בשלושה בני נוער (יואב בבלי, נעמי הררי ולייב לב לוין) שיוצאים למסע לפולין מטעם בית הספר. שם, בשיאו של גיל ההתבגרות, הם יתמודדו עם העבר והזיכרון – אבל גם עם אהבות ראשונות ועם הזהות המתעצבת שלהם.

"המשלחת"  (צילום: יחסי ציבור)
יואב בבלי, נעמי הררי ולייב לב לוין ב"המשלחת" | צילום: יחסי ציבור

"הענקים של אי הפסחא", סרטו של דובר קוסאשווילי ("חתונה מאוחרת") בכיכובו של גברי בנאי, ישתתף גם הוא בתחרות. בסרט, שני סיפורי אהבה נרקמים במקביל: זאזא אוהב את זהבה, שצוללת איתו בדמיון לעולם פנטסטי, מדיאה העצמאית אוהבת את הבריון השכונתי השרמנטי - ואת הכל מנהל הסבא הססגוני, שמשמר את חוקי הפטריארכיה הישנים בישראל החדשה. סרט נוסף הוא "העתיד", בבימוי נעם קפלן ובכיכובן של ריימונד אמסלם ודר זוזובסקי. הוא מתמקד בדוקטור נורית בלוך, אישה בעלת קריירה אקדמאית מרשימה, במסגרתה הצליחה לפתח דרך לחזות פיגועי טרור. אבל אז, צעירה פלסטינית בשם יאפא מוכיחה שהשיטה לחזות פיגועים לא מושלמת למרות הכל, ונורית צריכה לפצח את אישיותה.

בתחרות חג'ג' משתתפים שלושה סרטי ביכורים. הראשון הוא "טעם התפוחים האדום", סרט הביכורים של איהאב טרבייה. הסרט עוקב אחר קאמל, שייח מכובד בכפרים הדרוזיים ברמת הגולן; הגיבור נאלץ לקבל החלטה בלתי אפשרית ולהכריע בין המשפחה לבין חובתו החברתית, כשאחיו חוזר הביתה לאחר 47 שנות גלות. בסרט מככבים בין השאר מכרם חורי ורובא בילאל עספור. סרט הביכורים השני הוא "מתחת לצל של השמש", של הבמאי שלום הגר. הוא מספר את סיפורו של מטקו, גבר אתיופי שמשתחרר מהכלא 15 שנה לאחר שרצח את אשתו. כאשר הוא מגלה שבנו, שהיה בן שנתיים בעת הרצח, עובד בזנות – הוא מנסה להציל אותו. עוד סרט ביכורים הוא "הפילגש" של מעיין ריף – דרמה קומית שחורה בכיכובן של דאנה איבגי ואניה בוקשטיין. הסרט מגולל את סיפורה של אלה (איבגי), מלבישה בתיאטרון ופילגשו של מחזאי ההצגה שמת במפתיע: לאחר מותו, אלה מתקרבת קצת יותר מדי לבני משפחתו – ונחשפת לעולם שעד כה היה חסום בפניה.

מתוך "משפחת המרגלים" (צילום: ארכיון צה"ל , יחסי ציבור)
מתוך "משפחת המרגלים" | צילום: ארכיון צה"ל , יחסי ציבור

תחרות דיאמונד לקולנוע ישראלי תיעודי

8 סרטים תיעודיים באורך מלא ישתתפו בתחרות דיאמונד. "האסיר X", סרטם של הילה מדליה ועמוס רוברטס, עוסק בפרשה מרתקת: ב-2010 נמצא אסיר מת בתאו בכלא איילון, והשומרים לא ידעו מיהו ומה היה פשעו. רק אחרי שנתיים נחשפה הפרשה, ואיתה מתגלה כי התאבדותו המפתיעה של סוכן המוסד האנונימי היא רק קצה הקרחון של מסכת ניסיונות ההשתקה של הממסד הישראלי. סרט נוסף שיתחרה הוא "הבית בקריית שמונה", בבימוי ליסה פרץ ורובי אלמליח. הסרט חוזר אל אחד המאורעות המדממים והנשכחים בדברי הימים של ישראל – הטבח שהתרחש בקריית שמונה ב-1974, שבו נרצחו 16 איש בידי חוליית מחבלים.

עוד סרט הוא "ג'אדו – שואה במדבר", בבימוים של שרון יעיש וגולן רייז. הסרט חוזר ליומנו של יוסף דעדוש, שהוחזק נעול בארון במשך 70 שנה; היומן מספק הצצה נדירה לשגרת הגיהינום של ג'אדו, מחנה ריכוז שפעל במדבר הלובי בתקופת שואת יהודי לוב. גם "משפחת המרגלים", סרטו של רפאל בלולו, ישתתף בתחרות. עם פטירתה של דינה בן דוד מנסה דני, נכדה, להתמודד עם הסיפור המשפחתי המושתק – פרשת הריגול במצרים, שהביאה לתליית סבו וגרמה לסבתו ולילדיה לברוח לישראל.

מתוך "שלושתנו" (צילום: ברכי הישריק, יחסי ציבור)
מתוך "שלושתנו" | צילום: ברכי הישריק, יחסי ציבור

סרט נוסף הוא "שומרות הסף: זכרונות", בבימוי אליעזר יערי. במסגרתו, הנשים המייסדות של ארגון "מחסום Watch" חושפות סרטונים שצילמו לאורך עשור, המתעדים את המציאות הקשה במחסומים המפרידים בין שטחי ישראל לרשות הפלסטינית. כמו כן ישנו הסרט "השיבה מהפלנטה האחרת", סרטו של אסף לפיד. הסרט מבקש לשרטט דיוקן של הסופר המסתורי ק. צטניק, שהחליט להתמודד עם טראומה אישית וקולקטיבית באמצעות טיפולי LSD.

"שלושתנו", בבימוי הניה ברודבקר, יתחרה גם הוא. הסרט עוקב אחר בני זוג חרדים, הורים לילד אוטיסט, שנלחמים על מקומו בחברה וחולמים על החיים שימצאו מחוץ לגבולות הקהילה הסגורה. הסרט האחרון שישתתף בתחרות דיאמונד הוא "שריף שנטי: תיק רצח", סרטו של אבידע לבני. הסרט צולל לתעלומת הרצח של שריף שנטי, סוחר קרקעות מוסלמי שקנה קרקעות מערבים ומכר אותן ליהודים, וחושף פרטים חדשים על מלחמות קרקע שנמשכות עד היום.