"שלוש סופרות דרומיות", קת'רין אן פורטר, קרסון מק'קלרס, פלאנרי או'קונור

על מה? שלוש נובלות שהמשותף להן הוא שכתבו אותן שלוש סופרות מהדרום העמוק של ארצות הברית בין תחילת לאמצע המאה הקודמת. בין השממה וגלגלי הקוצים הנישאים ברוח, האנשים העובדים, האלכוהול האסור, ההנאות המועטות, היד הקלה על ההדק והחינוך הנוקשה, או'קונור, פורטר ומק'קלרס מצאו סיפורים צובטי לב ובעיקר את הדרך הנכונה לספר אותם. בלי שמץ של פאתוס או מלודרמה, בלי רחמים אבל עם חמלה, והתוצאה היא קובץ פשוט נפלא.
מי? קת'רין אן פורטר שעד כה לא הייתה מוכרת במיוחד לקורא העברי (והייתה מזכירה, שחקנית וזמרת, בין השאר), קרסון מק'קלרס שאולי תזכרו מהקלאסיקה "צייד בודד הוא הלב" ופלאנרי או'קונור הנהדרת, שאם לא קראתם את קובץ הסיפורים "אדם טוב קשה למצוא" שלה - אנא, רוצו לחפש אותו.
למי? לחובבי דרום ארה"ב (ספציפית דרום טקסס, ג'ורג'יה וטנסי), לחובבי סופרות נשים מן המאה הקודמת, לאוהבי מערבונים שרוצים קצת ספרות בחיים שלהם, לאוהבי ריימונד קארבר וטנסי ויליאמס.
כמה? 369 עמודים, הוצאת עם עובד. מאנגלית: משה רון, דבורה שטיינהארט

שלוש סופרות דרומיות

"חמדת", טוני מוריסון

על מה? תרגום מחודש ורענן לספר המפורסם ביותר של טוני מוריסון, שראה אור לראשונה ב-1987. "חמדת" זכתה מאז לעיבודים רבים, ועזרה למיליוני קוראים להבין לראשונה חלק קטן מהמשמעות של עבדות. סת'ה ובתה דנבר נמלטות מהאחוזה בה שימשו שפחות ומתיישבות בבית שרדוף על ידי רוחה של חמדת - תינוקת שבטרם מלאו לה שנתיים גרונה שוסף משום שאמה לא רצתה שתילקח לעבדות כמו שאר משפחתה. תוך שחזור זוועות העבר עם עבד נמלט נוסף מן האחוזה, תגיע נערה שנראה שהיא התגלמותה של חמדת האמיתית לו הייתה בחיים. ספר מצמרר וכתוב היטב שלא תוכלו לשכוח.

מי? טוני מוריסון, סופרת נפלאה (שזכתה עד כה לתרגומים לא אחידים לעברית) היא האישה השחורה הראשונה שזכתה בפרס נובל לספרות, ודמות מפתח בספרות השחורה בארצות הברית.

למי? למי שמתעניין בעבדות ובהיסטוריה שחורה, לבעלי קיבה חזקה, לחובבי ריאליזם מגי א-לה-גרסיה מארקס אבל בגרסת סינסנטי.

כמה? 328 עמודים, הספריה החדשה, מאנגלית: ניצה בן-ארי

חמדת

"זיעה", ז'ורז'י אמאדו

על מה? בקטעים-קטעים מספר אמאדו על התושבים שחיים בשיכון ענק בסלבדור שבברזיל. אמאדו לא מתמקד בגיבור או בגיבורה: אינספור דמויות יוצרות פורטרט אנושי והסיפורים שלהן גם משתלבים זה בזה. איכשהו בעשור האחרון לא יצאה לאור יצירה של אמאדו, כך שמדובר בלא פחות מקרנבל. לצד הספר הפיזי, יצאה גם מהדורת שמע בקולו של רמי ברוך. רמי סערי, עוד רמי מוצלח, תרגם את הספר והוסיף אחרית דבר.

מי? אמאדו הוא רק אחד מגדולי הסופרים הברזילאיים, וגם זה מ"שיר אהובת הספן", מה שבוודאי היה חשוב עבורו באותה המידה - אבל לעולם לא נדע מאחר שהלך לעולמו ב-2001.

למי? אוהבי פרגמנטים, אוהבי ברזיל, אוהבי פורטרטים אנושיים, חובבי ריטה המוקדמת ומעריצי התרגומים של רמי סערי המשובח.
כמה? 224 עמודים, הוצאת רימונים, מפורטוגלית: רמי סערי

זיעה

"אחכה לך במוזיאון", אן יאנגסון

על מה? הגיבורה שלנו, טינה הופגוד, כותבת מכתב לחוקר שפעם הקדיש לה ולחברותיה ספר. היא לא יודעת לאן לשלוח אותו, ולכן ממענת אותו למוזיאון בדנמרק בו עבד, אלא שהחוקר נאסף אל אבותיו והמכתב מגיע לאוצר המוזיאון. מה שמתחיל במכתב מנומס הופך לתכתובת ארוכה ומענגת בין שני אנשים בודדים. הרומן פורסם לא מזמן, וכבר עתיד לצאת לאור ב-12 שפות. ב"גרדיאן" הבריטי התלהבו ממנו כל כך שכתבו "רומן עדין ומעורר למחשבה על תשוקות, חרטות, אהבה וצער שנקברו עמוק... רומן הביכורים של יאנגסון מציע תקווה לשינוי, בזכות ההעמקה הרגישה שלו בשאלה מהם חיים בעלי ערך". לא פחות.

מי? אן יאנגסון האוקספורדשיירית הייתה בכלל האישה המהנדסת הראשונה בתעשיית הרכב באנגליה, אבל אחרי אלף שנים כמהנדסת, בגיל 68 החלה ללמוד כתיבה יצירתית באוקספורד. "אחכה לך במוזיאון" יצא לאור כשהיא בת 70, אז יש לנו עוד סיכוי.

למי? מי לא אוהב רומן מכתבים?!
כמה? 248 עמודים, הוצאת תמיר/סנדיק. מאנגלית: שי סנדיק

אחכה לך במוזיאון

"שמש בגבעון דום", דידי רפאלי

על מה? איה בת 12 ואחיה דן בן 10. אנחנו בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת ומלחמת המפרץ הראשונה פורצת. איה ודן חווים את המלחמה ובכלל, את הסובב אותם, באופן שונה מאוד זה מזה - כשאיה היא כבר שלא רוצה לוותר על הילדה שהייתה, ודן הוא ילד שמהתל במבוגרים ללא הרף - וכל אחד מהם מקבל ברומן הביכורים הזה את הקול שלו.
מי? דידי רפאלי, שכותבת בדרך כלל על עיצוב פנים, אדריכלות ו-DIY
למי? למי שמלחמת המפרץ היא חלק בלתי נפרד מילדותו, לאוהבי נקודות מבט ילדיות, לאוהבי ספרות שכונתית.

כמה? 200 עמודים, הוצאת שולחן כתיבה מבית מטר

שמש בגבעון דום

"בת אודין", סירי פטרסן

על מה? ספר ראשון בטרילוגיית הפנטזיה הנורווגית "טבעות העורבים", שבמרכזו הירקה בת ה-15, נטולת הזנב היחידה בעולם שלה, שמגלה להפתעתה שזה לא הדבר היחיד שבו היא מוזרה ושזאב לא נשך לה את הזנב בינקותה. כשכל בני ובנות הנוער נערכים לקראת "הטקס", הירקה מבינה שהם יכולים לגלות את הסוד שלה - על אף שלה עצמה הוא לא לגמרי ברור - הכול מוטל על הכף והיא נאלצת לנדוד מהבית היחיד שהכירה. הספר עב-הכרס הזה נקרא בנשימה אחת, כולל ניסיונות לגלגל ממש הרבה שמות נורווגיים על הלשון (וגם לזכור את ההבדלים בין אלה שנשמעים לכם אותו הדבר), ויש בו גם עורב מחמד וחבר ילדות עם פוטנציאל ללהפוך ליותר מזה.

מי? סירי פטרסן, שזהו ספר ביכוריה, נולדה בעיירה קטנה בצפון נורווגיה וכשהיא לא כותבת פנטזיה ממכרת, היא מאיירת ויוצרת קומיקס.

למי? אוהבי טרילוגיות פנטזיה מותחות ורבות עמודים עם מפה בעמוד הראשון, חובבי עורבים, אוהבי פנטזיה שנשים במרכזה, נורדופילים, קוראים סבלניים שמסוגלים לחכות לכרך הבא.

כמה? 560 עמודים, הוצאת סיאל. מנורווגית: יונתן בר

בת אודין

"היסטוריה של מהירות - מדריך פילוסופי ומעשי להאטה", עמית נויפלד

על מה? מה בעצם עושה לנו קצב החיים המהיר? למה העבודה כל כך חשובה לנו ומהי המשמעות של "איזון עבודה-חיים" (ספוילר: אנחנו לא באמת רוצים את זה)? עמית נויפלד מסביר באופן משעשע ומעורר מחשבה למה עדיף לעצור רגע את המרדף התמידי שאנחנו מצויים בו, לחיות לאט, או לפחות להאט קצת את הקצב. המדריך החדש שלו אינו רק תיאורטי, אלא גם מציע דרכים פרקטיות ליהנות יותר מהקהילה, המשפחה, העבודה והסביבה על ידי האטה.
מי? עמית נויפלד, מייסד ועורך את אתר תנועת ההאטה
למי? לחובבי מדריכים על החיים עצמם, למתעניינים בפילוסופיה מעשית, למי שמעוניין להאט וכמתנה למי שבעיניכם חייב להאט.
כמה? 382 עמודים, הוצאת Slow. איורים: דייב יעקב. ניתן לרכישה רק באתר הייעודי

היסטוריה של מהירות

"כלכלה בקומיקס", מייקל גודווין ודן א. בר

על מה? מייקל גודווין קרא המון-המון ספרי כלכלה. אבל הוא לא הצליח למצוא ספר אחד שהסביר בפשטות איך התפתחה המחשבה הכלכלית המערבית, למה, איך היא משפיעה על חיי היומיום שלנו ובכלל, מה הקטע עם כלכלה למי שלא אוחז בתואר רלוונטי מהאוניברסיטה. כחובב קומיקס, הוא החליט שזה הז'אנר המתאים להסביר את כל זה לפשוטי העם, בלי מושגים שאף אחד לא מבין, ובדרך מצחיקה אך ברורה. גודווין חבר ליוצר הקומיקס דן א. בר ויחד הם יצרו את "כלכלה בקומיקס", שהפך לרב-מכר של הניו-יורק טיימס ותורגם כבר ל-19 שפות.
מי? מייקל גודווין, כותב ניו-יורקי, חובב כלכלה וקומיקס, דן א. בר, קומיקסאי ומאייר עטור פרסים
למי? תכלס, כנראה חשוב שכולנו נבין בכלכלה, וזו דרך נחמדה ביותר לעשות את זה. באופן ספציפי יותר, למי שמתעניין בכלכלה אבל לא יודע מאיפה להתחיל, כי בואו, כתבי מארקס ו"עושר העמים" הם לא החומר הכי קריא שיש.
כמה? 307 עמודים, הוצאת שוקן. מאנגלית: עמנואל לוטם

כלכלה בקומיקס

"הבנר", פטרישיה מקלקלן

על מה? ניקי מקבלת מהדוד אברטון את הכלב הבנר (במקור Barkus - תודו שהתרגום חינני), והשניים מתוודעים זה לזה ועוברים יחד הרפתקאות קצרות וחמודות ביותר כגון ביקור של הבנר בכיתה של ניקי, יום הולדת להבנר ואימוץ גור חתולים קטן. "הבנר" ראה אור כחלק מסדרה חדשה בשם "מתחילים לקרוא", והוא מחולק לפרקים קצרים, כתוב בפונט גדול ומושך כראוי לז'אנר. לצידו יצא בסדרה גם "אל תגנבו לי את התור" של עודה בשאראת, העוסק בחלא, ילדת כיתה ב' שהופכת לפעילה למען ילדי הכפר שלה כששוב ושוב גונבים להם את התור במכולת, ואותו איירה בתיה קולטון המעולה.

מי? פטרישיה מקלקלן, סופרת אמריקנית מהמערב התיכון של ארצות הברית, שכתבה כמה וכמה ספרי ראשית קריאה ונוער צעיר (זוכרים את "שרה פשוטה וגבוהה"?).
למי?
ילדי כיתות א' וב' יכולים לנסות לקרוא לבד, ואפשר להקריא גם לגילאי 5-6.
כמה? עמודים לא ממוספרים, הוצאת כתר. מאנגלית: גליה דגן-אלוני. איורים: מרק בטוון

הבנר