בנובמבר הקרוב, מוזיאון תל אביב לאמנות יציג לראשונה בישראל תערוכה רטרוספקטיבית מקיפה של האמנית היפנית הידועה יאיוי קוסאמה. התערוכה, שדורגה כאחת מעשר התערוכות החשובות והגדולות בעולם לשנת 2021, מגיעה לארץ כתוצאה משיתוף פעולה עם סטודיו קוסאמה בטוקיו ועם מוזיאון מרטין-גרופיוס-באו בברלין. קוסאמה בת ה-92 נחשבת לאחת אמנות הפופ-ארט המפורסמות בעולם ולאייקון תרבותי בקרב צעירים. האמנית צברה פופולריות מחודשת בשנים האחרונות בזכות הופעתה הלא שגרתית והאסתטיקה המסוימת מאוד של יצירותיה, שמעוררת עניין בקרב בני הדור החדש, וזכתה לפרסום נוסף בין השאר בזכות שיתופי פעולה מסחריים שהיא יוצרת יחד עם בתי אופנה גדולים, דוגמת שיתוף הפעולה עם לואי ויטון ב-2012.

התערוכה תציג את תקופות היצירה המשמעותיות ביותר של האמנית, שפועלת בתחום כבר למעלה משבעה עשורים. יוצגו בה כמאתיים עבודות וארבעה "חדרי אינסוף", חדרי המראות הייחודיים של קוסאמה. בין השאר, יוצגו התערוכה עבודות חדשות שיחשפו לראשונה בפני קהל. מדובר באחת התערוכות הגדולות שהוצגו אי פעם במוזיאון תל אביב: היא תתפרש על פני שישה חללים וגלריות הממוקמים בשני בנייני המוזיאון, בשטח כולל של כ-3000 מטר.

יצירותיה של קוסאמה מתאפיינות בדפוסים חוזרים של נקודות בכל הגדלים והצבעים, פסלי דלועים וחללים היוצרים ניתוק מהמציאות ואשליית אינסוף. לצד ציורים, קולאז'ים ופסלים המוצגים במוזיאונים, קוסאמה גם מעמידה פסלים ומיצבים במרחב הציבורי בארץ מולדתה. קוסאמה היא האמנית המתויגת ביותר ברשתות החברתיות, ורבים נוהגים לצלם את עצמם על רקע הסביבות הייחודיות שהיא יוצרת.

יאיוי קוסאמה, חדר אינסוף, 1965 (צילום: YAYOI KUSAMA, courtesy: Ota Fine Arts, Victoria Miro and David Zwirner)
יאיוי קוסאמה, חדר אינסוף, 1965 | צילום: YAYOI KUSAMA, courtesy: Ota Fine Arts, Victoria Miro and David Zwirner

האמנית סבלה מילדות טראומתית והעידה בעבר כי אמה התעללה בה פיזית ואביה היה בוגד באמה. אי התמיכה הבולט של משפחתה בנטייתה האמנותית והחזיונות שראתה בצעירותה הם שהובילו אותה לסגנון האמנותי המובהק שלה, כמו גם הפרעת האו סי די איתה היא מתמודדת. היא עזבה את יפן לטובת ניו יורק ב-1967 והחלה להיות מקושרת לתנועת הפופ ארט, בהמשך חייה חזרה ליפן, ובשנת 1977 קוסאמה אשפזה את עצמה בבית חולים פסיכיאטרי והמשיכה לפעול בתחומה מתוך כותלי המוסד הרפואי.

עבודותיה מוצגות במוזיאוני מובילים, גלריות ומרחבים ציבוריים ברחבי העולם, וזוכות לסיקור נרחב. רטרוספקטיבה של עבודתיה נדדה בשנים 2011 ו-2012 בין מוסדות אמנותיים נחשבים, בהם מוזיאון טייט מודרן בלונדון, וויטני בניו יורק, פומפידו בפריז ועוד. במוזיאון תל אביב לאמנות, יאצרו את התערוכה ד"ר סטפני רוזנטל, מנהלת מרטין-גרופיוס-באו, ברלין וסוזן לנדאו, מנהלת ואוצרת ראשית לשעבר של מוזיאון תל אביב. 

ממנכ"לית מוזיאון תל אביב לאמנות, טניה כהן-עוזיאלי, נמסר כי "אנחנו גאים לארח את תערוכתה המקיפה של יאיוי קוסאמה, במיוחד עכשיו בתקופה שלאחר מגפת הקורונה, בה נראה שהקהל הישראלי צמא לחוויות מרגשות ואיכותיות. הצגתה של תערוכת-ענק ייחודית זו בישראל, באותו סדר גודל ובשיתוף מוזיאונים חשובים בעולם, תיתן מענה והזדמנות לציבור הרחב ליהנות מאירוע תרבותי בינלאומי יוצא דופן". מאוצרת התערוכה, סוזן לנדאו נמסר כי "הצגת התערוכה של קוסאמה במוזיאון תל אביב לאמנות היא ללא ספק אירוע חד פעמי והיסטורי".