בדיוק בשבוע שבו בנימין נתניהו סיים 15 שנים (12 מתוכן רצופות) בתור ראש ממשלת ישראל והוחלף על ידי נפתלי בנט, גם מעבר לים עסקו בו, אם כי באופן מעט אחר. נתניהו, יחד עם הוריו בנציון וצילה ואחיו יוני ועדו, ניצב במרכז ספרו החדש של ג'ושוע כהן האמריקאי, "משפחת נתניהו", או פשוט "הנתניהוז" ("The Netanyahus") - רומן היסטורי שמהלך בין מציאות לבדיה ויצא לאור בארה"ב בשבוע שעבר.

כפי שכהן הסביר בראיונות, הרעיון לספרו החדש נולד במהלך מפגש מזדמן עם פרופ' הרולד בלום, חוקר הספרות האמריקאי המפורסם שהלך לעולמו ב-2019. באותה פגישה, בלום סיפר לכהן על הפעם שבה ההיסטוריון בנציון נתניהו, אביו של ראש הממשלה לשעבר, הגיע לראיון קבלה באוניברסיטת קורנל בתחילת שנות השישים. נתניהו האב, מי שהיה מזכירו האישי של זאב ז'בוטינסקי, זכה לימים למשרה בכירה באותה אוניברסיטה. המפגש בין בלום לנתניהו הוא נקודת המוצא של הספר, שאמנם שואב השראה מדמויות אמיתיות - אך לא מחויב לדיוק היסטורי.

לאורך הספר, כהן מדמיין ומעבה את מערכת היחסים המזדמנת בין ההיסטוריון לפרופסור, תוך תיאור ספק-ביקורתי-ספק-לעגני של משפחתו. בביקורת על הספר במגזין Forward, למשל, מתארים את משפחת נתניהו הבדיונית כחבורה "עייפה, עצבנית וחצופה", כזו שמכניסה את הפרופסור בספר לשורה של צרות והופכת את המפגש איתה לסקנדל אדיר. ובעוד בלום של הספר מוצג כ"ליברל אמריקאי נאיבי", לנתניהו'ז יש "נטייה לפרובוקציות, מניפולציות וסכסוכים". "תכונות שבנימין נתניהו כנראה ירש", מאבחנים שם. 

למרות ש"הנתניהוז" כבר יצא לאור במספר מדינות, לישראל הוא דווקא עוד לא הגיע - ורק השבוע הודיעו בהוצאת הספרים "הבה לאור" כי יפיצו אותו גם כאן, בעוד חודשים ספורים. "מספר להוצאות לאור רצו לפרסם את הספר בישראל", מסביר המשורר, הסופר והעיתונאי עודד כרמלי, מייסד "הבה לאור", "אבל המחלקות המשפטיות של כל הוצאה חטפו רגליים קרות, ואמרו לעורכים משהו כמו 'דיר באלק, עוד תהיה לנו תביעה מיאיר נתניהו'".

עותק מתנה למשפחת נתניהו

הזהירות המשפטית נובעת, כאמור, מהערבוב של מציאות ובדיה בספר. בלום, לדוגמה, הוא באופן ברור ההשראה לדמותו של פרופ' רובן בלום, חבר הסגל היהודי היחיד בקולג' קורבין הפיקטיבי שמתבקש לראיין את בנציון נתניהו. נתניהו, מנגד, דווקא מוצג כאן בשמו האמיתי - יחד עם רעייתו וילדיו - וגם היחס הקר של האקדמיה הישראלית לדעותיו השמרניות נשמר. כשנשאל על ידי מגזין ה-Jewish Insider מדוע בחר להשאיר את שמו של נתניהו האב, שהלך לעולמו בשנת 2012 בגיל 102, ולא להעניק גם לו גרסה בדיונית, כהן צחק והשיב בבדיחות: "כי זה מוכר יותר עותקים".

מעבר לפרטים הצהובים יותר, ולהשקות האפשריות שאולי עלו בראשו של כהן בין משפחתו של בנציון נתניהו לזו של בנימין, "הנתניהוז" עוסק ברובו במהלכים ההיסטוריים, האידיאולוגיות והתנועות שהובילו את האיש שגידל את ראש הממשלה הוותיק בתולדות ישראל. סיפור רחב יותר מזה של שושלת משפחתית כזו או אחרת. 

באותו ראיון ל-Jewish Insider, כהן הסביר: "במהלך העשורים הכי משמעותיים בהיסטוריה היהודית המודרנית, שנות הארבעים והחמישים, איפה היה בנציון נתניהו? הוא לא נשחט באירופה, והוא לא בפלשתינה, מייסד את מדינת ישראל - הוא נמצא בניו יורק ובפרברי פילדלפיה. הוא פשוט הוגלה מהאוניברסיטה העברית, בגלל שהוא ז'בוטינסקאי, בגלל שהוא האמין שאנחנו לא חייבים לחכות לבריטים או לכוח אחר כדי לקבל אדמה. אנחנו חייבים להשיג אותה בעצמנו". ואכן, נתניהו האב ומשפחתו שבו לישראל רק בשנת 1976, לאחר נפילת הבן יוני במבצע יונתן לחילוץ בני הערובה באנטבה. 

ג'ושוע כהן, 2019 (צילום: Leonardo Cendamo/Getty Images)
"מפצח את הנפש הרוויזיוניסטית". ג'ושוע כהן | צילום: Leonardo Cendamo/Getty Images

"אנחנו בפיגור אחרי העולם, שזה מעצבן - זה קצת כמו צנזורה בישראל", מוסיף כרמלי מ"הבא לאור". "אני מקווה שנספיק להוציא אותו עד חגי תשרי". לדבריו, הוא טרם קיבל פנייה כלשהי מצד משפחת נתניהו או מי מטעמה - ומבטיח לשלוח להם עותק מתנה. "אני חושב שהספר בוודאי מסקרן את הקהל הישראלי, יותר מכל קהל אחר, ואני חושב שמה שג'וש עושה שם, שרלוונטי בעיקר לנו, זה לפצח את הנפש הרוויזיוניסטית. הוא לא עושה את זה בלעג, למרות שאין ספק שמשפחת נתניהו יוצאת שם כמשפחה קמצנית ונלעגת, אבל הוא בוודאי לא משחיר את פניהם. להפך, בנציון נתניהו מתגלה כאדם רב עוצמה, בעל כושר רטורי מפותח מאוד ואמונה כמעט-דתית בצדקת הדרך".

על הוצאות הספרים, הוא אומר: "הן נתקפו בעתה, וחששו שתגיע תביעת דיבה מכיוון משפחת נתניהו, או מהבן האובד יאיר. כשהספר הגיע לידיי, חשבתי שזה טירוף מערכות שהוא יראה אור מסביב לעולם, ורק בישראל לא ניתן יהיה לפרסם רומן על משפחת נתניהו. אני חושב שזה המעשה הנכון לעשות, גם ספרותית וגם ציבורית".