עבור פעילי זכויות אדם שחיים בישראל, הניסיון לסייע לאוכלוסיה האזרחית הפלסטינית, ובכלל לראות אותה כאסופה של בני אדם בעלי זכויות, נתקלת שוב ושוב במאמץ מצד רבים להציג אותם כבוגדים. חושבים שמגיע חופש לפלסטינים? אה, אתם בוודאי תומכי טרור או אנטישמים בעלי שנאה עצמית.

רק בשבוע שעבר החליט שר הביטחון בני גנץ ששישה ארגוני זכויות אדם פלסטיניים ייחשבו מעתה לארגוני טרור. הארגונים הישראליים עוד לא עומדים בפני סכנה כזו, אבל אין ספק שהפעילות שלהם מלווה בלא מעט תסכול. מדי פעם, בכל זאת, צצה לה יוזמה שמערבת לא רק את האנשים הפעילים בכל מקרה למען הפלסטינים, כמו יוזמת #הזכות_לנוע - שבה מאה אמנים ואמניות מובילים בשדה האמנות המקומי והבינלאומי התאחדו לקמפיין גיוס תרומות חדש למען תושבי ותושבות רצועת עזה. בקמפיין משתתפים ארבעה דורות של אמנים ואמניות מקומיים בולטים, ישראליים ופלסטיניים, בהם: זויה צ'רקסקי, מיכל הלפמן, דגנית ברסט, דוד ריב, יאיר גרבוז, תמר גטר, אלי פטל, אלונה רודה, אסד עזי ואורי גרשוני. בין האמנים גם שני זוכי פרס ישראל בתחום האמנות - מיכל נאמן ומיכה אולמן.

כל משתתף תרם לקמפיין אחת מעבודותיו שנמכרת בארבעה גדלים שונים ובמחירים של 180-650 ש"ח, וההכנסות ממכירת העבודות מיועדות לתמיכה בארגון זכויות האדם "גישה", המקדם הגנה על זכות היסוד לחופש תנועה של תושבי הרצועה. את הקמפיין יזמו קולקטיב האמנות "פאונטיין" (גיאגיא אסיף, משה יאמו ואהל עדן), עם ההתארגנות "תרבות של סולידריות" (שבולטת גם בפעילותה למען ישראלים החיים בעוני), ובשיתוף סטודיו העיצוב "ג'לאדה" שהקימו אתר ייעודי לקמפיין.

מיכל נאמן, "דג נבון וציפור" 1997

"מהמקום שלי זה לא ביג דיל לתרום עבודה"

"מאז כיבוש הגדה המערבית ורצועת עזה בשנת 1967, מפעילות רשויות הביטחון והצבא של ישראל מערכת סבוכה של כללים וסנקציות המגבילה את תנועתם של 4.5 מיליון פלסטינים בתוך השטחים ומחוצה להם", נכתב בעמוד האינסטגרם של "תרבות של סולידריות". "הגבלות אלו מפרות את זכותם הבסיסית של הפלסטינים לחופש תנועה וכתוצאה מכך נפגעות זכויות יסוד נוספות כגון הזכות לחיים, הזכות לקבלת טיפול רפואי, הזכות לחינוך, הזכות להתקיים בכבוד, הזכות לשלמות התא המשפחתי והזכות לחופש פולחן. מאז היווסדו ב-2005, סייע 'גישה' לעשרות אלפי פלסטינים ופלסטיניות להיאבק בהגבלות גורפות ושרירותיות שישראל מטילה על הרצועה - במישור המשפטי והציבורי לשם שינוי מצב זה".

"במהלך השנים, 'גישה' סייעו לעשרות אלפי אנשים לממש את זכותם לנוע וכך לחזור לבתיהם, להתאחד עם משפחתם, ללמוד, להתפרנס, להתפתח מקצועית ועוד", אמרה דוברת הארגון. במספר מקרים, פעילות משפטית של 'גישה' סייעה לחשוף מדיניות שהוסתרה ואף להביא לשינויה. במישור הציבורי, 'גישה' מפרסם דוחות, מידע ועדכונים ופונה באופן ישיר למקבלי החלטות בארץ ובעולם על מנת לקדם מדיניות הנותנת ביטוי הולם לזכויות אדם בשטחים".

זויה צ'רקסקי, "ללא כותרת" 2021

האמנית זוכת פרס ישראל מיכל נאמן תרמה לקמפיין את יצירתה "דג נבון וציפור" מ-1977, ואמרה היום ל-mako תרבות: "צריך להצדיע ליוזמים של הפרויקט. אנשים שגייסו את עצמם כדי לעזור לאזרחים בעזה שנמצאים תחת מצור בלתי אפשרי. הכל מאוד מאוד עצוב. עכשיו הכריזו על ארגוני סיוע כארגוני טרור. אז מהמקום שלי זה לא ביג דיל לתרום עבודה לקמפיין, זה המעט ההגון שאפשר לעשות. זה מרנין שהם יצרו את הדבר הזה, כי האומללות שאנחנו יוצרים היא בלתי אפשרית, וזה עוזר להרגיש קצת יותר טוב. אני שמחה לתרום לזה". 

ומה תגידי למי שימהרו לבקר מהלך כזה מזוכת פרס ישראל?
"קודם כל בואי נהיה כנות - לאמנים פלסטיים הרבה יותר קל להיות פתוחים וגלויים ביחס לנטייה הפוליטית שלהם, שזה מצב רצוי. ואם מישהו חושב שזה אקט לא ממלכתי, אז אני חושבת שפרס ישראל לא ניתן לזהויות פוליטיות אלא להישגים, ומישהו חשב שיש לי כאלה. החששות האלה כבר מאחוריי, בשלב הזה של החיים שלי אני לא מאוד תלויה בממסד ובמימון שלו. אני רק יכולה להביע דאגה כלפי אמנים שהם יותר צעירים ויותר תלויים בהתקבלות על ידי הממסד, ומקווה שזה לא יגרום להם לצנזורה עצמית ושלא ייבשו אותם בגלל העמדות הפוליטיות שלהם".