1. החלום הישראלי / רועי צ'יקי ארד

כיפי הוא השם האמצעי של רועי צ'יקי ארד, אבל אל תטעו בו. אנחנו לוקחים את הספרות שלו ברצינות, ומקווים שזה לא יפגע במפעל הכיפיות שהוא מייצר. בניגוד לסופרים ישראלים רבים שמתיישבים לכתוב ותמיד יוצאת מהם איזו נפיחות מסוימת וכובד ראש, צ'יקי עובד הפוך. גם כשהוא כותב על נושאים רציניים, העין החדה שלו אמנם מנתחת היטב את השפה ואת המציאות, אבל הוא תמיד גם מצחיק ופרוע לצד היותו חברתי וביקורתי. אולי משום שרועי צ'יקי ארד הוא אוהב אדם אמיתי שרואה יופי גם בדברים הכעורים והבנאליים.

החלום-הישראל---רועי-צ׳יקי-ארד (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור

2. לימונוב / עמנואל קארר

אם כולם היו כמו אדוארד לימונוב, גיבור הביוגרפיה של עמנואל קארר, העולם היה מקום בעייתי למדי. אבל בעולם שלנו, השגרתי, הפוסע בתלם, האפור והמפחד כל כך מקפיצות גבוהות מדי, אפשר ללמוד לא מעט מהמטורף הרוסי הזה – סליחה, אבל אין דרך אחרת לכנות אותו - שכל הקטגוריות פשוט לא תקפות לגביו: סטרייט, הומו או בי, שמאל וימין, דתי או חילוני, אלים או שווה נפש. הבן אדם הזה בא לחיות, אז בואו לא נבלבל אותו לרגע אחד עם כל מיני הסחות דעת כמו הגדרות קשיחות. אז נכון, לא כדאי לקחת את החיים הקשים והלא מתגמלים של הדיסידנט הזה כמפת דרכים אל האושר, אבל בהחלט אפשר לקבל מהם השראה לאיך אפשר לחמוק מכל מה שהחברה מחליטה לגביך. כמו שאמרו פעם בסרט גדול במיוחד, "האקרז" - אין דבר כזה רע וטוב, יש רק כיף ומשעמם. לימונוב ניצב בקצה של הכיף.

לימונוב---עמנואל-קארר (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור

3. שבע פואמות / אהרון שבתאי

קובץ שמאגד בתוכו 7 ספרים של שבתאי, מתרגם דגול ומשורר אדיר שהוא גם אחד האנשים הכי כיפיים והכי לא נפוחים, בעיקר כשהוא מאוהב. אנחנו אוהבים את אהרון שבתאי מאוהב, אבל גם כשהוא היה אהרון שבתאי המתאבל על טניה אהובתו, היתה בו את אותה תפיסת זן ילדית נהדרת. ואם לתמצת את הכל בלשונו שלו מתוך הפואמה הביתית: "תרבות, דהיינו/לעשות/מעצמך פגר".

שבע-פואמות---אהרון-שבתאי (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור

4. יוברט הורציו ברטל בובטון-טרנט / לורן צ'יילד

ספר הילדים הכי כייפי שיצא בשנים האחרונות, דווקא כי הוא לא בדיוק חינוכי. חלקנו לא מאמינים בחינוך ילדים, רק בגידול ילדים. זה החלק הכיפי שבנו. בכל אופן הספר הזה נפתח כך: "אדון וגברת בובטון-טרנט היו עשירים בטרוף, אבל טרוף". אחר כך מסופר שהם אכלו במסעדות כמעט כל ערב, ארוחות לשניים, ארוחות לעשרים ושניים, ארוחות למאתיים עשרים ושניים. הם הכירו את כל מי ששווה להכיר, כולל המלכה, ואחרי זמן מה התעייפו והשתוקקו לפגוש מישהו חדש, אז הם החליטו להביא ילד לעולם. הם קראו לו יוברט הורציו והוא היה ילד פלא גאון ומולטי מיליונר, מי לא רוצה להיות כזה?  אלא שהמשפחה מאבדת את כל כספה וצריכה אולי למכור את האחוזה ולעבור לדירה רגילה. כל הסיפור המשעשע הזה מלווה באיורים נפלאים של לורן צ'יילד.

יוברט-הורציו-ברטל-בובטון-טרנט---לורן-צ'יילד (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור

>>>לכל הספרים שיהפכו אתכם לאדם טוב יותר

5. אונורה דה בלזק / על החיים האלגנטיים

פרקי הספר הזה התפרסמו תחילה כסדרת מאמרים בשבועון הצרפתי "לה מוד", האופנה, בשנת 1830. בספר משובב הלב הזה בלזק מתעסק באופנה אבל גם כהרגלו באופן שבו החברה בנויה, במעמדות חברתיים, בהון-שלטון. הוא כותב על האדם העובד, על האדם החושב, ועל האדם שאינו עושה מאומה. הוא מנתח שלושה נוסחי קיום שמבטאים את כל סוגי החיים: החיים העסוקים, חיי האמן, והחיים האלגנטיים. וכך הוא כותב: "מטרת החיים המתורבתים או הפראיים היא המנוחה. המנוחה המוחלטת יוצרת מרה שחורה. החיים האלגנטיים הם, במובן הרחב של המושג, אמנות המפיחה חיים במנוחה. האדם הרגיל לעבוד אינו יכול להבין את החיים האלגנטיים. מסקנה: כדי להיות אופנתי צריך ליהנות מן המנוחה בלי לעבור דרך העבודה. במילים אחרות, לזכות בהגרלה הגדולה, להיות בן של מיליונר, נסיך, אוכל לחם חסד או מחזיק במספר משרות בו זמנית". פשוט כיף.

אונורה-דה-בלזק-על-החיים-האלגנטיים-הוצאת-נהר (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור