סערת הסרת היצירה ממוזיאון רמת גן מסרבת לשכוך. לאחר שראש העיר רמת גן כרמל שאמה הכהן העלה סקר בחשבון הפייסבוק שלו, בו שאל האם יש להסיר את יצירתו של האמן דוד ריב, שעליה נכתב "ירושלים של זהב, ירושלים של חרא", והיצירה הורדה מתערוכה במוזיאון, אמני התערוכה פתחו במחאה נגד המהלך וכיסו את יצירותיהם. כעת, מוזיאוני ישראל נעמדים לצידו של ריב ולמען חופש הביטוי ומגנים את התערבותו של ראש העיר ואת הסרת היצירה.

"פתיחתו המחודשת של מוזיאון רמת גן היא רגע חשוב וחגיגי לתרבות בישראל: הצטרפות של מוסד ציבורי למחויבות לאמנות ישראלית – להצגתה, טיפוח היוצרות והיוצרים וביסוס הקשר עם הקהל", פרסם מוזיאון תל אביב אתמול בחשבון האינסטגרם הרשמי שלו. "מצער שרגע משמעותי זה היה כרוך במעשה קיצוני של הסרת יצירה מתצוגה. פנייה לקהלים מגוונים מחייבת אחריות ורגישות ציבורית - נושא טעון המעסיק מוזיאונים בארץ ובעולם. בין דיון מקצועי וציבורי, לבין התערבות של גורם פוליטי בהכתבת פעולה, פעורה תהום. מבחינתנו – כאזרחים, כהנהלה וכצוות העובדים של מוזיאון תל אביב לאמנות - במעשה זה נחצה קו".

בתשובה לשאלת mako בנושא, גם במוזיאון ישראל הגיבו על הסערה והבהירו כי גורם חיצוני כמו ראש העיר לא יוכל לעשות מעשה דומה במוסד התרבות הירושלמי החשוב. "ההחלטה אילו יצירות מוצגות במוזיאון ישראל נתונה לשיקולם הבלעדי של אוצרי המוזיאון לדורותיהם הפועלים על פי אמות המידה הנהוגות במוזיאונים הגדולים והחשובים בעולם", מסר המוזיאון.

View this post on Instagram

A post shared by מוזיאון תל אביב לאמנות (@telavivmuseumofart)

גם קבוצות הפייסבוק של העיר רמת גן געשו בימים האחרונים בדיונים בסוגיה. הפוסט שפורסם בקבוצת הפייסבוק "צעירי רמת גן – גבעתיים" צבר עשרות תגובות שמגנות ותומכות במהלך. "אשמח לדעת אם גם להעלות תמונה של מיעוט אחר במדינה ולכתוב 'ירושלים של חרא' ייחשב בעיניהם אומנות וחופש ביטוי. או ששם הם יסכימו שלא מדובר ביצירה אומנותית וזה פוגע ומבזה", כתב תושב אחד. "אני בד"כ בעד חופש הביטוי. אבל מנגד - הצביעות שאם היה שם תמונה של צעיר עם דגל הגאווה והיה כתוב אותו טקסט - אלו שבעד התמונה היו דורשים ובצדק שזה לא יהיה תלוי במוזיאון כי זה הסתה נגד הגייז. אין הבדל מבחינתי", הוסיף גולש שני. "כאומנית בעצמי, אני חושבת שהתצוגה לא ראויה ולגיטימי שיורידו אותה", חיזקה תושבת נוספת. "מי שרוצה לתלות תמונה כזאת בבית הפרטי שלו סבבה. אבל זה כן פגיעה בציבור".

לעומתם, חלק מהמגיבים סלדו מהמעשה. "היום זה הוא, מחר זה אומן אחר", הגיב תושב אחר. "כרמל שאמה איבד את זה. הוא לא יודע כנראה שאומנות היא סוג של הבעה בדמוקרטיה, אומנות סוג של מחאה, סוג של עמדה מסוימת. מדינה דמוקרטית בלי אומנות ועם סתימת פיות כנראה זה חיים בטהרן". "כל העניין באומנות זה שכל אחד מקבל את היצירה בצורה שונה על מנת ליצור שיח פורה", הוסיפה חברה נוספת בקבוצה, "לא סתם יש אוצרים במוזיאונים, והתפקיד שלהם הוא להבדיל בין משהו בעייתי שלא תקין לבין משהו עם משמעות עמוקה. אבל כל מה שטרחו לראות את יהודי מתפלל והמילה חרא". 

"'זה מזכיר את היטלר שהוריד יצירות… אתה בחברה טובה'. זו אחת מתגובות הנאצה בתגובה לכך שמילאתי את חובתי כראש עיר, שנקבעה בפס"ד הורדת הפסל בחיפה (מק'ישו) להביע דיעה ולפעול למניעת פגיעה ברגשות הציבור", פרסם ראש העיר רמת גן בחשבון הפייסבוק שלו בשעות האחרונות. "לגבי ההשוואה המזעזעת להיטלר ישפוט הציבור, ואמנע מלהשוות בין היצירה הגזענית והאנטישמית שהוסרה לבין הפרסומים המוכרים לנו שהיטלר ועוזריו ימח שמם הפיקו ותלו. היום בעוד זמן קצר בית המשפט המחוזי יאמר את דברו בדרך להכרעה הסופית בבית המשפט העליון", הוסיף שאמה.