mako
פרסומת

סערה באוסטרליה: הפסטיבל בוטל בגלל השתתפות סופרת פלסטינית

מועצת פסטיבל הספרים בעיר אדלייד ביטלה את השתתפותה של הסופרת האוסטרלית-פלסטינית רנדה עבד אל-פתח, זאת לנוכח התבטאויות קודמות שלה וברקע המצב המתוח במדינה אחרי הפיגוע הרצחני בחוף בונדי בחנוכה. רבים מהסופרים פרשו במחאה, כך גם ספונסרים של האירוע וחברי הדירקטוריון, ובסופו של דבר הפסטיבל הוותיק בוטל

מיכל דאבי
פורסם:
רנדה עבד אל-פתח, הפיגוע באוסטרליה
רנדה עבד אל-פתח | צילום: youtube
הקישור הועתק

כחודש עבר מאז הפיגוע האנטישמי באוסטרליה, שבו נרצחו 15 בני אדם באירוע חנוכה, בידי שני רוצחים שנראה כי הושפעו מאידאולוגיית דאעש. המצב במדינה עדיין מתוח - סוגיות של אנטישמיות, ביטחון וחופש הביטוי ממשיכות לעמוד במרכז הדיון הציבורי, וכעת הסערה גולשת גם אל עולם התרבות, עם ביטולו של פסטיבל ספרות ותיק.

הסערה החלה כאשר מועצת פסטיבל אדלייד, שמנהלת את שבוע הסופרים בעיר אדלייד, הודיעה ב-8 בינואר כי היא ביטלה את הזמנתה של הסופרת האוסטרלית-פלסטינית רנדה עבד אל-פתח, "בגלל הצהרותיה הקודמות". המועצה הסבירה כי לנוכח הרגישויות התרבותיות שנוצרו בתקופה שלאחר הירי האנטישמי בחוף בונדי, הוחלט שלא לכלול את הופעתה בתוכנית.

רנדה עבד אל-פתח נולדה באוסטרליה להורים ממוצא פלסטיני ומצרי, והיא מרבה לכתוב על איסלאמופוביה. במסגרת הפסטיבל היא הוזמנה לדבר על הרומן שלה, Discipline, שבמרכזו שני מוסלמים - עיתונאי וסטודנטית באוניברסיטה - המתמודדים עם סוגיות של צנזורה בסידני. לאורך המלחמה, היא ביקרה לא פעם את ממשלת ישראל והייתה פעילה למען העם הפלסטיני.

לפי דיווח בסוכנות הידיעות AP, ב-7 באוקטובר פרסמה עבד אל-פתח תמונה עם דגל פלסטין. מאוחר יותר הסבירה בריאיון כי כשפרסמה את התמונה, "לא היה לי מושג על מספר ההרוגים, לא ידעתי מה קורה בשטח... כמובן שאני לא תומכת בהריגת אזרחים".

ג'סינדה ארדרן, 2021
ביטלה במחאה. ג'נסינה ארדרן | צילום: Mark Tantrum/Wellington International Airport via Getty Images

לאחר הירי בחוף בונדי, המועצה היהודית של דרום אוסטרליה - המדינה שבה נמצאת אדלייד - פנתה לפסטיבל כדי לבקש לבטל את הופעתה של עבד אל-פתח. גם ראש ממשלת מדינת דרום אוסטרליה, פיטר מלינאוסקוס, תמך בביטול ההשתתפותה - ואף השווה את הופעתה בעת הזו ל"ציוני ימיני קיצוני שמגיע לשבוע הסופרים ומטיף לשנאה כלפי מוסלמים" אחרי טבח במסגד.

פרסומת

במועצת הפסטיבל החליטו, כאמור, להסיר את עבד אל-פתח מהתוכנית, אם כי בהודעתם הבהירו שלסופרת או לכתיבתה אין קשר לפיגוע הטרור. המועצה לא ציינה שום הצהרה ספציפית שלה, אך היא עצמה כינתה את המהלך "צנזורה", והוסיפה כי ההודעה רומזת ש"רק נוכחותי אינה ראויה מבחינה תרבותית". עבד אל-פתח גם איימה בתביעת דיבה נגד ראש הממשלה פיטר מלינאוסקוס, ותיארה את דבריו האחרונים כ"תקיפה אישית אכזרית כלפי אזרחית פרטית, בידי הפקיד הציבורי הבכיר ביותר בדרום אוסטרליה".

והסערה לא איחרה לבוא: יותר מ-180 סופרים ומרצים ביטלו את השתתפותם במחאה על ביטול הופעתה של הסופרת, כולל הסופרת הבריטית זיידי סמית', ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר ג'סינדה ארדרן וכן כמה ספונסרים של האירוע. מלבדם, רוב חברי הדירקטוריון עזבו אף הם, וגם מנהלת הפסטיבל, לואיז אדלר - יהודיה אוסטרלית - שהתפטרה במחאה: "אני לא יכולה להיות שותפה להשתקת סופרים", הסבירה.

בסופו של דבר, לאחר שיותר מ-70% מהסופרים והמרצים פרשו, האירוע בוטל. במועצה פרסמו את ההודעה בדף הפייסבוק שלהם, והביעו התנצלות כלפי עבד אל-פתח על "האופן שבו ההחלטה הוצגה". עבד אל-פתח דחתה את ההתנצלות בפוסט שפרסמה ב‑X, וכתבה כי המהלך הינו "מעשה ברור של גזענות אנטי-פלסטינית". היא הדגישה שהדירקטוריון התנצל על האופן שבו הוסרה מהתוכנית, אך לא על ההחלטה עצמה.