בשבוע שעבר עלתה לכותרות התבטאות מעוררת מחלוקת של הקומיקאי והמנחה היהודי אמריקאי ג'ון סטיוארט, ששיתף בפודקאסט שלו – "הבעיה עם ג'ון סטיוארט" – את מחשבותיו לגבי דמויות הגובלינים בסרטי "הארי פוטר". לטענתו, מדובר בדמויות קריקטוריות ואנטישמיות של יהודים, שנראה כאילו נלקחה מספרות אנטישמית. מיד לאחר שהאמירה קיבלה תהודה בתקשורת, סטיוארט מיהר להבהיר כי הוא לא חושב שג'יי קיי רולינג, שכתבה את ספרי המותג, אנטישמית. אך גם אם הסופרת עצמה לא גזענית, יכול מאוד להיות שהדימוי בו היא בחרה הוא אכן בעל שורשים גזעניים ומהדהד חלקים אפלים מההיסטוריה שהיינו מעדיפים לשכוח. והקשר הלוגי שבין דמויות הגובלינים ב"הארי פוטר" לאנטישמיות? זוהי לא מחשבה חדשה כלל, ולמעשה – יש לא מעט כאלו שחושבים כך.

כך למשל, לפני קצת יותר משנה בתכנית הטלוויזיה "Saturday Night Live", התייחס הקומיקאי פיט דיווידסון להתבטאויות הטרנספוביות של הסופרת – ואמר כי ההתבטאויות הפתיעו אותו בהתחלה, "ואז התחלתי לחשוב על העולם הפנטסטי שהיא יצרה. הקנטאורים שולטים ביערות, בתי הספר נשלטים על ידי קוסמים ורוחות רפאים, אבל מי שולט בבנקים? היהודים כמובן!". סופרת הילדים מריאן לוי כתבה טור שעוסק בנושא שהתפרסם בחודש אפריל 2019 בעיתון הג'ואיש כרוניקל הבריטי. וגם בזירה המקומית זה נושא שמעסיק את מעריצי הסדרה: בפודקאסט "ההסכת שאין לומר את שמו" שמנתח את סדרת הספרים, בהנחיית שיר ראובן ודור סער-מן, השניים אירחו את חברת הכנסת לשעבר ואשת התקשורת שלי יחימוביץ' שדיברה ממש על הנושא הזה.

"הבנקאים הם יהודונים באיור אנטישמי מה'דר שטירמר', לא פחות ולא יותר", אמרה יחימוביץ' באותו פרק. "וזה נורא מוזר, כי כל הסדרה, כל הספרים, הם מאוד אנטי נאצים. ומאלפוי, ברור שהוא ארי בן ארי, וכל הדיון שם על טהורי הגזע והכל, זה דיון נורא נוכח שבגללו גם כן אהבתי נורא את הספרים האלה, כי הם מוסריים. אבל בדיעבד כשאתה רואה את הבובות האנטישמיות האלה אתה משתגע".

מתוך "הארי פוטר ואבן החכמים" כרזה נאצית  (צילום: צילום מסך)
מתוך "הארי פוטר ואבן החכמים"; כרזה נאצית | צילום: צילום מסך
מתוך "הארי פוטר ואוצרות המוות חלק 2" כרזה נאצית  (צילום: יח"צ באדיבות yes, צילום מסך)
מתוך "הארי פוטר ואוצרות המוות חלק 2"; כרזה נאצית | צילום: יח"צ באדיבות yes, צילום מסך

אז למרות שג'ון סטיוארט משוכנע כי רולינג לא אנטישמית, אין ספק שיש פה עניין רחב יותר מדעתו האישית. כששמים את תמונותיהם של הגובלינים מגרינגוטס, בנק הקוסמים, ומשווים אותם לכרזות נאציות אנטישמיות, קשה להתעלם מהדמיון המובהק. אבל למעשה, בספרים שעליהם מבוססים הספרים הגובלינים כלל לא מתוארים כך: זו המצאה של יוצרי הסרטים.

"'כן, זה גובלין', אמר האגריד בשקט בזמן שהשניים עלו לקראתו במדרגות האבן הלבנות. הגובלין היה נמוך מהארי בערך בראש. היו לו פנים שחומים, חכמים למראה, וזקן מחודד. הארי שם לב שהיו לו גם רגליים ואצבעות ארוכים במיוחד. הוא השתחווה לפניהם כשעברו בפתח הבניין".

מתוך "הארי פוטר ואבן החכמים", פרק 'סימטת דיאגון', עמוד 81 בתרגום גילי בר הלל, הוצאת ידיעות ספרים

ואגב, בדקנו, והתרגום הזה נאמן למקור: בר הלל לא הוסיפה או השמיטה תיאורים מהגרסה המקורית. ב"רגליים" הכוונה היא לכפות רגליים ולא לשוקיים וירכיים.

בשלב הזה צריך להתייחס לשאלה החשובה ביותר: אולי יש קשר אינהרנטי בין גובלינים לבין אנטישמיות? אולי לאורך ההיסטוריה היצורים היו ידועים בתור מי שנשאו עליהם מאפיינים גזעניים, ועצם הבחירה להכניס אותם ליצירה היא גזענית בפני עצמה? ההגדרה של המונח "גובלין" לפי האנציקלופדיה בריטניקה לא מזכירה שום מאפיינים שכאלה, אך התייעצנו גם עם חוקרת הספרות ד"ר רונה מי-רון, שהזכירה את יצירתה המפורסמת של כריסטינה רוזטי, "שוק הגובלינים" משנת 1862. מי-רון מספרת כי בשירה של רוזטי הגובלינים מייצגים זכרים חייתיים ובעלי קונוטציה קולוניאליסטית וגזענית גם כן, ממש כמו בקריאה המחודשת של "הארי פוטר". היא מבהירה כי היא לא מכירה קשר בסיסי בין גובלינים וגזענות, אך כי ישנם כאלה שסבורים כי גם אצל רוזטי היה מדובר בייצוג אנטישמי. "גם רוזטי וגם ג'יי קיי רולינג בונות על מסורת נכבדת וארוכת שנים של גובלינים, ושתיהן, במרחק של 150 שנים, הואשמו בכך שהייצוגים שלהן של הגובלינים הם אנטישמיים", היא מחדדת.

התייעצנו גם עם פרופ' אביעד קליינברג, מומחה לימי הביניים באירופה, נשיא המרכז האקדמי רופין ומרצה בחוג להיסטוריה כללית באוניברסיטת תל אביב. פרופ' קליינברג מבהיר כי אין קשר היסטורי בין גובלינים לאנטישמיות. "אין קאנון של תיאור גובלינים, אין ספר הזיהוי לגובלין. בדרך כלל הם מתוארים כיצורים קטנים, לפעמים קונדסיים ולפעמים מרושעים. זה שם, כמו נגיד 'גמד': הוא יכול להיות קטן ויפהיפה או מכוער. אבל מה שאפשר להגיד עליו זה שהוא גמד", הוא מסביר.

"אני חושב שצריך לחשוב על זה הפוך: לעתים קרובות, בוודאי בתוך אירופה, כאשר עמים שונים רוצים לתאר דמויות שליליות, הם מעניקים להם אלמנטים מוגזמים, לא אנושיים, כל מה שמייחסים לנו. גם הנאצים רוצים לקחת יצורים אנושיים ולתאר אותם בצורה שמגחיכה אותם", מוסיף פרופ' קליינברג. "הדמיון האנושי הוא מוגבל, וקבוצות מיעוט תמיד מואשמות בפריצות מינית, בכיעור, והרבה פעמים גם בפדופיליה או בקניבליזם. בהגזמה, בלהיות קטן. האם יוֹדה (מ'מלחמת הכוכבים') נראה כמו יהודי? האם כל מי שיש לו אף ארוך הוא אוטומטית יהודי? כי זה נשמע שזה העניין".

ג'יי קיי רולינג | getty images (צילום: Walter McBride, getty images)
"עכשיו זה פופולרי להיעלב מג'יי קיי רולינג, אז בואו ניעלב מזה" | צילום: Walter McBride, getty images

לסיום, פרופ' קליינברג מוסיף כי מה שצריך להדליק נורה אדומה היא לא מראם של הגובלינים, אלא מאפיינים יהודיים חד משמעיים. "אם היו קוראים להם בשמות יהודיים או אם היה נאמר מפורשות שהם יהודים... אני לא רואה את זה. היא משתמשת בפולקלור האירופי. גם המעצבים משתמשים בפולקלור האירופי, והנטייה להראות כל פעם שמישהו הוא רודף בצע הוא יהודי או מישהו עם אף ארוך אז הוא יהודי זה פשוט מעיד על קצת היסטריה וקצת אנטישמיות. בקיצור, זה גיבוב של שטויות היסטריות. זה העיקרון שכל דבר אנחנו צריכים למצוא משהו להיעלב ממנו. עכשיו זה פופולרי להיעלב מג'יי קיי רולינג, אז בואו ניעלב מזה".

אבל, למען האמת, חדי העין כן הבחינו בסרט במאפיין יהודי: על רצפת בנק הקוסמים מצויר סמל של מגן דוד. סצנת הבנק בסרט הראשון, בו הוא מופיע, צולמה בבניין שגרירות אוסטרליה בלונדון, ועל הרצפה מצויר מגן דוד. בהמשך, ההפקה החליטה לשנות לוקיישן לבנק הקוסמים, מפני שלא היה ניתן לצלם את הסצנות שכוללות דרקון באתר המקורי. בסט החדש שהוקם לצורך הסצנה רצפות השיש עוצבו מחדש וכבר לא כוללות את הסמל. היסטורית, סמל מגן הדוד שימש את הנוצרים, המוסלמים וגם את היהודים, אך במאות השנים האחרונות הפך לסמל יהודי מובהק. בניין שגרירות אוסטרליה נבנה בשנות העשרה של המאה הקודמת ונפתח בשנת 1918.

צילום מסך מתוך "הארי פוטר ואבן החכמים"

הסט החדש | צילום מסך תוך "הארי פוטר ואוצרות המוות חלק 2"

אז, האם צריך לנתק את רולינג לחלוטין מהמשוואה, כי היא אחראית רק לספרים ולא לסרטים שהתבססו עליהם? זה נכון בעיקרון, ועדיין, חשוב להדגיש כי רולינג ידועה בתור מי שהייתה בעלת השפעה גדולה גם על העיבוד הקולנועי ליצירתה, בטח ביחס לסופרים אחרים שיצירותיהם מעובדות לקולנוע. ולמרות זאת, אין לדעת אם היא ישבה בחדר האיפור כאשר נוצרו דמויותיהם של הגובלינים הפוטריסטיים.

כך או כך, לפי הבדיקה שלנו, אין שום מאפיין אנטישמי בגובלינים של ספרי "הארי פוטר", אלא רק בסרטים – וגם כאן לא מדובר בדעה נחרצת, אלא בפרשנות אפשרית. הגובלינים כשלעצמם אולי מזכירים את הקריקטורות האנטישמיות, אך בפני עצמם אין להם קשר מובהק לגזענות, על אף שהיסטורית זה כן אוזכר פה ושם. מגן הדוד בהחלט הופיע בסרט הראשון, והוסר בהמשך, והוא עדיין מופיע על רצפת שגרירות אוסטרליה בלונדון. ורולינג? היא הרבה דברים, אבל אנטישמית כנראה שהיא לא.