ע"פ נתונים שפורסמו לאחרונה, במחצית הראשונה של השנה (2021) הוציאו האזרחים הקנדים סכום עוצר נשימה בסך 1.46 מיליארד דולר על מוצרי קנאביס. שלא כמו במדינות בהן אין לגליזציה ותעשיית הקנאביס היא חלק מהשוק השחור, בקנדה המדינה גובה מיסים והכלכלה פורחת.

הנתונים מראים כי הקנדים עדיין אוהבים לצרוך את הקנאביס שלהם בצורת תפרחות לעישון: 73% מהמחזור במחצית הראשונה של השנה הינו בגין רכישת תפרחות, אולם נראה כי מסתמנת ירידה בהרגלי העישון של הקנדים: בתחילת השנה הקודמת (2020), 85% מהמחזור היה שייך לתפרחות. מעניין לציין כי החברה המובילה בתחום התפרחות היא חברת פיור-סאנפארם, שאינה מוכרת לנו הצרכנים הישראלים, כנראה משום שאיננה עוסקת בתחום הרפואי.

אל המקום השני מגיעים מוצרי האידוי והמיצוי השונים, אשר עדיין אינם חוקיים בישראל: 16.4% מהמחזור, 237 מיליון דולר, הניבו מיצויי הקנאביס השונים במחצית השנה הראשונה של 2021. החברה המובילה בתחום, חברת אוקסלי, מתמחה בעיקר במוצרי קנאביס לאידוי ובמיצויים מרוכזים שונים של צמח הקנאביס.

במקום השלישי ובהפרש ניכר, מוצרי קנאביס אכילים עם 3.8% אשר גם הם, עדיין אינם חוקיים בישראל. החברה הגדולה בתחום זה היא, ע"פ הנתונים שפורסמו, חברת אינדיבה ששולטת בכמחצית השוק עם מגוון רחב של מוצרי קנאביס אכילים כגון סוכריות, מסטיקים, שוקולדים ועוד. החברה דיווחה לאחרונה על עליה של 50% במכירות לעומת הרבעון הקודם של השנה.

במקום הרביעי - משקאות קנאביס עם 1.3% מנתח העוגה. החברה המובילה בתחום היא חברת HEXO שמשקוות מגוון משקאות קנאביס בריכוזים שונים. נראה כי משקאות הקנאביס ימשיכו לתפוס נתח שולי מהשוק בגלל ההגבלות הרגולטוריות על מינוני החומרים הפעילים ובשל מחירם הגבוה.

ומה בתחום הקנאביס הרפואי?

בתחום הקנאביס הרפואי, ישנה דווקא ירידה במחזור: היקף המכירות של מוצרי הקנאביס הרפואי במחצית הראשונה של השנה הסתכמו ב- 197 מליון דולר בלבד, הסכום הנמוך ביותר ב-5 השנים האחרונות. נראה כי יותר ויותר מטופלים מעדיפים לרכוש את הקנאביס בשוק החופשי, ללא ההקרנות הנכפות על הקנאביס הרפואי ואשר לדברי מטופלים רבים, פוגעות באיכותו. 

בנוסף, מחירי הקנאביס הלא רפואי הינם זולים יותר: כך למשל, אזרח קנדי יכול כיום להזמין במשלוח 28 גרם של זן "בלוברי קוש" האיכותי במחיר של 184 דולר, כלומר כ-21 שקלים בלבד לגרם. 

מה צופן העתיד?

אם המגמה תימשך, יותר ויותר קנדים יעברו מעישון לאידוי באמצעות סיגריות אלקטרוניות המכילות מינונים מדוייקים של מרכיבי הצמח. אין ספק שמבחינות רבות, שיטה זו נוחה יותר מעישון: באידוי אין ריח, אין עשן, אין התעסקות עם גריסת הפרח והכנת הסיגריה...

ואולם, הדיעות עדיין חלוקות באשר לנזקים הפוטנציאלים של אידוי באמצעות סיגריות אלקטרוניות: לפני כשנתיים הזהיר ה-FDA האמריקאי כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות המכילות THC עלול להגדיל את הסיכוי לפגיעה בריאות אולם בכל זאת, מגמת המעבר מעישון לאידוי נמשכת.

מגמה נוספת שתימשך היא המעבר מקנאביס רפואי לקנאביס "פנאי":  הוא איכותי יותר, זול יותר ונגיש יותר (ללא צורך לגשת לרופא ולקבל מרשמים). ושוק הקנאביס בכללותו? הוא ללא ספק, ימשיך לצמוח. תרתי משמע.

שלומי סנדק הינו יועץ בכיר בעץ הדעת המרכז לקנאביס רפואי