אתם מכירים את המילה "מאנצ'יז": זו תחושת התיאבון המוגבר שמופיעה בעקבות שימוש בקנאביס, וגורמת לרצון עז לאכול מכל הבא ליד. כבר הוכח שלא מדובר בתופעה פסיכולוגית חסרת הסבר; מאנצ'יז היא תופעה שיש לה הסבר מדעי: הסבר מבוסס מספיק כדי לקבוע שרכיב הקנאביס THC הוא כנראה הגורם לרצון הכמעט בלתי נשלט הזה לאכול בכמויות גדולות אחרי שמעשנים ג'וינט או שניים. עם זאת, המנגנון המתווך את ההשפעה הזו של THC על תחושת הרעב עדיין אינו ברור.

מחקר שפורסם בסוף השבוע שעבר (במקרה או שלא - בדיוק ב-20 באפריל, יום הקנאביס הבינלאומי) מנסה לשפוך אור על התופעה. המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי Current Biology, נערך על ידי חוקרים מהמכון למדעי המוח באוניברסיטת אורגון. אוכלוסיית המחקר, תאמינו או לא, הייתה תולעים.

שמן קנאביס (צילום: 
Enecta Cannabis extracts, unsplash)
שמן קנאביס | צילום: Enecta Cannabis extracts, unsplash

מדובר בתולעים מסוג סי אלגנס (C. elegans), הנפוצות מאוד במחקרים מדעיים. במחקר הנוכחי, נחשפו התולעים לכמויות גדולות של הקנבינואיד אננדמייד. אננדמייד הוא למעשה סוג של אנדוקנבינואיד – כלומר חומר המיוצר בגוף עצמו, ופועל על קולטני המערכת האנדוקנבינואידית, אותה המערכת שדרכה פועלים גם רכיבי הקנאביס THC ו-CBD. במידה רבה, אננדמייד פועל באופן דומה ל-THC, בעיקר דרך קולטן שנקרא CB1. לכן, התערבות חיצונית המביאה להעלאת רמות האננדמייד בגוף (בעיקר בניסויי מעבדה בבעלי חיים) עשויה לגרום להשפעות הדומות לאלו של THC.

במחקר המתואר כאן, תולעים ששהו בסביבה עם ריכוז אננדמייד גבוה הראו תיאבון מוגבר וצריכת מזון גבוהה יותר. החוקרים גילו שהאפקט תווך על ידי קולטנים קנבינואידים מסוג NPR-19, אבל פעל באותה מידה גם דרך קולטנים אנדוקנבינואידים אנושיים מסוג CB1, כשאלו הושתלו בתולעים שהשתתפו בניסוי. החוקרים מייחסים את צריכת המזון המוגברת כמקבילה להתנהגות אנושית "הדונית" (התנהגות של הנאה, עונג).

"העובדה שהגן לקולטן הקנבינואידי האנושי פועל גם בניסויי העדפה לאוכל בתולעי סי אלגנס מכינה את הקרקע לבדיקה מהירה וזולה של תרופות שונות הפועלות מגוון חלבונים המקושרים להעברה קנבינואידית ולמטבוליזם, עם השלכות משמעותיות גם על בריאות האדם", אמר פרופ' שון לוקרי, העומד בראש המחקר, בשיחה עם הגארדיאן הבריטי.

מודלים התנהגותיים בבעלי חיים יכולים ללמד אותנו הרבה על הפעילות העצבית שמתקיימת במערכות שונות, באופן שלא תמיד ניתן לבדוק בבני אדם. הניסוי הנוכחי מראה שקנאביס גורם לתחושת מאנצ' לא רק בבני אדם, ואפילו לא רק ביונקים. אבל חשוב מכך – הוא מלמד אותנו על המנגנון שמתווך את הפעילות הזו, ומחזק את ההנחה כי קולטני CB1, אליהם נקשר גם רכיב הקנאביס THC, הם שמעלים את תחושת התיאבון והרעב בעקבות צריכת קנאביס.