חדש בניו-יורק: תערוכת הקנאביס היהודי. התערוכה תוצג במרכז YIVO לחקר היהדות החל מה-5 במאי. היא בוחנת את הקשר ההיסטורי ארוך השנים בין העם הנבחר לבין הצמח המובחר, והשם שלה מדבר בעד עצמו: "עם ישראל היי" (Am Yisrael High).

אז מה הקשר בין יהודים לבין קנאביס? נכון, ישראל מוצפת בימינו בחוות לגידול קנאביס רפואי, אבל הקשר הולך הרבה אחורה: מתיעוד קדום להימצאות קנאביס בערד העתיקה, דרך שימוש בחשיש בבית הכנסת היהודי בקהיר, ועד לירושלים של שנות ה-60 של המאה הקודמת ולפרופ' רפאל משולם – גדול חוקרי הקנאביס בהיסטוריה המודרנית. את כל ההיסטוריה הזו מנסה התערוכה החדשה לתפוס, ולהנגיש לקהל שלא כל-כך היה מודע לקשר המיוחד והמפתיע הזה.

גיליון ביידיש 1911 חשיש (צילום: YIVO Library)
חשיש - מתוך גיליון ביידיש משנת 1911 | צילום: YIVO Library

"התחלתי במחקר", אומר אדי פורטנוי, אוצר התערוכה, בראיון לניו-יורק פוסט, "וגיליתי היסטוריה שלמה של יהודים וקנאביס, שבאמת לא הייתה ידועה לי וככל הנראה גם לעוד הרבה מאוד אנשים". התערוכה מציגה התייחסויות היסטוריות לקנאביס, כמו זו המופיעה בספר שמות כחלק ממרכיביה של הקטורת הקדושה, וכן מסמך בן כאל      ף שנה שנמצא בבית הכנסת בקהיר, המתעד רכישה של חשיש ושל בדים העשויים המפ (קנבוס) בתמורה לכסף (סוג המתכת, לא שטרות ומטבעות).

View this post on Instagram

A post shared by YIVO Institute (@yivoinstitute)

נוסף על אלו, מספרת התערוכה גם על היהודים שהכי השפיעו על עולם הקנאביס של ימינו. לפחות חלקם הם מהדמויות הבולטות ביותר בעולם הקנאביס בכלל. למשל, פרופ' רפאל משולם מהאוניברסיטה העברית, שבשנות ה-60 היה הראשון שהצליח לבודד את רכיבי הקנאביס במרכז שפרץ את הדרך לכל הידע הקיים על הצמח בימינו. שם נוסף שזוכה להתייחסות רחבה בתערוכה הוא ג'ק הרר, מי שנחשב בעיני רבים בארצות-הברית כאב הרוחני של מאבק הלגליזציה.

על כל הידע שתוכלו לרכוש בתערוכה, ניתן להוסיף מוצגים חזותיים מעניינים במיוחד, כמו למשל מנורה (Menorah) שהיא בעצם באנג. "התערוכה לוקחת את הנושא בכל הרצינות והושקע בה הרבה מאוד מחקר, אבל כיוון שמדובר בקנאביס הייתה לנו אפשרות גם להשתעשע מעט", מתאר פורטנוי.

מסמך משנות 1200-1300 המתאר בקשה לרכישת חשיש בקהיר (צילום: Alliance Israelite Universelle)
מסמך משנות 1200-1300 המתאר בקשה לרכישת חשיש בקהיר | צילום: Alliance Israelite Universelle

שופר (צילום: YIVO Archives)
צילום: YIVO Archives