קנאביס בשווי 4.5 מיליארד דולר קנדי (12 מיליארד ש"ח) – זה מה שנמכר במדינת הענק בצפון אמריקה בשנת 2022. מדובר על מכירת קנאביס חוקית בלבד, ורק על קנאביס לצרכי פנאי. כלומר, אם נכליל גם את מכירות הקנאביס הרפואי בחישוב, הסכום יהיה גבוה בהרבה. קנדה היא מדינה בה השימוש בקנאביס הוא חוקי לחלוטין. לגליזציה מלאה אושרה בשנת 2018, והיא מאפשרת לכל אדם להחזיק בכל רגע נתון בכמות של עד 30 גרם קנאביס.

אחת מהתרומות העיקריות של לגליזציה היא בערכה הכלכלי: החל ביצירת מקומות עבודה חדשים, דרך הכנסות מייצוא מוצרי קנאביס ואפילו בתיירות קנאביס נכנסת במדינות מסוימות. אבל מעל לכל נמצאים המיסים. בהתחשב בעובדה שקנאביס נמכר בין כה וכה ברוב חלקי העולם, מדינות בהן מתקיימת לגליזציה מצליחות לפקח על זהות המוכרים והמוצרים, לוודא שפחות כסף הקשור לקנאביס מתגלגל בשוק השחור, ובעיקר – לגזור קופון מכובד מכל מכירה: מדינות בהן יש לגליזציה של קנאביס מכניסות עשרות מיליוני שקלים ממיסים אל קופת המדינה מדי שנה.

חנות קנאביס, אונטריו, קנדה (צילום: Paul McKinnon, shutterstock)
חנות קנאביס באונטריו, קנדה | צילום: Paul McKinnon, shutterstock

קנדה, על פי הדיווח האחרון, היא דוגמה מצוינת לרווחים האדירים שמדינה יכולה לעשות מקנאביס חוקי. על פי נתונים רשמיים של Statistics Canada, הסכומים שהניבה תעשיית הקנאביס בשנה האחרונה מבהירים בצורה הטובה ביותר כמה כסף שווה לגליזציה למדינה. רק כדי לסבר את האוזן, במחוז אלברטה – בו מתגוררת כמחצית מאוכלוסיית ישראל – נמכר בחודש דצמבר לבדו קנאביס בשווי 73 מיליון דולר קנדי (195 מיליון ש"ח). למעשה, דצמבר 2022 היה החודש המניב ביותר בהיסטוריית הקנאביס הקצרה של קנדה כולה, ובמהלכו נמכר קנאביס בשווי 429 מיליון דולר קנדי (1.15 מיליארד ש"ח).

בסך הכל ,בשנת 2022 נמכר בקנדה קנאביס בשווי של 4.5 מיליארד דולר. זאת למרות שיותר ויותר ערים בקנדה אוסרות את פתיחתן של חנויות קנאביס בשטחן, במטרה לצמצם את תופעת צריכת הקנאביס בעיר. למרות האיסור, הקנדים מצביעים ברגליים, והולכים בהמוניהם אל חנויות הקנאביס הקרובות לבתיהם. למען האמת, יתכן מאוד שגם במדינות בהן אין לגליזציה מכירות הקנאביס מגיעות לסכומים דומים (ביחס לגודל האוכלוסייה כמובן). ההבדל הוא שבמדינות האלה, ישראל ביניהן, אף אחד לא מפקח על המוצר, המכיר או הידיים שמחזיקות בו.