לפני כשבוע (ב-24 בנובמבר) הוציא משרד הפנים של אפגניסטן, באמצעות חשבון הטוויטר הרשמי שלו, הודעה מפתיעה, וזו לשונה: "אתמול נפגשו סגן השר לענייני שימוש בסמים, שר הפנים ונציג חברת סי-פארם. סי-פארם תשקיע 450 מיליון דולר בהקמת חברה לייצור ועיבוד חשיש באפגניסטן. תרופות וקרמים ייוצרו במפעל העיבוד לחשיש. הפרויקט יחל בקרוב ויעניק מקומות עבודה למאות אנשים".

מדובר בציוץ מעורר תמיהה, וזאת ממספר סיבות. בראש ובראשונה, הטליבאן, שנמצא בשלטון באפגניסטן כבר מספר חודשים, הוא ארגון דת איסלאמי קיצוני, ועד כה הוא שלל כל אפשרות לגדל, לייצר, למכור או להשתמש בקנאביס. זאת, על כל פנים, היא הגישה הרשמית של הארגון. בפועל, קיימות עדויות רבות לכך שהטליבאן נהנה כלכלית מהייצוא המסיבי של חשיש מאפגניסטן, אבל בהחלט מוזר לראות אותו מצהיר על כך שחור על גבי לבן ברשתות החברתיות. דבר מוזר אפילו יותר הוא שההצהרה נרשמה באנגלית, וזאת בחשבון טוויטר אשר כמעט-כמעט כל הציוצים בו נכתבים בשפה הפרסית (פרסית-אפגנית, השפה הרשמית באפגניסטן).

דובר משרד הפנים, קארי סעיד חוסטי, הוסיף בציוץ משלו פרטים נוספים (הפעם בשפה הפרסית). הוא ציין כי סי-פארם תהיה החברה היחידה שתאושר לייצר קנאביס באפגניסטן, וכי דובר החברה עצמה מסר כי היא תשקיע 430 מיליון דולר תמורת האפשרות לעבד לגידול קנאביס שטח חקלאי של 30 דונם.

מי אתם, סי-פארם?

חיפוש מהיר בגוגל מראה שחברה בשם סי-פארם ("Cpharm") אכן קיימת, והיא פועלת אי שם באוסטרליה. קנאביס, אגב, היא לא מגדלת. עם זאת, בתוך כמה שעות מרגע הציוץ האפגני הופצה השמועה בכלי תקשורת רבים בכל העולם, והחברה האוסטרלית הקטנה, שאין לה אמצעים, כוונה או יכולת לשתף פעולה עם ממשל הטליבאן, מצאה את עצמה בלב הסערה.

"התוודענו במהלך הלילה למספר רב של כתבות בתקשורת שציינו שסי-פארם אוסטרליה הייתה מעורבת בעסקה עם הטליבאן. פנו אלינו היום מכלי תקשורת רבים ברחבי העולם בנוגע לכך", נכתב בהודעת החברה לתקשורת. "אין לנו שום קשר לקנאביס או לטליבאן. אין לנו מושג מאיפה הגיע הפרסום של הטליבאן לתקשורת ואנחנו רוצים להבטיח לכולם שהוא לא קשור לחברה שלנו".

אז החברה היא בכלל גרמנית?

למחרת בבוקר, ואחרי שחברת הפארמה האוסטרלית הקטנה זכתה לפרסום בעל-כורחה, הוציא דובר משרד הפנים של אפגניסטן הודעה נוספת בטוויטר: "לא דיברנו עם סי-פארם, חברה אוסטרלית. דיברנו עם חברה גרמנית. סוכם עם חברת סי-פארם שלא לקנות קנאביס אלא לקנות את הצמח".

חשיש (צילום: Nao Novoa, shutterstock)
חשיש | צילום: Nao Novoa, shutterstock

המסקנה המתקבלת משני המשפטים הללו, שהופיעו בנפרד, היא כי החברה האוסטרלית אכן פטורה מכל קשר למשטר הטליבאן, אבל שהניסוח המקורי של משרד הפנים לא היה שגוי. אכן יש קשר עם חברה בשם סי-פארם, והיא אכן קרובה להסכם על התחלת ייצור קנאביס באפגניסטן, בחסות המשטר ובאופן חוקי. הבעיה כאן היא שחיפוש בגוגל אחר חברה גרמנית בשם סי-פארם לא מעלה תוצאות.

אז האם יתכן שמשרד הפנים של אפגניסטן טעה בשם החברה עמה הוא עושה עסקים בשלושה ציוצים שונים? או שמא יתכן שמדובר בחברה שאנחנו עדיין לא מודעים לקיומה, ושאת עיקר עסקיה היא עתידה לעשות באפגניסטן. במידה וזה אכן המצב, קשה שלא לתהות מאיפה הם יגייסו 450 מיליון דולר. במגזין פורבס (Forbes) בכלל חושדים שכל הסיפור הוא הטרלה אחת גדולה של הממשל האפגני שנועדה ללעוג לתקשורת המערבית. מה שלא תהיה התשובה, כנראה שלא נותר לנו אלא להמתין בסבלנות ולגלות, אולי לראשונה אי-פעם, אם דווקא משטר הטרור של טליבאן יהיה זה שיתחיל לייצר את החשיש האפגני באופן חוקי.