תסמונת טורט היא הפרעה קשה המשבשת מאוד את חיי היום-יום של הסובלים ממנה. מדובר בהפרעה עצבית המתבטאת ב"טיקים" – תנועות שריר לא-נשלטות המביאות להפקת קולות או תנועות לא-רצוניות, באופן בלתי מתוכנן ונטול עקביות. התסמונת מאפיינת כ-0.5% מהאוכלוסיה הבוגרת בעולם. בילדים היא אף עשויה להגיע לכ-1%. ישנן כיום מעט מאוד תרופות הניתנות לסובלים מן ההפרעה, והן מביאות לשיפור חלקי ומוגבל בלבד.

הטיקים הטורדניים המאפיינים את ההפרעה מופיעים בתדירות משתנה ועלולים להיות מושפעים לרעה מגורמים כמו מתח נפשי וחרדה. לאורך השנים צפו ועלו עדויות לכך שצריכת קנאביס מפחיתה את תדירות הטיקים ומשפרת את איכות החיים של הסובלים מטורט. הדברים עולים בקנה אחד עם ההיכרות הנרחבת של עולם המדע עם התכונות המרגיעות ומפחיתות החרדה של הצמח.

תוצאות מעוררות תקווה

חוקרים מאוניברסיטת ייל שבארצות-הברית החליטו לבדוק מחקרית את הפוטנצניאל של קנאביס לטיפול בתסמינים של טורט. הם בחרו להתמקד באחד מהחומרים הפעילים של הקנאביס, ה-THC, אותו נטלו המטופלים כחלק מתרופה המשלבת רכיב נוסף הידוע בהשפעותיו המפחיתות את התסמינים האופוריים הנלווים והמוכרים של ה- THC.

קנאביס רפואי (צילום: Cambridge Jenkins IV, unsplash)
צילום: Cambridge Jenkins IV, unsplash

במחקר, שנמשך כ- 12 שבועות, לקחו חלק 16 מטופלים בוגרים הסובלים מהתסמונת. הם טופלו ב-THC באופן יומיומי, והראו ירידה של 20% בתדירות הטיקים הממוצעת. השינוי הורגש כבר אחרי שבוע אחד של ניסוי, ונשמר עד לסיומו, כאשר תופעת הלוואי העיקרית שהופיעה הייתה עייפות (לרוב ניתן היה לשלוט בה על-ידי העברת שעת הטיפול לערב או באמצעות הפחתת המינון).

כאמור, מדובר במחלה קשה הפוגעת מאוד בתפקוד היומיומי של מטופלים רבים וביכולת שלהם לפתח מערכות יחסים תקינות ויחסים חברתיים מספקים. אמנם מדובר במחקר ראשוני, אך הוא מעורר תקווה רבה בקרב קהילת חוקרי הטורט בארצות-הברית ועשוי לשפר באופן דרמטי את חייהם של רבים.