הפרעה על הספקטרום האוטיסטי הינה הפרעה התפתחותית אשר משפיעה על מגוון תהליכים קוגניטיביים, רגשיים והתנהגותיים ואשר מתאפיינת בקושי בתקשורת חברתית ובדפוסי התנהגות ותחומי עניין ממוקדים וחזרתיים. מאפיינים אלה קיימים מאז הילדות המוקדמת ועלולים לפגוע בתפקוד היומיומי של האדם, לאורך כל חייו. בעשורים האחרונים אנו עדים לעלייה משמעותית באבחון אוטיזם. כך למשל, בין השנים 2009 ל-2013 היה גידול של 58% באנשים על הרצף המוכרים לביטוח הלאומי, ובשנת 2018 מספר האנשים גדל בפי 3 מאז שנת 2008. ההערכה היא שכיום ישנם מעל ל- 20 אלף ילדים מתחת לגיל 18 בישראל. בארה"ב שכיחות האוטיזם עלתה כבר ל- 1 מתוך 50 לידות בממוצע.

 מהספרות המחקרית עולה, כי אוטיזם הוא מצב אשר משפיע על רוב מערכות הגוף. המצבים הבריאותיים הנלווים לעתים קרובות לאוטיזם, כוללים פרכוסים, הפרעות במערכת העיכול, הפרעות שינה, אתגרים באכילה והזנה, הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות, חרדה, דיכאון ועוד. לאוטיזם אין תרופה, אולם במהלך השנים נעשה שימוש במגוון תרופות שתכליתן לסייע בהפחתת סימפטומים, העלולים לפגוע מאד באיכות החיים של האדם ובני משפחתו. בעוד שחלק מהתרופות הנ"ל עשויות לסייע, פעמים רבות מתלוות אליהן תופעות לוואי משמעותיות.

 בעשור האחרון, הצטברו עדויות על ההשפעה המיטיבה הפוטנציאלית בטיפול בצמח הקנביס בקרב ילדים, בני נוער ובוגרים על הרצף האוטיסטי. כתוצאה מכך, בישראל, החל משנת 2016, כ- 3000 ילדים ובוגרים על הרצף קיבלו אישור לשימוש בקנביס רפואי, כטיפול חמלה, בעיקר סביב תלונות של הפרעות התנהגות קשות, הפרעות שינה, קושי בוויסות רגשי, פגיעה עצמית ועוד.

רפורמת הטיפול הקנאביס השפעתה

בשנת 2019 נכנסה לתוקפה רפורמת הטיפול בקנאביס שתכליתה להסדיר את פעילות הייצור והאספקה של קנאביס רפואי ומוצריו. רפורמה זאת, הובילה, למרבה הצער, לחסמים רבים בדרך לקבלת הטיפול בקרב אנשים עם הרצף.

בעיה במלאי השמנים

טרם כניסתה של הרפורמה, חברות הקנאביס שמרו על מלאי מוצרים קבוע יחסית כיוון שההתקשרות הייתה ישירות בין החברות למטופלים. הרפורמה, שהפרידה בין החברות ללקוחות והעבירה את המסחר אל בתי המרקחת, הביאה למחסור משמעותי בסוגי שמני הקנאביס השונים, כך שההורים והצוותים הטיפוליים נאלצים לשנות את הטיפול בהתאם למלאי הנמצא בבתי המרקחת מדי חודש בחודשו. שינויים אלה פוגעים באופן משמעותי ברצף הטיפול.

עלייה בעלות הטיפול

בעידן שלפני הרפורמה, מחיר הטיפול בקנאביס עמד על 370 ₪ בחודש. בעקבות רפורמת הקנאביס, מחיר הקנביס עלה למחיר התחלתי של כ- 750 ש"ח לחודש (30 גרם בחודש) ועד אלפי שקלים בחודש לבעלי רישיון לקבלת טיפול במינונים גבוהים.

הפסקת הייצור של שמנים מסויימים

האמרת מחירי שרשרת הייצור שהרפורמה הביאה עמה, גרמה לכך שחברות הפסיקו לייצר ולספק שמנים שהיוו חלק מהטיפול של אנשים על הרצף. כך נותרו מטופלים רבים ללא הטיפול אליו הורגלו ושנתפר עבורם באופן אינדיבידואלי, כך שיסייע באופן מיטבי לסימפטומים עמם הם מתמודדים.

פגיעה בשיקול הדעת הרפואי

בעידן שלפני הרפורמה, הטיפול כולו היה כפוף לשיקול דעתו של הרופא, המטפל, המטופל ובני משפחתו. לרופא, בדומה לאפשרויותיו בכל טיפול אחר, עמדה היכולת לנסות זנים שונים של קנאביס ושילובים שונים בטיפול. כך ניתן מענה למכלול רב יותר של בעיות איתן מתמודדים מטופלים על הספקטרום.

 מעדויות רבות מהשטח עולה  כי המחיר היקר מאד, השינויים התכופים, החוסרים במלאים והפגיעה הבלתי נסבלת ברצף הטיפולי, הביאו רבים לייאוש ולהפסקת הטיפול. כתוצאה מכך, מטופלים רבים על הספקטרום חזרו לפגוע בעצמם ובסביבתם, הפסיקו לישון בלילות, חזרו להתפרץ ללא שליטה ולחוות פגיעה משמעותית באיכות חייהם.

עדכון נוהל 106 לטיפול באנשיפ עם אוטיזם

בעקבות מחקרים שונים, ובראשם המחקר של ד"ר עדי ארן מהמרכז לאוטיזם באוניברסיטה העברית ומנהל היחידה לנוירולוגיה של הילד במרכז הרפואי שערי צדק, אשר הצביעו על הבטיחות והיעילות של השימוש בקנביס בקרב ילדים ובני נוער על הרצף האוטיסטי (גילאי 5-21), משרד הבריאות אישר לאחרונה את ההתוויה המאפשרת שימוש בקנאביס לטיפול באוכלוסייה זאת. אישור זה נעשה באמצעות עדכון נוהל 106, שכולל את רשימת ההתוויות המאפשרות טיפול בעזרת קנאביס רפואי .

בעוד שמדובר על החלטה פורמלית פורצת דרך שתכליתה לשפר את איכות חייהם של ילדים ובני נוער על הרצף ובני משפחותיהם, התוויה זאת לוותה בהצבת תנאים נוקשים וחסמים רבים והוסיפה קושי רב שממילא היה קיים בעקבות יישום רפורמת הקנאביס בשנת 2019.

ההתניות לקבלת הרישיון לטיפול בקנאביס רפואי במסגרת ההתוויה החדשה כוללות, את הגבלת גיל המטופלים לגיל 21, צמצום הטיפול לשמן עתיר CBD  (אחד הקנבינואידים הנחקרים ביותר אשר איננו בעל השפעה פסיכואקטיבית) בלבד ללא מתן שיקול דעת לרופא המטפל והחלטה כי הטיפול בקנאביס לא יינתן כקו טיפולי ראשון אלא לאחר כישלון של טיפול תרופתי בשתי תרופות לפחות. באופן הזה, ההתוויה מפלה לרעה את אוכלוסיית המטופלים על הספקטרום האוטיסטי מיתר מטופלי ההתוויות האחרות המורשות אשר אין בהן מגבלות של גיל או כל מגבלה טיפולית. צעד זה עלול לפגוע באופן משמעותי ביכולת של האנשים על הרצף, של בני המשפחה ושל אנשי המקצוע ליהנות מהפוטנציאל המיטיב של שמן הקנביס.

קריאה לעדכון הרפורמה 

מאז כניסת רפורמת הקנביס לתוקפה וביתר שאת, לאחר אישור ההתוויה החדשה, אנו מקבלים עדויות רבות של מטופלים ובני משפחה, שמצבם החמיר באופן משמעותי. אנשי חינוך, טיפול ושיקום צופים בדאגה רבה בהישגים הרבים אליהם הגיעו המטופלים שלהם, יורדים לטמיון.

 אנו קוראים למקבלי ההחלטות, לבחון מחדש את הקריטריונים לקבלת רישיון לשימוש בקנאביס רפואי בקרב ילדים, בני נוער ובוגרים על הרצף, לייצר מנגנון שיבטיח את הרצף הטיפולי אשר הושג בעמל רב ובמחיר שווה לכל נפש, וזאת תוך הסתמכות על מחקרים וניסיון מהארץ ומהעולם המצביעים על הפוטנציאל המיטיב של טיפול זה בקרב חלק מאוכלוסייה גדולה וחשובה זו.

*טל הוא המדען הראשי של בית אקשטיין מקבוצת דנאל, ואימברמן היא הרבליסטית קלינית Cl.H, יועצת קנביס ומנהלת הפורום cannabiskids-il