נהיגה בשכרות היא עבירת תנועה, אך היא גם עבירה פלילית שעשויה לגרור עונשי מאסר בפועל לצד שלילת הרישיון. נכון להיום, החוק הישראלי לא עושה כל הבחנה בין נהיגה תחת השפעה אלכוהול ובין נהיגה תחת השפעת קנאביס. מהעובדה הזו עולה שאלה מתבקשת, איך החוק מגדיר "תחת השפעה" כשזה מגיע לקנאביס? התשובה הזו, כפי שנראה, היא לא כל כך פשוטה. נכון להיום אין כל חקיקה שמגדירה את הרף הזה וגם אם היתה, ממילא לא היו כלים מספיקים למדידה מהירה של רמת הקנאביס בגוף. לכן, לא הייתה כל דרך לאכוף נהיגה תחת השפעה.

כל זה עשוי להשתנות בתקופה הקרובה. ינשופים חדשים שפותחו לזיהוי ריכוזי קנאביס בנשימה עשויים לטרוף את כל הקלפים. עם כלי מדויק, מהיר ויעיל לאיתור נהיגה תחת השפעה, צרכני ומטופלי קנאביס עלולים להיות חשופים לאישומים חמורים. יש גם רבים שפשוט מחליטים לוותר על הרכב, רק כדי לא להסתבך. בשבועות האחרונים, השמועה על מדיניות האכיפה החדשה מתפשטת במהירות והרשת מוצפת בשאלות של מטופלים שחוששים לעתיד רישיון הנהיגה שלהם.

מדיניות האכיפה מעורפלת לחלוטין

"נראה שכיום מדובר בעיקר במדיניות הרתעה", אומר עו"ד תום דקל-שמחי, שמתמחה בתחום הקנאביס הרפואי ובדיני תעבורה. הוא מספק ייעוץ משפטי למטופלי קנאביס לאורך כל תהליך קבלת הרישיון וכדי לממש את זכויותיהם מול משרד הבריאות. "כיום, הדרך היחידה להאשים אדם בנהיגה תחת השפעת קנאביס, היא לתפוס אותו בזמן שימוש. זה תמיד יהיה אסור וברור שבמצב כזה אסור בשום אופן לעלות על ההגה. אם נתפסת עם קנאביס ברכב, הצגת הרישיון לקנאביס אמורה לסגור את העניין".

אבל הינשופים הולכים להרחיב את האפשרויות שלהם, לא?

"לא בהכרח. כרגע סביר להניח שיאכפו בעיקר שימוש בפועל והבדיקה בינשופים תהיה בעיקר לצורך הרתעה. שוטרים יחלקו בעיקר אזהרות בשלב הזה. מתי באמת אנחנו עומדים בסיכון? כשיש תאונת דרכים. במקרה של תאונת דרכים עם נפגעים, גם הריכוז הקטן ביותר של קנאביס יחשוף אותך לאישום נהיגה בשכרות. זה כבר תיק שממש צריך לנהל עם ייצוג משפטי רציני".

למה בעצם?

"כל עוד אין מחקרים שיתמכו די הצורך, אין להם על סמך מה לאכוף. ברגע שיעבור חוק ברור, נדע מה המשמעות של זה. כמובן, אל תתפסו אותי במילה. יכול להיות שמחר המפכ"ל יכנס מסיבת עיתונאים ויכריז שמוחלת מדיניות חדשה. אבל כרגע נראה שמשטרת התנועה רצה להשיג מכשירים משוכללים שלא ברור מה הם הולכים למדוד".

אז אין רף ברור?

"ב-2018, כשנתניהו היה שר הבריאות, התחילו לתכנן את המתווה לאכיפת נהיגה תחת השפעה. בדיונים שנערכו אז לא קבעו רף של מיקרוגרם THC למיליליטר. משטרת ישראל קבעה כרגע באופן שרירותי את הרף כ-5 מיקרוגרם. זהו הריכוז הנמוך ביותר שנקבע בעולם. לרוב, הוא נע בין 5 ל-10 מיקרוגרם, כשברור מעבר לכל ספק שבריכוז של 20 מיקרוגרם מסוכן ממש לעלות על ההגה".

אפשר לומר שמשטרת ישראל קבעה את הרף על דעת עצמה?

"בדיוק. נכון להיום אין מחקרים שיכולים לבסס את ההחלטה הזו. גם אם שוטר יעצור אותך על נהיגה תחת השפעה, הדברים יידונו בבית המשפט. האחריות לבסס את ההחלטה הזו תוטל על המשטרה והיא תצטרך להוכיח בבית המשפט שאכן מדובר בריכוז שיכול להשפיע על הנהיגה. אם אתה שואל אותי, זו גם הסיבה שהם לא מפרסמים כלום. אין כרגע בסיס משפטי או מדעי מספיק כדי לאכוף את התקנה הזו".  

השפעת הקנאביס על הנהיגה אינה חד משמעית

במסגרת הדיון על קנאביס ונהיגה, מתנהל ויכוח ער על ריכוז ה-THC שמהווה סכנה, או  על הזמן שיש להמתין לפני הנהיגה. על דבר אחד כמעט ולא מערערים – על עצם השפעת הקנאביס על הנהיגה. גם כאן, הדברים אינם חד משמעיים.

"הלשכה המשפטית הפדרלית של ארה"ב ערכה מחקר על 500 מטופלי קנאביס. המחקר לא הצליח למצוא שום קורלציה בין ריכוז הקנאביס ובין הנהיגה. היו נהגים שעישנו 4 שעות או 6 שעות לפני ונהגו מצוין וגם כאלו שהתנקו לחלוטין מקנאביס במשך שבועות ונהגו על הפנים".

מדובר באחד מהמחקרים רחבי ההיקף שנעשו, והוא מעלה ממצאים חדשים אודות ההשפעה של קנאביס על הנהיגה. מחקרים קודמים שנערכו ברחבי העולם מצאו השפעה משתנה של הקנאביס על הנהיגה. נכון להיום, הממצאים אינם חד משמעיים. אי הבהירות לגבי הריכוזים בדם ומספר השעות שיש להמתין לפני שעולים על ההגה, הופך את קביעת הקריטריונים החוקיים למשימה סבוכה ומורכבת.

אז איך נשמור על הרישיון לקנאביס רפואי ועל רישיון הנהיגה?

על אף שאין גבולות ברורים, יש כמה קווים מנחים שיאפשרו לך להישאר תמיד בצד הבטוח. יהיו התקנות הסופיות אשר יהיו, תום פורש כמה מהנקודות שחשוב לזכור תמיד לפני שעולים על ההגה.

"בראש ובראשונה, ואני לא יכול להדגיש את זה מספיק – לא עולים על ההגה מיד לאחר העישון ובטח שלא מעשנים במהלך הנהיגה. צריכת קנאביס בזמן נהיגה תיחשב תמיד לנהיגה בשכרות. בנוסף, לפני העלייה על ההגה, מומלץ להמתין 4 שעות לאחר צריכת קנאביס בעישון או אידוי ו-6 לאחר צריכה בשמן או בבליעה.

התקנות יפורסמו בסופו של דבר וחשוב ללמוד אותן לעומק ולוודא שהבנו אותן היטב, כדי להישאר תמיד בטווח המותר. המינון שנרשם לך וריכוז ה-THC בזן בו נעשה שימוש ישפיעו על מספר השעות שיהיה עליך להמתין. חשוב שנזכור, על אף שמדובר בעבירת תעבורה במהותה, מדובר באישום שעלול לגרור עונשים כבדים ללא ייצוג ראוי. לכן, בכל מקרה בו הואשמת בעבירה כזו, חשוב מאוד לפנות לייצוג מתאים".

 תגובת משטרת ישראל:

"מדיניות האכיפה עדיין בשלבי תכנון ולכן לא נוכל להתראיין בנושא זה. לכשתתחיל האכיפה באופן רשמי, אנו נצא בהודעה רשמית וניידע את הציבור אודותיה בצינורות המקובלים".