"צריך לסגור את שוק הקנאביס באופן זמני בפני תיירים, ולהפוך אותו לזמין רק עבור תושבי העיר ולסטודנטים בינלאומיים המתגוררים בה". כך אומרת ראש עיריית אמסטרדם פמקה האלסמה, בראיון שמתפרסם היום (ראשון) באתר ההולנדי Dutch News. בראיון, מפרטת האלסמה את הסיבות בגינן היא מעוניינת לנקוט בצעד כה דרסטי, ומדוע היא חושבת שהדבר רק ייטיב עם העיר.

>> חוקי הקנאביס בכל מדינה בעולם: תמונת מצב מעודכנת

לפני קצת יותר מחצי שנה הודיעה עיריית אמסטרדם על כוונתה לסגור בפני תיירים את הכניסה ל"קופי שופס" – בתי הקפה המפורסמים בהם ניתן לרכוש ולעשן קנאביס. המשמעות הישירה היא פגיעה בתחום המהווה מוקד משיכה אדיר בעבור תיירים רבים מכל העולם – וגם מישראל – שבמשך שנים ראו את אמסטרדם כמקום היחיד בו ניתן לצרוך קנאביס בשלווה, בגלוי וללא חשש מרשויות החוק. באוקטובר ההצעה נדחתה על ידי מועצת העיר, אבל החוק מאפשר לראש העיר, פמקה האלסמה, להעביר את החוק גם ללא אישור המועצה. האלסמה טוענת שלא תבצע את המהלך ללא הסכמת חברי המועצה, אבל היא עדיין לא ויתרה על הרעיון לחלוטין.

פמקה האלסמה, ראש עיריית אמסטרדם (צילום: Dutchmen Photography, shutterstock)
פמקה האלסמה, ראש עיריית אמסטרדם | צילום: Dutchmen Photography, shutterstock

"אני חושבת שבעקבות המשבר הכלכלי של 2008, אמסטרדם מכרה את עצמה בזול", היא אומרת. "שיווענו להרבה יותר תיירים ומבקרים, וזה שינה את האווירה בעיר. לא בגלל כמות האנשים שהגיעו, אלא בגלל סוג האנשים. אנשים מגיעים לאמסטרדם בגלל הסובלנות שהעיר מגלה, אבל נוהגים באופן שאנחנו לא יכולים לגלות סובלנות כלפיו. הם מתנהגים באופן לא מוסרי ולא הולם".

"בשביל המקומיים זה כבר בלתי אפשרי לגור שם"

דבריה של האלסמה לא נוגעים רק לסובלנות שהעיר מגלה כלפי קנאביס, אלא גם כלפי תרבות המין המונהגת באזור "החלונות האדומים". בשני המקרים, היא החליטה לפעול לצמצום התיירות הנכנסת שקשורה בתחומים הללו. את "החלונות האדומים" היא פועלת להזיז למקום מרוחק יותר ממרכז העיר ולצמצם את פעילותם, ואילו את תיירות הקנאביס הנכנסת היא מבקשת בעצם לבטל לחלוטין, לפחות לעת עתה. "הם מגיעים לאמסטרדם, הם שותים יותר מדי, מתמסטלים, לא מזמינים חדר במלון אלא נשארים כל הלילה בחוץ, משפילים את עובדות המין ועושים המון רעש. בשביל דיירי העיר המקומיים זה פשוט כבר לא אפשרי לגור שם".

בעבר, אומרת האלסמה, צריכת הקנאביס באמסטרדם "הייתה במינונים קטנים. רק על ידי מקומיים. הולנדים שחיפשו מעט חופש, ומעט מבקרים מחו"ל שאהבו את האווירה החופשית. אבל כל זה השתנה. היום הכל הרבה יותר ממוסחר, הרבה יותר כסף מעורב והרבה יותר תיירים נמשכים לזה. אחד הדברים שצריכים לקרות זה צמצום שוק הקנאביס ההולנדי. השוק גדול מדי, עם יותר מדי כסף ויותר מדי מעורבות של ארגוני פשע. מאוד קשה לנו להפוך את השוק הזה לחוקי אבל זה משהו שמאוד הייתי רוצה לעשות. זו הסיבה שצריך לסגור באופן זמני את השוק בפני תיירים, ולהפוך אותו לזמין רק עבור תושבי העיר ולסטודנטים בינלאומיים המתגוררים בה".

רובע החלונות האדומים (צילום:  4kclips, shutterstock)
רובע החלונות האדומים, אמסטרדם | צילום: 4kclips, shutterstock

חשוב לציין שגם היום צריכת קנאביס אינה מותרת בהולנד על פי חוק, אבל אי-ההפללה השוררת במדינה כבר שנים מביאה הלכה למעשה למצב בו אין סכנה כי שימוש בקנאביס יביא למעצר או לקנס. למרות שבשנים האחרונות יותר ויותר מדינות מאשרות לגליזציה של קנאביס, מדובר עדיין בעיקר במדינות שבאמריקה ובתאילנד. באירופה, לעומת זאת, צריכת פנאי של קנאביס עדיין אסורה כמעט בכל המדינות, ואמסטרדם היא היעד האטרקטיבי ביותר לתייר הקנאביס הישראלי והאירופאי.

בעוד 10 שנים - המצב בכל מקרה יהיה רע יותר

ההחלטה לסגור את כניסת התיירים לקופי שופס לא התקבלה בשלוות נפש בקרב בעלי הקופי שופס, שנתח גדול מאוד מההכנסות שלהם מבוסס על תיירות חוץ. העובדה האחרונה גם הביאה לכך שמגפת הקורונה הנחיתה מכה אנושה על עסקי הקופי שופס – מכה שחלקם לא התאוששו ממנה מעולם. כעת, ההחלטה של עיריית אמסטרדם מנחיתה מכה נוספת על בתי הקפה הייחודיים.

"רק 7-11% אחוזים מהתיירים באמסטרדם מגיעים בשביל הקופי שופס", אמר אריאן רוסקאם, מתעשייני הקנאביס המובילים בעולם ובפרט באמסטרדם, בראיון שהעניק ל-mako קנאביס ביוני 2022. "אם מסתכלים על זה ככה, אין כל היגיון בלמנוע מתיירים להיכנס לקופי שופס".

קופי שופ אמסטרדם (צילום: Martyn Jandula, shutterstock)
קופי שופ, אמסטרדם | צילום: Martyn Jandula, shutterstock

לטענתו של רוסקאם, שוק הקנאביס של אמסטרדם לא יהפוך לקטן יותר, והשינוי היחיד שהחוק יביא הוא הגדלת המעורבות של ארגוני הפשע בעסקי הקנאביס, ובעיקר הגדלת מעורבותם של בני נוער. "בעיה גדולה באמסטרדם היא שיש המון נערים צעירים שאין להם עבודה, שמגיעים מכל מיני רקעים" הוא מתאר בכעס. "60% מהתושבים באמסטרדם הם זרים ו-40% הולנדים. אז כל הילדים הצעירים הללו, מכל המקומות מהם הם מגיעים, הם יעלו על קטנוע, ייסעו ברחבי העיר, ויספקו לתיירים קנאביס, כי לתיירים אסור להיכנס לקופי שופס. הם יוצרים מצב בו אלפי ילדים, אולי אפילו 10,000, יעלו על קטנועים וימכרו מריחואנה. ומה הצעד הבא בשביל הילדים הללו? הם ימכרו קוקאין. ואז מה? הם יריחו את הכסף, הם צעירים, אין להם חינוך - הם יהפכו לדילרים. אז אנחנו יוצרים כמות אדירה של סוחרי סמים ברחובות, ובעוד 5-10 שנים מעכשיו המצב יהיה משוגע לחלוטין. זה מה שיקרה אם הם יישמו את החוק הזה. ואנחנו מזהירים את כולם".

רוסקאם רואה את הדברים מנקודת מבטו כאדם המעורב מאוד בעסקי הקנאביס במשך 30 השנים האחרונות, וכבעלים ותיק של 6 קופי שופס ברחבי העיר. ראש העיר, לעומת זאת, רואה את הדברים מנקודת מבט אחרת. בניגוד לרוסקאם, שצופה עתיד קודר לעיר אם החוק המוצע יאושר, ראש העיר טוענת כי דווקא השארת החוק כפי שהוא כיום היא שתביא לפגיעה אנושה במצבה של בירת הולנד. "אם נמשיך כך", היא מסכמת, "אני חושבת שבעוד 10 או 20 שנה אנשים כבר לא יגורו בתוך העיר. הם יעברו משם בגלל האווירה, בגלל שהעיר הפכה למקום מלוכלך מדי, מכל הבחינות".