הצד הפחות נעים של קנאביס: אחרי שנתיים של ביקורים חוזרים ונשנים בחדר המיון, צעירה אמריקאית הבינה ששימוש קבוע בקנאביס הוא הגורם לבחילות ולהקאות שהיא חווה פעם אחר פעם. מדובר בתופעה נדירה הנקראת תסמונת היפראמזיס של קנאביס (Cannabis Hyperemesis Syndrome), והיא מתבטאת בהתקפי הקאה קשים המופיעים כתוצאה משימוש יתר בקנאביס.

מדובר בתופעה נדירה, כאמור, וקשה מאוד לצפות אותה. זאת בהתחשב בהיותו של הקנאביס חומר הנוטה דווקא להקל על בחילות. זו גם אחת הסיבות לכך שישנן נשים המתעקשות כי צריכת קנאביס במהלך הריון היא חיונית עבורן. אנשים הצורכים כמויות גדולות מאוד של קנאביס לפרקי זמן ארוכים הם אלו שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר לסבול מהתופעה.

מעשנת (צילום: Dennis Ottink, unsplash)
אישה מעשנת קנאביס | צילום: Dennis Ottink, unsplash

במקרה המדובר, שפורסם בכתב העת המדעי American Journal of Case Reports אישה בת 23 מארצות הברית מצאה את עצמה סובלת מהתקפי הקאה חריפים ובלתי נשלטים המשולבים עם כאבי בטן חזקים, ובמשך שנתיים הגיעה לחדר המיון מדי חודש. האישה סובלת מסוכרת נעורים, והיא טופלה בהתאם, אך ללא הועיל; תרופות שונות שאמורות לסייע לחולי סוכרת להתמודד עם תופעות לוואי הקשורות בבחילות ובכאבים לא סייעו.

בשלב מסוים, לאחר שנתיים של סבל, הבינו הרופאים כי המטופלת צורכת קנאביס באופן קבוע. כאמור, קנאביס ידוע כחומר שעשוי לסייע במצבים של בחילה, וקל להניח כי המטופלת לא העלתה על דעתה כי דווקא הקנאביס הוא הגורם לתסמינים מהם היא סובלת. מהרגע שהרופאים הורו לצעירה להפסיק כל שימוש בקנאביס, הבחילות וההקאות חלפו.

אישה בהריון (צילום: Shutterstock)
אישה סובלת מכאבי בטן ובחילות | צילום: Shutterstock

מדובר במחקר שמראה כי בכל הנוגע לקנאביס, עדיין רב הנסתר על הגלוי. לצד הסגולות הרפואיות של הצמח, ישנם אלמנטים רבים בהשפעה שלו שעדיין לא ידועים, ולכן חשוב להמשיך לחקור וללמוד את הצמח על מנת לייעל את הטיפול הרפואי באמצעותו, וכן כדי לחנך את הציבור לצריכה נכונה ונבונה יותר. יתרה מכך, המחקר מראה את החשיבות של שיתוף כל מידע על צריכת קנאביס (או כל חומר אחר) עם הרופא המטפל, על מנת לסייע להתאים את הטיפול באופן מיטבי. במקרה של אותה צעירה, הבנה מוקדמת של הקשר בין הבחילות וההקאות ממנה סבלה לבין צריכת קנאביס יכולה הייתה לחסוך ממנה שנתיים של סבל.