השימוש בקנאביס הופך בשנים האחרונות ליותר ויותר נפוץ ברוב חלקי העולם, זאת בעיקר נוכח מדיניות של אי-הפללה או אפילו לגליזציה מלאה שהגיעה בשנים האחרונות למדינות רבות בארצות הברית ולאחרונה אפילו לאירופה. המגמה נכונה לגבי כל האוכלוסיות, וכך גם לגבי נשים בהריון. בשנים האחרונות מדווחת עליה משמעותית בשימוש בקנאביס בקרב נשים במהלך ההריון, וההשלכות הבריאותיות עדיין לא ברורות לחלוטין.

בעוד ההשפעה של עישון סיגריות במהלך ההריון נחקרה הרבה יותר, השילוב הנפוץ בין טבק לבין קנאביס מקשה לעתים על החוקרים לייחס ממצאים מסוימים דווקא לצמח ולא לניקוטין או לטבק. עם זאת, יותר ויותר מוצרי קנאביס שניתן לצרוך שלא בעישון (שמן, מוצרים אכילים ועוד) מגיעים לשוק (בעיקר האמריקאי), ואלו הרחיבו בשנים האחרונות את האפשרות להבין את ההשלכות האמיתיות של הרכיבים הפעילים בצמח הקנאביס על מהלך ההריון ועל התפתחות העובר.

אישה בהריון מעשנת (צילום: wong yu liang, shutterstock)
מעשנת קנאביס בהריון | צילום: wong yu liang, shutterstock

השבוע פורסם מחקר שנערך על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון במיזורי, ארצות הברית, ובו נבחנה ההשפעה ארוכת הטווח של צריכת קנאביס במהלך ההריון על בריאות הנפש של היילוד בגיל ההתבגרות. המחקר פורסם בכתב העת JAMA Pediatrics, והוא מבוסס על נתונים שנאספו לאורך שנים לגבי יותר מ-10,000 ילדים בגילאי 11-12.

מהמחקר עולה כי ילדים לאימהות שצרכו קנאביס במהלך ההריון נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח התנהגות אגרסיבית ומרדנית, כמו גם הפרעת קשב וריכוז. הממצאים הללו עולים קנה אחד עם ממצאים על כך ששימוש בקנאביס עלול לפגוע בהתפתחות העובר ולהגדיל את הסיכון של הילדים לפתח בעיות משקל.

תפרחות קנאביס (צילום: Mitch M, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Mitch M, shutterstock

בכל המקרים הללו מדובר בראיות נסיבתיות המצביעות על קשר בין צריכת קנאביס בהריון לבין פגיעה בהתפתחות הילד לאחר הלידה. אין אפשרות לקבוע בוודאות כי הקנאביס הוא הגורם לאותן הבעיות, שכן לא ניתן (מבחינה אתית) לקיים ניסוי מבוקר בו מבקשים מנשים בהריון לצרוך קנאביס בכמות מדודה ותחת מעקב מתמיד. מנגד, לא קיימת כל הוכחה שמעידה כי קנאביס אינו פוגע בהתפתחות העובר.

ישנן נשים שמבחינתן היתרונות שבצריכת קנאביס במהלך ההריון עולים על החסרונות. לעתים מדובר במטופלות הזקוקות לקנאביס כתרופה, ואין באפשרותן להפסיק להשתמש בו למשך תקופה כה ארוכה; במקרים אחרים, הקנאביס מסייע לתופעות לוואי של ההריון עצמו, כמו בחילות וחרדה. בכל אופן, החשוב הוא שנשים בהריון תהיינה מודעות לסיכונים האפשריים שבצריכת קנאביס במהלך ההריון, ושההחלטה האם לעשות תתקבל באופן מפוקח ככל הניתן. ככל הידוע לנו כיום, יתכן בהחלט שצריכת קנאביס במהלך ההריון עלולה להשפיע לרעה על התפתחות הילד בעתיד.