פרופ' רפאל משולם, אולי המדען החשוב ביותר בהיסטוריה של חקר הקנאביס בעולם, חוגג יום הולדת 92 באירוע מיוחד. למעשה, יום הולדתו של פרופ' משולם צוין כבר בתחילת נובמבר, אבל יתכן שבגיל כזה לא באמת מייחסים חשיבות לעוד חודש או חודשיים. יתרה מכך, מדובר באירוע שאמור היה להתקיים לפני כשנתיים, כשהפרופסור היה בן 90, אבל לבקשתו נדחה יותר מפעם אחת בשל הגבלות הקורונה.

כעת כשהוא בן 92 וחודשיים, האירוע סוף סוף קורה, והוא יערך בירושלים על ידי האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים ביום שני הקרוב (ה-2 בינואר). האירוע ישלב הרצאות קצרות של כמה מהחוקרים המובילים בארץ בתחום הקנאביס, והוא יעסוק בנושא השימוש בחומרים מן הטבע כתרופות. באירוע ישתתפו נשיא האקדמיה למדעים פרופ' דוד הראל, בני משפחתו של משולם ומדענים בכירים מתחומי הרפואה, הכימיה והרוקחות. האירוע פתוח לציבור והוא יועבר בשידור חי באתר האקדמיה.

לא נח לרגע

פרופ' משולם נודע בעולם כמדען הראשון שהצליח לבודד את רכיבי הקנאביס THC ו-CBD (בין שאר הישגים יוצאי דופן נוספים), ובכך הוא פתח את הדרך לכל המחקר המדעי והרפואי הקיים בעולם מאז (ובעיקר מאז תחילת שנות ה-2000) ועד ימינו אנו. בגילו המתקדם, פרופ' משולם לא נח לרגע, והוא ממשיך לעסוק במחקר גם היום.

THC (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
THC | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock

"יש לי מעבדה", מספר פרופ' משולם בשיחה עם mako קנאביס. "אמנם כעת היא מאוד קטנה, אבל אני עדיין עוסק במחקר, ובשיתוף פעולה עם הרבה אנשים בארץ ובחוץ לארץ. אני מתמקד בעיקר בפעילות הקנבינואידים האנדוגניים, ובחומרים נוספים שנמצאים במוח שאינם קשורים למערכת האנדוקנבינואידית, אבל יש להם סדרה ארוכה של פעילויות שאנחנו עובדים עליהן כבר קרוב לעשור. חומרים שמפחיתים נזק אחרי פגיעה מוחית, חומרים שקשורים בהשמנה. אלו חומרים שקשורים במבנה שלהם לקנבינואידים במוח, אבל הם לא נקשרים לקולטנים שלהם. יש להם פעילויות לגמרי אחרות".

"המימון בארץ לא מספיק"

פוליטיקאים רבים בארץ, וכן גורמים שונים בתעשייה, אוהבים להתייחס לישראל כאל "מעצמת קנאביס", בעיקר בתחום המחקר. זאת, בין השאר, הודות למחקריו פורצי הדרך של פרופ' משולם בשנות ה-60 במכון וייצמן ובהמשך גם באוניברסיטה העברית. בפועל, נראה שבימינו ישראל כבר אינה באמת מעצמת קנאביס ביחס לעולם, בהתחשב בצעדים הדרסטיים שנעשו לקידום התעשייה והמחקר סביב הצמח במדינות רבות אחרות. עם זאת, פרופ' משולם דווקא חושב שבסך הכל אנחנו נמצאים במקום טוב.

פרופ' רפאל משולם (צילום: האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים)
פרופ' רפאל משולם | צילום: האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים

"לדעתי המחקר בארץ באופן כללי עומד על רמה גבוהה. עבור מדינה קטנה כמו שלנו. יש פה מחקר שמאוד מקובל בחו"ל, לפחות בתחומים שאני מכיר, שזה כימיה וביולוגיה. הלא מה שקובע אם מחקר הוא בעל חשיבות או לא זה אם אנשים מתייחסים אליו, מצטטים אותו ומפתחים אותו. והתשובה היא כן, עבור מדינה קטנה כמו שלנו אני חושב שאובייקטיבית ישראל במצב טוב.

"מבחינת המימון, לעומת זאת, יש כאן בעיה לא קטנה. בהשוואה למדינות אחרות, לא הרבה כסף מוקצה על ידי האוניברסיטה. חוקרים ישראלים רבים, ואני ביניהם, מתבססים על תמיכה מחברות בחו"ל. הקשרים שיש לנו עוזרים מנקודת ראות מדעית, אבל מבחינה כספית המימון בארץ לא מספיק".

בכל אופן, ביום שני הקרוב עוצרים לרגע את המחקר, ונפגשים כדי לברך את פרופ' משולם ולכבד את פועלו במשך למעלה מ-60 שנות מחקר ועשייה. "זו חגיגה מדעית שמארגנים כמה חוקרים, חלק מהם תלמידים שלי וחלק ממוסדות אחרים", הוא מתאר בקצרה. "כל אחד נותן הרצאה קצרה של רבע שעה על דברים שקשורים למחקר שלו, אולי קצת על המחקר שלי, ואחר כך כולם מרימים כוס קפה, אומרים ברכות, וזהו".