הן מצליחות, כל אחת בתחומה, הן מעוררות השראה והן הצליחו ליצור שינוי. לכבוד יום האישה, לפניכם 11 נשים חזקות ומשפיעות בתחום הקנאביס בישראל

יפעת קריב

סמנכ"לית קשרי ממשל ב'תיקון עולם קנביט'

יפעת קריב הייתה בעבר חברת כנסת מטעם מפלגת "יש עתיד" בכנסת ה-19. במסגרת תפקידה כחברת כנסת, היא חוקקה בין היתר את החוק לייצוג הולם של נשים ברשויות המקומיות. משנת 2004 קריב מתנדבת ופעילה בארגון "מעגל הנשים בישראל", ופעלה להקמת המרכז לנפגעות תקיפה מינית בבית החולים פוריה. כיום היא מכהנת כסמנכ"ל קשרי ממשל בחברת "תיקון עולם קנביט", ועיקר הפעילות שלה היא פרלמנטרית. היא נאבקת למען מימון ציבורי של הקנאביס למטופלים, פעילה בפורום מגדלים ותעשיינים בתחום והובילה פורום של נשים מובילות בתעשיית הקנאביס.

המשנה שלי על קנאביס:

"התחברתי לחברת תיקון עולם משום שהיא חברה ערכית כחול-לבן, שעוסקת במחקרים קליניים בתחום. יש ייצוג של רוב נשי בהנהלת החברה, ואנחנו מעסיקים בחוות נשים בדואיות ודרוזיות כי אנחנו מאמינים בכוח עבודה נשי. חשוב לי שהציבור יבין שקנאביס רפואי זאת באמת תרופה שיכולה להחליף תרופות אחרות, כמו תרופות פסיכיאטריות או כדורי שינה. המטרה שלי היא להכניס את הקנאביס לסל התרופות ושהוא יהיה במימון ציבורי. חשוב להסדיר את השוק למבוגרים, כך שהצמח יגדל בתנאי גידול אורגניים ויהיה מפוקח ונקי. אם נקדם את התעשייה הזאת ואת המחקר הרפואי, הדבר יפתח בפנינו הזדמנות גלובלית".

יפעת קריב (צילום: תומר קצב)
יפעת קריב | צילום: תומר קצב

ד"ר שרי פרוצ'י שגיב

סמנכ"לית מו"פ בחברת גייניקה

ד"ר שרי פרוצ'י שגיב עוסקת במחקר קליני בתחום הקנבינואידים מזה עשר שנים. היא משמשת כיום כסמנכ"לית מחקר ופיתוח בחברת גייניקה המפתחת מוצרים מבוססי קנבינואידים לטיפול בנשים. מוצרי החברה מוכחים קלינית ומיועדים לטיפול בבעיות גינקולוגיות כגון: כאבים בקיום יחסי מין, כאבי מחזור ועוד. במסגרת ההחברה, ד"ר שגיב עובדת בשנים האחרונות על טיפול ראשון מסוגו בעולם - נרות וגינליים מבוססי קנאביס לטיפול בכאבי מחזור כרוניים ולכאבים בזמן קיום יחסי מין – טיפול מקומי וייעודי ללא השפעה פסיכואקטיבית.

המשנה שלי על קנאביס:

"לנשים יש בעיות רבות שקשה לטפל בהן, כמו כאבי מחזור, יובש בנרתיק וכאבים בזמן קיום יחסי מין. למעשה, 3 מתוך 4 נשים יסבלו בשלב כלשהו בחייהן מכאב בזמן סקס. כבר לפני אלפיים שנה השתמשו בקנאביס לטיפול בבריאות האישה. הבעיה שבקנאביס יש רכיבי THC שגורמים להשפעה פסיכואקטיבית וגם גורמים לפגיעה הורמונלית. אז אנחנו בגיינקה פועלים למצוא פתרונות מקומיים ללא השפעה פסיכואקטיבית וללא תופעות לוואי. הקנאביס יעיל מאוד לטיפול במחלות מסוימות, וחשוב מאוד לקדם מחקרים קליניים בתחום".

ד"ר שרי פרוצ'י שגיב (צילום: Style&Stigma)
ד"ר שרי פרוצ'י שגיב | צילום: Style&Stigma

אביגיל דר, פעילה חברתית

מייסדת ומנכ"ל "קאנפורה" – מרכז מומחים לטיפול בקנאביס לאוטיזם

אביגיל דר מובילה קידום מחקר וההתוויה לטיפול בקנאביס לאוטיזם בארץ ובעולם. היא נכנסה לתחום בעקבות בנה יובל, שאובחן עם אוטיזם בתפקוד נמוך בגיל צעיר. "הקנאביס היה הדבר היחיד שעזר ליובל ובעיניי זה כלי נוסף לשפר את איכות החיים של ילדים עם אוטיזם".

דר הקימה את מרכז קנאפורה – מרכז מומחים לטיפול בקנאביס רפואי באוטיזם ובעיות נוירו-התפתחותיות. המרכז פועל בשיתוף עם רופאים מומחים – במטרה להנגיש את הטיפול לילדים עם הפרעות נוירו-התפתחותיות ותסמונות נדירות. המומחיות של המרכז היא למצוא את האיזון התרופתי לילדים ובוגרים עם אוטיזם ועיכוב התפתחותי, והוא מספק מענה הכולל ליווי הורים ומטופלים בתהליך, שיחות ייעוץ, טיפול ברישיונות ומרשמים ועוד. קאנפורה פועל בגישה הוליסטית שמתייחסת לכל היבטי חייו וסביבתו של המטופל.

המשנה שלי על קנאביס:

"החזון שלי לתעשיית הקנאביס הרפואי היא קודם כל הנגשת הטיפול לאלו שזקוקים לו, הבנה מדעית ודיוק טוב יותר של הטיפול בהתוויות השונות בכלל, ובילדים עם אוטיזם בפרט. הגדרתו של הקנאביס כקו טיפולי ראשון ולא אחרון עם מימון ציבורי כפי שהמדינה ממנת כל טיפול אחר. ככל שנבצע יותר מחקרים ונרחיב את הידע, כך גם נוכל לדייק במוצרי הקנאביס המתאימים ובאיכותם".

אביגיל דר (צילום: הרשל גוטמן)
אביגיל דר | צילום: הרשל גוטמן

דנה בר און

מנכ"לית עמותת הקנאביס הרפואי
דנה בר און היא מטופלת בקנאביס רפואי על רקע מחלת ניוון שרירים קשה ממנה היא סובלת. בשנת 2016 החליטה להקים את עמותת הקנאביס הרפואי. מדובר בארגון ללא מטרות רווח שמייצג את האינטרסים של המטופלים אל מול משרד הבריאות והיק"ר (יחידת הקנאביס הרפואי במשרד הבריאות). העמותה מטפלת בפניות, תקלות ובעיות שונות בתהליך הוצאת רישיון קנאביס וחידושו. בנוסף, העמותה מקדמת פעילויות פרלמנטריות להעלאת המודעות לטיפול בקנאביס רפואי.

"הקמתי את העמותה לאחר מאבק אישי ומתוקשר להשבת הטיפול בקנאביס שנמנע ממני לעצת רופאי, במהלכו הדרדר מצבי הרפואי דרמטית בגין העדר התרופה. במהלך המאבק נחשפתי על בשרי לא רק לעוולות הקשות בתהליך קבלת הטיפול, אלא גם להעדר ההגנה על הזכויות החוקיות של אלו שנפגעים מעוולות אלו.

המשנה שלי על קנאביס:

העמותה הוקמה על מנת להשוות את זכויות המטופלים בקנאביס לאלו להן זכאי כל אזרח המטופל בכל תרופה שהיא, ולסייע היכן שאפשר לכל מי שזקוק לטיפול ונמנע ממנו. בהמשך, בעקבות ההחלטה להחיל את האסדרה בשנת 2018 - שהביאה לפגיעה קשה ברצף הטיפולי ולעליית מחירים דרמטית, העמותה מתמקדת בהחלת התיקונים הנדרשים בחקיקה, זאת על מנת להבטיח למטופלים רצף טיפולים במחיר נגיש. בימים אלו העמותה ממתינה להכרעת ביהמ"ש בבקשתנו לדיון נוסף בפסק הדין שניתן בעתירה שלנו נגד האסדרה החדשה, ומקווים שבית המשפט יעשה צדק עם למעלה ממאה אלף מטופלים שזקוקים לטיפול הזה".

דנה בר און
דנה בר און

רוני כץ עמיחי

סמנכ"לית השיווק והמכירות של Peace Naturals מבית קרונוס גרופ

רוני כץ עמיחי ממלאת תפקידי מפתח בתעשיית הקנאביס הרפואי הישראלית עוד מראשיתה. בשנת 2010 הקימה את מחלקת שירות הלקוחות והובילה את פעילויות השיווק והמכירות של International Medical Cannabis (IMC), מחברות הקנאביס הרפואי הראשונות בישראל. בין היתר, הייתה אחראית על הקמת מסד הנתונים של הזנים של IMC, ששימש בסיס ידע לחולים, רופאים ורוקחים. בנוסף, לקחה חלק מהותי בבניית אחד ממותגי הקנאביס הנמכרים ביותר בישראל – Roma. בדצמבר 2019 רוני הצטרפה לקרונוס ישראל, חברת הבת של קרונוס גרופ הקנדית, כסמנכ"לית השיווק והמכירות. היא הקימה את תשתית שיווק המותג הבין לאומי של החברה PEACE NATURALS בישראל והחלה בפעילות המכירות ביוני 2020.

המשנה שלי על קנאביס:

"אני עובדת מול קהילת מטופלי הקנאביס הרפואי בישראל למעלה מעשור ומכירה את כל האתגרים איתם הם מתמודדים - אתגרי המערכת, חברות הקנאביס וחייהם האישיים. מאז שנכנסתי לתחום הבנתי שאין דרך חזרה ושמדובר בקהילה ייחודית שנאלצת להתמודד עם אינספור קשיים בדרך לתרופה שלה. בכל יום אני מגיעה עם נחישות לקדם את התחום עם רצון להקל על המטופלים, לתת מזור למכאוביהם ולסייע להם בסבך הבירוקרטי. את הגישה הזו אני מיישמת ב- Peace Naturals .כולי תקווה להמשיך ולראות את שוק הקנאביס הרפואי מתפתח ונותן מענה לקהילתו ומזין את מדינתו".

רוני כץ עמיחי (צילום: אסנת רום)
רוני כץ עמיחי | צילום: אסנת רום

ענבל סיקורין

הקימה את מרפאת "ניאמדיק" המתמחה במחקר וטיפול בקנאביס בגיל השלישי

ענבל סיקורין היא הבעלים של מרפאת "נימאדיק", משמשת כאחות ראשית, מלווה חולים וצוותי מחקר. בשנת 2009 היא הובילה פרויקט ייחודי של מתן קנאביס תחת השגחה וניטור רפואי במחלקה הסיעודית בקבוץ נען עם צחי קליין ועמותת תיקון עולם.

בעקבות הפרויקט, ענבל הגיעה להבנה כי יש חשיבות גדולה בתמיכה של אחיות בהדרכה ולוויי לשימוש יעיל ובטוח למען הצלחת הטיפול. בשנת 2017 היא הקימה את מרפאת "ניאמדיק" שממוקמת בארצות הברית (בשל הקורונה נסגרו שתי מרפאות בארץ). המרפאה מעניקה שירותי ייעוץ וטיפול לבני הגיל השלישי בעזרת קנאביס רפואי ושיטות טיפול טבעיות נוספות. בנוסף, "ניאמדיק" עורכת מחקרים בתחום בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת UCI.  

המשנה שלי על קנאביס:

 "אריכות החיים מביאה לעיתים לפגיעה קשה באיכות החיים, ועל כולנו מוטלת האחריות הרפואית למצוא פתרונות להקלת הסבל. אחד הפתרונות לכך הוא קנאביס. קנאביס תומך בקשת רחבה של תסמינים שנפוצים עם הגיל, כגון: כאבים כרוניים ועצביים, מחלות דלקתיות, פרקינסון כטיפול הרגעתי לסובלים מדמנציה ועוד. חשוב לערוך מחקרים רבים בתחום על מנת להביא מזור לקשישים ולבני משפחותיהם".

ענבל סיקורין (צילום: גיל גלוטמן)
ענבל סיקורין | צילום: גיל גלוטמן

יעל עשהאל

מנהלת תחום איכות בחברת הקנאביס הרפואי IMC

יעל בעלת תואר ראשון בביוטכנולוגיה ממכללת תל- חי, בעלת הסמכת CMQ-OE וקורסים שונים ומגוונים בתחום האיכות. במסגרת תפקידה כמנהלת תחום איכות בחברת הקנאביס הרפואי IMC, יעל מלווה את המוצרים מיומם הראשון כייחורים או צמחים צעירים בחוות הריבוי והגידול ועד הגעתם אל המטופלים. כובע נוסף של התפקיד הוא ליווי תחום היבוא מבחינת הבטחת האיכות, ליווי מלא של המוצר מרגע ההתקשרות לספקים והמגדלים בחו"ל ועד הגעת המוצר אל בית המרקחת והמטופל.

המשנה שלי על קנאביס:

 "בשבילי, להיות מנהלת ומובילה בתחום האיכות זו דרך חיים. זה מתחיל מגישה ודוגמא אישית וממשיך בהובלה, מנהיגות, יצירת שינוי, שיפור מתמיד ומצוינות. איכות היא דרך חיים, ואני רואה את עצמי מובילת שינוי ומחברת בין אנשים לתהליכים וטכנולוגיה. תחום הקנאביס תמיד עניין אותי, עוד בימיי כסטודנטית צעירה, בעיקר בהיבט הרפואי, אך גם בהיבט הכלכלי, עם כל פוטנציאל הצמיחה שהוא מביא איתו לכלכלה הישראלית. אני שמחה להיות חלק מחברה ששמה לעצמה כחזון לפתח את שוק הקנאביס הישראלי והעולמי מבלי להתפשר על איכות המוצר ואני קוראת לנשים שמחזיקות בידע הרלוונטי לתחום- הצטרפו אלי לצוות, שכמו עולם ההיי-טק, גם בו יש מגוון רחב של משרות מאתגרות בעלות ערך אמיתי".

יעל עשהאל (צילום: Mika Gurovich)
יעל עשהאל | צילום: Mika Gurovich

ד"ר איריס נשר

מדענית ראשית בכירה, של חברת הקנאביס הישראלית 'שיח מדיקל'

ד"ר איריס נשר בעלת תואר שלישי (דוקטורט) במדעי הצמח מאוניברסיטת תל אביב. בתום הלימודים היא השתלבה בתעשייה כביולוגית מולקולרית של צמחים בסטארט אפ 'רוזטה גרין'. בהמשך החברה עשתה ספין אוף והונפקה בבורסה, ולאחר מכן נרכשה על ידי חברת הזרעים הגדולה בעולם מונסנטו. ד"ר נשר הייתה חלק מהנהלת אתר המו"פ של מונסנטו בישראל.

לפני כחמש שנים היא הגיעה לקבוצת 'שיח' כעובדת של חברת הבת טרג'ין. היא ביססה את פעילות החברה, שמונה כיום 4 אנשים כולל אותה כמנהלת המחקר. לפני כשלוש שנים מונתה להיות המדענית הראשית של קבוצת שיח מדיקל. התפקיד כולל הקמת וניהול יחידת תרביות רקמה של קנאביס, תכנון וביצוע ניסויי פיתוח בחוות הגידול וייעוץ לכל החברות הבנות (איבנה, טריכומשל וחברות בחו"ל). אני ממשיכה לנהל את המחקר בחברת הבת טרג'ין, חברה שעוסקת בפיתוחים ביוטכנולוגיים בקנאביס ונגזרותיו.

המשנה שלי על קנאביס:

 "רובן המכריע של התרופות מגיע מהטבע. קנאביס הוא צמח שמסיבות רגולטוריות לא נחקר עד כה כמעט בכלל. בשנים האחרונות, עם התפתחות המחקר בקנאביס, אנחנו לומדים על רכיבים חדשים בקנאביס שיכולים להקל ואולי גם לרפא מחלות שונות. כך ,שבנוסף לשימוש שנעשה כיום בקנאביס להקלה על מגוון מצבים רפואיים, בעתיד הקרוב נוכל להצביע על אלמנטים ספציפיים בצמח שיוכלו לשמש אותנו ברפואה לריפוי ואולי גם למניעת מחלות. באופן אישי נכנסתי למקצוע הביולוגיה מתוך סקרנות והערכה גדולים לטבע ולתהליכי החיים. אני רואה במקצוע הזה את היכולת שלנו ללמוד את הדברים החכמים שיש בטבע, ולנסות לשפר את עתיד האנושות בעזרתם, בין אם זה במחקר חקלאי לשיפור איכות וכמות המזון בעולם, ובין אם זה מחקר רפואי שנועד לשפר את איכות חיי בני האדם בכל מקום בעולם. השילוב בין תחומי החקלאות והרפואה מתבטא היטב בעבודה עם קנאביס רפואי".

ד"ר איריס נשר (צילום: שני בריל)
ד"ר איריס נשר | צילום: שני בריל

רונית שאלתיאל קריו

סמנכ״ל מחקר ופיתוח (VP R&D) של חברת נסוול

רונית שאלתיאל בעלת דוקטורט בביוטכנולוגיה בתחום של מדעי המוח ותואר שני במנהל עסקים. כבר בימי המאסטר והדוקטורט שלה היא פיתחה תרופות למחלות האלצהיימר והפרקינסון, ולאחר שסיימה את לימודיה, עבדתי במשך שנים רבות בנוירודרם, חברת תרופות שמפתחת תרופה שניתנת בהזרקה רציפה לחולי פרקינסון קשים. במהלך עבודתה בחברה, היא החלה כחוקרת ב R&D, והייתה שותפה להקמה של צוות החדשנות של החברה.

בשנת 2019 היא הצטרפה לקבוצת יזמים – פרופ' עודד שוסיוב, רון שמעוני ועדן פירוז, בתור ה- VP R&D של חברת הביוטק נאסוול בפארק עתידים בתל-אביב. רונית משלבת את הידע שצברה בעולם הפארמה עם עקרונות הפיתוח המדעי בתחום.

המשנה שלי על קנאביס:

"נסוול היא חברה מאוד ייחודית בעיני; לעומת עולם הפארמה שממנו הגעתי, זוהי חברה שמפתחת מוצרי בריאות בעולם מאוד פרוץ מבחינה רגולטורית, עולם הקנאביס, שאליו משתייכות מאות חברות כאשר רבות מביניהן מגיעות מישראל. ועדיין, בתוך השוק המאוד צפוף הזה, הצלחנו למצוא את המקום הייחודי שלנו. בשנים האחרונות, תעשיית הקנאביס כוללת עוד ועוד נשים בין שורות המנהלים והמנהלות שלה, ושוק המוצרים בתחום בריאות האישה הולך ועולה אף הוא, מהקלה בכאבי מחזור , דרך אנדומטריוזיס ועד וכאבים באזור האינטימי. אני בטוחה שיש מקום להובלה נשית גם בחברות הגדולות. מהרגע שהצטרפתי לשוק הקנאביס, החזון שלי היה שפיתוח מוצרי הקנאביס יבוסס כמה שיותר על מדע ושכבר בשנים הקרובות נזכה לראות יותר ויותר מוצרי קנאביס כחול לבן על המדפים בכל הרשתות הגדולות בעולם."

רונית שאלתיאל (צילום: אביב חופי)
רונית שאלתיאל קריו | צילום: אביב חופי

דניאל אסיאג

מייסדת ומנכ"לית חברת הסטארט-אפ ריפר

דניאל אסיאג הגיעה לתחום הקנאביס לאחר שהחלה לקבל טיפול רפואי באמצעות קנאביס, עברה את שלבי הניסוי והטעיה וחוותה את הקושי הקיים בשמירה על הרצף הטיפולי. אז היא החליטה להקים את חברת הסטארט-אפ ריפר - פלטפורמה המחברת בין מטופלים למוצרי הקנאביס הרפואי אותם הם צורכים. למעשה, 
ריפר היא הפלטפורמה הראשונה בישראל הפועלת תחת רישיון היחידה לקנאביס רפואי ממשרד הבריאות ומאפשרת רכישה של כל מוצר, מכל מקום ובכל זמן. ריפר שמה דגש על שיפור איכות החיים של המטופלים ועל אספקת פתרון לרבים מהקשיים עמם מטופלים בקנאביס רפואי מתמודדים כיום.

המשנה שלי על קנאביס:

"החזון שלנו הוא למסגר את המידע הקיים בנוגע לקנאביס באמצעות איסוף מידע, למידתו והבנת דפוסיו על מנת שמטופלים יחסכו את תהליכי הניסוי והטעיה וידייקו את הטיפול שהם מקבלים. אנחנו בשלב בו הידע נאסף וניתן להסיק ממנו מסקנות ראשוניות שישפרו את איכות חיי המטופלים ויאפשרו צריכת קנאביס מותאמת אישית לאדם ולצרכיו. המטופלים הם החשובים ביותר בתהליך ואלו שסובלים הכי הרבה, ואנחנו נשנה זאת."

דניאל אסיאג (צילום: ערן דוד)
דניאל אסיאג | צילום: ערן דוד

ד"ר נירית ברנשטיין

חוקרת בכירה במכון וולקני וראש המעבדה לפיסיולוגיה ואגרונומיה של קנאביס

ד"ר נירית ברנשטיין נחשבת לאחת מהחוקרות המובילות בארץ ובעולם בתחום הקנאביס הרפואי. היא נבחרה לאשה פורצת דרך בוועידת החקלאות של ישראל והיא האישה הראשונה בישראל שהצליחה לשכנע את הרשויות לאפשר לה לגדל במעבדתה זני קנאביס רפואי רבים לצורכי מחקר.

כחוקרת בכירה במכון וולקני, השיגה ד"ר ברנשטיין פריצות דרך מדעיות ברמה בינלאומית, פרסמה מאמרים מדעיים בעיתונות מקצועית בינלאומית, ששמו את ישראל על מפת הקנאביס העולמית וסייעו להתאים את גידול הצמח לתוצרת שמתאימה לפארמה. בנוסף לכך, היא מרצה מבוקשת ברחבי העולם בנושא, הטסה כל חודש ליבשת אחרת כדי ללמד אודות מחקריה פורצי הדרך. ד"ר ברנשטיין מלמדת במכללה האקדמית עמק יזרעאל במגמת ההתמחות בקנאביס רפואי.

המשנה שלי על קנאביס:

"אני חושבת שנשים צריכות לא לחשוש מלחקור תחומים חדשים גם אם הם שנויים במחלוקת וכוללים סטיגמות. לצד קידום המחקר, להיות אקטיביות ולקדם את עצמן. אני מעודדת חוקרות צעירות וסטודנטיות לעשות זאת. החזון שלי ושל המכללה האקדמית עמק יזרעאל הוא ללמד את הדור הבא את תשתיות הידע הרחבות שנדרשות להשתלבות בתעשיית הקנאביס הרפואי".

נירית ברנשטיין
ד"ר נירית ברנשטיין