במשך כל שנות ילדותו אסף סלע חי ונשם את עולם החקלאות. כילד דור רביעי למשפחה של חקלאים, הוא ידע שזה המסלול שעליו לצעוד בו. אבל במהלך הדרך, בעקבות אירועים שונים, הוא החליט שבמקום לגדל פרחים וירקות, הוא יקים שטחים לגידול קנאביס.

אסף (בן 43, נשוי+2) נולד ומתגורר בגבעת ח"ן שבאזור השרון, והוא דור למייסדים של המושב: "כמעט לפני 100 שנה הגיעו לכאן ארבע משפחות והקימו את המושב. לאורך כל השנים המשפחה שלנו הייתה מושרשת בענף החקלאי בדגש על חדשנות ויזמות, וגם אני גדלתי על הערכים האלו. סבא של אבא שלי התחיל בענף הפרדסים, ובמשך השנים התרחבנו לעסקי חקלאות נוספים – סבא שלי ז"ל עסק בגידול פרחים כמו גיבסניות וחרציות וגידולי שדה כמו תפוחי אדמה וגזר. אבא שלי ואחיו גידלו פרחי נוי, שיווקו אותם לחו"ל והקימו את ה"גרדן סנטר" הראשון בישראל שכלל מגוון רחב של פרחים, ובהמשך הקימו חוות תבלינים".

איך אתה השתלבת בעסק החקלאי של המשפחה?
"כבר מגיל 9 אני וטל אחי (כיום בן 40) עזרנו בחממות ובחריש של השדות. בערב החשכנו את החממות ובבוקר פתחנו אותן, קטפנו פרחים וניקינו את העלים שלהם, וחרשנו את האדמה שבה גידלנו גזרים ותפוחי אדמה. גדלנו לתוך המציאות הזאת. בתור ילדים היינו נוהגים לעשות מבחני חום ומבחני קור – עמדנו יחפים על כביש רותח בקיץ ועל מקרר שמקפיא צמחים והתחרינו מי יישבר ראשון. כשעליתי על הטרקטור בפעם הראשונה זו הייתה חוויה מדהימה".

אסף סלע (צילום: מיכאל טסלר)
אסף סלע | צילום: מיכאל טסלר


למרות שהוא גדל לתוך עולם החקלאות המסורתי, כשאסף התבגר הוא החל להימשך לכיוונים אחרים: "בגיל 15 הרגשתי שאני רוצה להתפתח. שירתי בצבא כקצין מודיעין ונחשפתי לתחום אבטחת המידע. אחרי השחרור למדתי תואר ראשון בהנדסת מערכות מידע ותואר שני במנהל עסקים, והגעתי לעולמות ההייטק. עבדתי שנתיים וחצי בחברת "אינטל", לאחר מכן עבדתי 8 שנים בחברת מדיה-מיינד ובהמשך הקמתי את חברת הסטארט אפ hypertunity. כל מה שעשיתי באותן שנים העניק לי את ארגז הכלים לעסוק בתחום הקנאביס".

לעולם הקנאביס הרפואי, נחשף אסף בשנת 2009: "במושב שלנו הוקמה "שיח" - אחת מחוות הקנאביס הראשונות בארץ, והתחלנו להכיר קצת יותר את התחום". אסף החל להבין את ההשפעות החיוביות שיש לקנאביס בעקבות מחלתה של סבתו ז"ל. "בשנת 2010 סבתי ז"ל אובחנה עם דמנציה. ארבע שנים לאחר שחלתה היא הייתה על ערש דווי והוחלט להעניק לה טיפול בקנאביס", מספר אסף. "ראינו בעיניים שלנו את השינוי שחל בה. בתוך שבועות בודדים המצב שלה התייצב, התיאבון שלה חזר והתעוררה בה שמחת חיים. אחרי שראיתי כמה הקנאביס עזר לה, אני ואחי טל החלטנו להיכנס לתעשיית הקנאביס הרפואי ולגדל קנאביס. ראינו בזה סוג של שליחות".

לא הפריע למשפחה שלך שאתה עוזב את תחום החקלאות המסורתית ועובר לגדל קנאביס?
"כשסיפרנו למשפחה שאנחנו רוצים לגדל קנאביס הם הבינו שמדובר במשהו גדול שקורה אחת לדור והיו בעד. עם השנים החקלאות מתקדמת ומלווה בטכנולוגיה וקדמה. יש גם סיבות כלכליות למעבר לגידול קנאביס. יש לנו משפחות לפרנס וקיבלנו מהסביבה רוח גבית לעשות את זה".

אז איך נכנסת לתחום הקנאביס?
"זה היה תהליך שהתרחש בהדרגה. בשנת 2016 אושרה רפורמת הקנאביס ונפתחו השערים בפני מגדלים שרצו לגדל קנאביס לצרכים רפואיים. אני וטל היינו בין הראשונים שהגישו את האישורים הנדרשים, הכשרנו את הקרקע והקמנו את חברת מדוקאן. מדוקאן היא חברה משפחתית לגידול ושיווק של מוצרי קנאביס רפואי. אני וטל אחי מובילים את החברה, ואנחנו עובדים לצד אבא שלנו ושני הדודים שלנו. לא בחרנו לגדל את הקנאביס בחממות, ובמקום זאת הקמנו במושב גבעת ח"ן מתקני אינדור בשטח כולל של עשרה דונם. זה מתקן סגור ומקורה ללא מגע יד אדם עם תנאי גידול מבוקרים לחלוטין. לכל זן יש את הפרופיל שלו וזנים שונים מתאימים להתוויות שונות. באמצעות מתקני אינדור אנחנו מספקים לצמח את התנאים האופטימליים שהוא זקוק להם כדי למקסם את הפוטנציאל הגנטי שלו. זה תהליך ארוך שאתה חייב להשקיע בו את כל כולך. יש לנו מחויבות לגדל את החומר הכי איכותי ואין יום שבו אנחנו לא נמצאים במתקן הגידול". 
מדוקאן (צילום: מיכאל טסלר)
מדוקאן | צילום: מיכאל טסלר


מה אתה אוהב בעבודה שלך כמגדל קנאביס?
"זה ממלא אותי. אני עובד קשה אבל יש לזה ערך וסיפוק גדול. אני מוציא מהידיים שלי קסם שנוגע באנשים אחרים ועוזר להם במקומות הכי קשים שלהם. אני חושב שבתעשיית הקנאביס רב הנסתר על הגלוי. לא חקרו את התחום מספיק ואנחנו כבר שם עם הבנק הגנטי, הטכנולוגיות והזנים שלנו. כל יום אני מסתער קדימה ויש לי את הזכות לעשות משהו טוב".

"אמא שלי בעצמה טופלה בקנאביס"

גם אורי אמיתי הוא דור רביעי לחקלאים שהחליט לעשות הסבת מקצוע מתחום החקלאות לתחום גידול הקנאביס. אורי (בן 45, נשוי+2), הוא בן למייסדי מושב מעלה גמלא שברמת הגולן, בו הוא גם מתגורר כיום. "אני זוכר את עצמי מגיל צעיר עובד במשק, בחממות הגידולים שלנו כמו מלפפונים, תירס, מנגו, אבטיחים, אשכוליות וליצ'י ובמשתלה של צמחי הנוי שהייתה לנו. אהבתי את זה מאוד. נהניתי לקום בזריחה ולהסתובב בשטח. מצד שני, גם ראיתי כמה קשה היה לאבא שלי כחקלאי. תמיד יש תקלות, פגעי מזג אוויר ודברים שלא תלויים בך".

בגיל 23, החליט אורי לפנות דווקא לתחום הקולנוע: "למדתי קורס צילום סטילס ואז המורה שלי אמרה שאני יודע לספר סיפור בתמונות והמליצה לי ללמוד קולנוע. עברתי לגור בתל אביב, למדתי קולנוע וטלוויזיה ועבדתי כבמאי, מפיק וצלם. במקביל המשכתי לעזור לאבא שלי מדי פעם בשטח החקלאי, כך שאף פעם לא זנחתי לגמרי את החקלאות".

7 שנים אחרי שאורי עבר לתל אביב והתפתח בתחום הקולנוע, אביו נפטר במפתיע מדום לב בהיותו בן 57 בלבד. בעקבות זאת, המשק של המשפחה עבר באופן זמני לאחזקה של חברים במושב. "עם מותו של אבי הרגשתי מחויבות לחזור ולדאוג למשק. רציתי להיות קרוב לאמא שלי וגם היה לי ברור שאני לא אחיה לנצח בתל אביב", מספר אורי. "לקח לי 4 שנים נוספות עד שחזרתי לצפון, יחד עם אשתי ושתי הבנות שלי. ניהלתי את המשק ובמקביל המשכתי לעסוק בקולנוע. הקמתי את הסטודיו 'נקודה צפונית' והפקתי סרטי תדמית לכל החברות המובילות בארץ בתחום החקלאות".

אורי אמיתי (צילום: סהר אמיתי)
אורי אמיתי | צילום: סהר אמיתי


במסגרת הפקת סרטי התדמית, אורי נחשף לתחום לצד הטכנולוגי והחדשני של עולם החקלאות: "זה פתח לי את הראש והבנתי שאני רוצה לעסוק בחקלאות בכיוון שונה. ואז, בשנת 2008 מחברת הקנאביס 'תיקון עולם' פנו לאמא שלי ז"ל והציעה לה לגדל בחממות שלנו קנאביס".

ואיך אמא שלך הגיבה?
"היא אהבה את הרעיון, אבל חששה שחברי המושב לא יסכימו. זה היה הרבה לפני רפורמת הקנאביס והיו הרבה סטיגמות סביב הנושא. אף אחד בזמנו לא רצה לדבר על זה. בשנת 2015 אמי ז"ל נפטרה בהיותה בת 65 ממחלת הסרטן והיא עצמה טופלה בקנאביס רפואי".

בשנת 2016, כשפורסמה האסדרה החדשה, החליט אורי להגיש בקשה לגידול וריבוי קנאביס: "במקביל להגשת הבקשה חקרתי את התחום. ביקרתי בחוות גידול ובתערוכות קנאביס בארצות הברית".  

שלוש שנים מאוחר יותר, לאחר תהליך בירוקרטי ארוך שכלל בקשת הסכמה של חברי המושב, הצליח סוף סוף אורי לקבל את האישורים המיוחלים להקמת לגידול קנאביס. "לחברה שלי קוראים Bless. אנחנו עתידים לגדל את הקנאביס בחממות היברידיות, שמביאות תוצאות דומות לאלו שבגידולי אינדור, בשטח של 12 וחצי דונם מול הכנרת", מספר אורי. "לזנים יש גנטיקה אקזוטית ברמת אולטרה פרימיום. אנחנו עכשיו בשלבים אחרונים של גיוס משקיעים ובעוד ארבעה חודשים אנחנו יוצאים לדרך לשיווק המוצרים".
גידול קנאביס (צילום: Canna Obscura, shutterstock)
גידול קנאביס בחממה | צילום: Canna Obscura, shutterstock


מה היתרון של תחום הקנאביס לעומת החקלאות המסורתית?
"היתרון בגידול קנאביס לעומת גידולים אחרים, הוא רמת השליטה בתוצר. ממש כמו שבקולנוע הבמאי מחליט מה ייכנס לפריים, גם אני יכול לשלוט בתנאי הגידול של צמח הקנאביס ואני לא תלוי בחסדי מזג האוויר. גם התוצרת היא שונה - פרי המנגו למשל שחקלאי אחד מגדל, דומה מאוד למנגו של החקלאי המתחרה. אבל בתחום הקנאביס כל שיטת הגידול משפיעה אחרת על איכות הצמח. אני חושב שהתחום הזה עוד יכול להתפתח ויש לו עוד פוטנציאל עצום. יש פה רגולציית יתר שמאוד מגבילה את השחקנים. ברגע שיפתחו את השוק יהיו יותר מגדלים".

מה לדעתך ההורים שלך היו חושבים על העיסוק הנוכחי שלך אם הם היו בחיים?
"ההורים שלי תמיד חינכו אותי לעשות דברים שאני רוצה ומאמין בהם. הם תמיד עודדו ותמכו בי ואני מאמין שהם גאים בי".