בתחילת הדרך, כשמשרד הבריאות החל את צעדיו הראשונים בהתרת השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, הדאגה הייתה רבה. אחרי הכל, במשך שנים הטיפו לנו ה"מומחים" כי 27% ממעשני הקנאביס צפויים לעבור לסמים קשים ולהפוך לנרקומנים, וכ- 10% מהמתנסים החדשים ב"סם" עלולים לחוות התקף פסיכוטי ואף לפתח מחלת נפש. אי לכך, ברור מדוע קבע בזמנו משרד הבריאות כי הטיפול בקנאביס יהיה אך ורק הקו הטיפולי האחרון, כלומר רק לאחר כישלון כל הטיפולים האחרים, וגם אז - לא לכל אחד/ת.

מאז השנים חלפו, הטענות של אותם "מומחים" הופרכו אחת לאחת. יותר ויותר מתברר כי הטיפול בקנאביס הרבה יותר יעיל ובטוח מהטיפול באופיאטים, אשר ההתמכרות אליהם הפכה למגפה של ממש.

ביולי 2017, בדיון שהתקיים בועדה למאבק בנגעי הסמים של הכנסת בראשות חברת הכנסת תמר זנדברג, אמרתי "הקביעה כי קנאביס הוא קו הטיפול האחרון היא אנכרוניסטית. לדרוש שנה שלמה של טיפול בתרופות לפני אישור קנאביס זה אנכרוניסטי. היום כשיש לנו כבר כ-28,000 מטופלים ואנחנו יודעים שאין נזקים, האם לא הגיע הזמן לקדם את הקנאביס הרפואי מהקו הטיפולי האחרון, ולוותר על הצורך לקחת כדורים כמו פרקוסט, שזה הכדור שהרג את הזמר והיוצר פרינס, או טרמדקס, שזה כדור שהורג באנגליה יותר אנשים מאשר הירואין, או ליריקה וארקוקסיה, שרצו להוציא אותם בארצות הברית מהחוק ב-2007 כי הם מגבירים את הסיכון להתקף לב, ועוד?"

"יכול להיות שהטענה של שלומי מוצדקת", השיב בכנות פרופ' איתמר גרוטו, ששימש אז כסמנכ"ל משרד הבריאות. הוא הבטיח לבדוק את הנושא ואני לא הרפיתי. בדיון הבא, שהתקיים באוקטובר 2017 פניתי שוב לפרופ' גרוטו. "פרופסור גרוטו, בפגישה האחרונה פה בכנסת, ציינת שיכול להיות שהקביעה כי הקנאביס יקבע כקו טיפול אחרון היא אנכרוניסטית וזקוקה לבדיקה מחדש. אני מאד מקווה שיש חדש עם זה, בעיקר לאור ההצהרה של דונאלד טראמפ על מגיפת התרופות". פרופסור גרוטו הנהן בראשו, אך לא הייתה בפיו כל בשורה.

שנה לאחר מכן, ב- 2018, סקר של בית החולים איכילוב שפורסם בגלובס, מצא כי עדיין, רק 45% מהרופאים היו מעדיפים לטפל בקנאביס על פני אופיאטים לו היו צריכים בעצמם טיפול בכאב. דהיינו, למעלה ממחצית הרופאים עדיין האמינו ביעילות האופיאטים על פני הקנאביס הרפואי. מאז, מספר המטופלים בעלי הרישיון לשימוש בקנאביס רפואי השליש את עצמו ומאחר ולא תועדו נזקים או תופעות לוואי משמעותיות, סביר להניח שתמיכת הרופאים בקנאביס הרפואי רק הלכה וגדלה.

האם היום הם סוף סוף בשלים לקבלת הרעיון שהקנאביס יעבור לקו הטיפולי הראשון?

החודש פרסם מגזין קנאביס ידיעה לפיה ועדת האופיואידים של משרד הבריאות צפויה להמליץ בקרוב לראשי משרד הבריאות להפוך את הסדר הקיים. במקום הנוהל הקובע כיום כי קנאביס רפואי הוא “טיפול קו אחרון” וכי על המעוניין במרשם קנאביס רפואי להיות קודם מטופל במשך שנה לפחות במשככי כאבים אופיואידים המכילים חומרים נרקוטיים ממכרים שעלולים אף להוביל למוות ממנת יתר, יוצע הקנאביס לסובלים מכאבים כרוניים כ”טיפול קו ראשון”, לפני מעבר לשימוש בחומרים הממכרים המקובלים (“תרופות”).

לסיכום, לקח למשרד הבריאות 4 שנים כדי לבדוק אם הגיע הזמן לשנות קביעה שמזמן אבד עליה הקלח. אני תוהה כמה זמן יקח לו לסיים את הבדיקה ולממש את המסקנות ומקווה כי אולי תחת הנהגת השר החדש ניצן הורוביץ, משרד הבריאות יצליח, לשם שינוי, להפתיע אותנו לטובה. האם בקרוב רופא המשפחה ישלוף שקית קנאביס מהמגירה ויציע למטופליו להתנסות ב"משהו טבעי ובטוח" בטרם ירשום להם משככי כאבים כימים?
לחלקכם אולי קשה לדמיין זאת, אך נראה כי זהו הכיוון.

שלומי סנדק הינו יועץ בכיר עץ הדעת המרכז לקנאביס רפואי