"כבר ניסיתי קנאביס... עזוב, זה לא בשבילי הדבר הזה". משפט שנאמר לעיתים קרובות. אנשים שסובלים מבעיה רפואית, שהיו יכולים להיעזר בקנאביס רפואי, אבל נרתעים מהטיפול בשל סטיגמה שלילית או בגלל שההתנסות הראשונית שלהם עם הקנאביס לא הייתה מוצלחת. 

בעוד שניכר כי אנשים רבים נהנים מהשימוש בקנאביס למטרות פנאי, מטופלים רבים אשר אינם מנוסים או אשר התנסו בקנאביס פעמים מועטות, מעידים על חוסר ריכוז והרגשה לא נעימה של אובדן שליטה וחרדה, מצבי רוח משתנים וטשטוש. אחרים מדווחים על חוויות נוראיות, עד כמעט אשפוז, כאשר החלו לצרוך את הקנאביס הרפואי במרשם. לצד זאת, לאחר תהליך הטמעה מסודר, יהיה זה הקנאביס שיפחית את הסימפטומים מהם סובל המטופל ויאפשר לו  לשוב לשגרה. אך שגרה מהי?

עבור אדם שנאלץ לוותר בשל מחלתו למשך שנים על תעסוקה או לימודים ואפילו חיי חברה או זוגיות, חזרה לשגרה היא תהליך מורכב ביותר. לעיתים חלק רב ממרכיביה אינם ידועים לו כגון הטבות וזכאויות, סיוע בקליטה לתעסוקה, הטבות בדיור ועוד. אלו כלים משמעותיים אשר יסייעו לכל מטופל ולכל מטפל להביא לתוצאות מהותיות בתהליך השיקום לצד הטיפול בקנאביס.

ישראלים בוחרים בכיוון חדש

היות ובמקביל לתחום הטיפול בקהילה ענף הקנאביס תפס תאוצה, ולאור המצוקה שנוצרה לאחר ארבעת גלי הקורונה שחווינו בישראל, נוצר קורס המטפלים הקהילתיים בקנאביס רפואי. יואב, סטודנט לרוקחות שבחר בכיוון של טיפול קהילתי בקנאביס: "ההבנה הראשונה שלי הייתה עד כמה ההשפעה של הקנאביס הרפואי,כמו כל חומר אחר שאנחנו מכניסים לגוף שלנו, היא אינדיבידואלית, ושכל אחד מאתנו, בשל מבנה פיזיולוגי ומבנה אישיותי ייחודי מגיב בצורה שונה ולא לגמרי צפויה להשפעת הקנאביס. מאחר ולא מדובר בפתרון קסם בעל השפעה מידית, אלא בתהליך של למידה ושל הסתגלות הדרגתית, יש צורך לדייק בטיפול ולהתאים אותו לגוף המטופל. בשל החשש מתופעות לוואי לא רצויות, חשובה לקיחת האחריות של המטופל בתהליך זה".

מעשן קנאביס (צילום: Elsa Olofsson, unsplash)
צילום: Elsa Olofsson, unsplash

"הטיפול בקנאביס רפואי הוא למעשה סוג של טיפול עצמי תוך כדי הקשבה לגוף" מוסיפה הילי, גם היא בחרה באותו הכיוון. "האחריות של המטופל בתהליך יכולה להיות גורם מרתיע ויכולה באותה מידה להיות גורם מעצים. כמטפלים אנחנו לא רגילים לקחת אחריות כזו על הטיפול שלנו, אבל בליווי הנכון, במרחב מוגן שתומך ומספק מידע אמין, יש בתהליך הזה חופש גדול מאוד ביכולת שלנו לדייק את הטיפול ולמצוא בצורה הנכונה את האיזון בין הצרכים הבריאותיים לבין סגנון החיים של המטופלים, צרכים ואילוצים אחרים. זהו תהליך אישי מאד, ויחד עם המטופל אנחנו יכולים לזהות ולהגדיר מהן המטרות והצרכים שלנו בתהליך השיקום".  

מגוון רחב של כלים

בזכות הקורס הבנתי עד כמה חשובה התמיכה בשלבים הראשונים של הטיפול בקנאביס רפואי, במיוחד למי שהעולם הזה זר לו, אבל גם למי שצריך להפנים את המעבר משימוש לצרכי פנאי לשימוש רפואי, שכן כלים רבים שניתנו שם יסייעו להמיר מטופלים ותיקים הצורכים קנאביס רפואי כפנאי וכן מטופלי פנאי לצריכה נבונה של קנאביס ללא טבק ובמספר תצורות צריכה כגון מיצוי וטיפול עשיר ב-CBD. העשרת הידע למטופלים תעלה את שכיחות השימוש בצורה נכונה ובכך תשפר את הטיפול.

קנאביס רפואי (צילום: נמרוד ארונוב)
זן pk, חוות בטר (better) | צילום: נמרוד ארונוב

יאיר, שעד לפני כ-6 חודשים עבד כדייל ותיק בחברת התעופה "אל-על", מצא גם הוא את הדרך לעולם הקנאביס כמטפל. "לאחר שגל הקורונה השני היכה, כבר הבנתי שאני חייב למצוא לי חלופות לפרנסה. מצאתי את עצמי באמצע החיים עם ידע עצום בשירות ועם כלים פרקטיים לתקשורת אך ללא מקצוע שבו אני יכול למצות את הכלים האלו. בקורס למטפלים קהילתיים העשרתי את עצמי בידע הנדרש על מנת ללוות מטופלים. היום, כשאני מספר שאני מספק שירות לאנשים ש"טסים אל על" זה מצחיק את כולם. ראיתי שאני יכול לחבר בין העולם האישי ממנו הגעתי לעזרה ולסיוע למטופלים בקהילה שלי".

* אלי לוי הוא מדריך ומנהל מוסמך בעמותת מעל"ה – מרכז עוז להחלמה ושיקום, במסגרתה ניתן לעבור הכשרה למטפלי קנאביס בקהילה