אחת מכל עשר נשים בישראל סובלת מאנדומטריוזיס, מחלה הגורמת לדימומים, נפיחויות, בעיות במערכת העיכול ובעיקר – כאבים קשים. פיברומיאלגיה, מחלה הנפוצה בעד כ-5% מהאוכלוסייה, גם היא מאפיינת בעיקר נשים (85% על פי ההערכות, למרות שכיום מאותרים יותר ויותר מקרים של גברים שסובלים גם הם מהמחלה). בשני המקרים הללו, הטיפולים הקונבנציונליים כוללים כדורים פסיכיאטריים וכן משככי כאבים, חלקם חזקים וממכרים במיוחד. החלופה של טיפול בקנאביס, שהוכחה כיעילה במיוחד עבור נשים רבות, עדיין לא נמצאת בתודעה של רופאים רבים, ולפיכך גם לא בקרב חלק גדול מהמטופלות. אבל בקרב אלו שכן זוכות לטיפול בקנאביס, האפקט מרשים למדי. שלא לומר משנה חיים.

"הרבה נשים שמתמודדות עם אנדומטריוזיס מאובחנות גם עם פיברומיאלגיה", אומרת אנה אמיר, מייסדת ומנכ"לית העמותה למתמודדי כאב בישראל. "ההתוויה היא תחת כאב. לרוב, מטופלות אנדומטריוזיס ילכו למרפאות כאב, ואם יש חשש לפיברומיאלגיה אז הן ילכו גם לרופאים ראומטולוגיים שרשאים להנפיק רישיון לקנאביס.

אנדומטריוזיס (אילוסטרציה: 123rf)
אנדומטריוזיס | אילוסטרציה: 123rf

"אני יכולה להעיד על עצמי ועל כמה מחברותיי הקרובות", ממשיכה אנה, המתמודדת עם אנדומטריוזיס ופיברומיאלגיה בעצמה. "הטיפול בקנאביס מעלה אצלנו את מצב הרוח, מפקס אותנו בעבודה, נותן לנו כוח להמשיך את היום. אחד הדברים שמאפיינים את מחלת האנדומטריוזיס זה איבוד כוחות, עייפות. הקנאביס בעצם נותן סוג של השראה כזאת של 'הכל בסדר'. תוך כדי שאנחנו מפוקסות על החיים שלנו. אם הייתה לי האופציה להיות מטופלת מלכתחילה רק בקנאביס, הייתי לוקחת אותה.

עוד ב-mako קנאביס:

>> קנאביס נראה כמו הפיתרון האולטימטיבי לפיברומיאלגיה, אבל משרד הבריאות מתכחש לכך

>> מחקר ישראלי: קנאביס משפר את איכות החיים של נשים הסובלות מפיברומיאלגיה

>> בזכות הקנאביס – שנים של סבל מאנדומטריוזיס הגיעו לקצן

"בנוסף, שימוש בקנאביס מונע התמכרות לאופיאטים או לכדורים פסיכיאטריים. יש גם מקרים של התמכרות לקנאביס, אבל יש הבדל של שמיים וארץ בין ההתמכרויות וגמילה מכדורים לעומת קנאביס. אם אני צריכה, לדוגמה, לרדת מציפרלקס, זה יעלה לי בכמה חודשים של גמילה במקרה הטוב. זה יעצור לי את החיים. פה אני מאבדת עבודה, שם אני מאבדת את התפקיד שלי כאמא, זה יפגע לי בכל תחומי החיים.

אנה אמיר, מנכ"ל מתמודדי הכאב בישראל
אנה אמיר, מנכ"ל מתמודדי הכאב בישראל

"אם אני רוצה לעשות עצירה מקנאביס, לדוגמה כי עישנתי יותר מדי כדי להתמודד עם כל מיני תופעות ואני מרגישה שאני צריכה לנקות את הגוף, הגמילה הזו תהיה בין כמה ימים לבין שבועיים. אני לא אצטרך לשלם על זה מחיר כל כך כבד".

האם את מכירה מקרים של נשים שמטפלות בעצמן, ללא רישיון?
"יש קבוצה שדואגת לעצמן ללא רישיון. לצערי, הן פשוט לא מצליחות להשיג רישיון. הדרך להשיג רישיון מאוד עקומה וארוכה לטעמנו. בעצם אחד הדברים שאנחנו מנסים לעשות זה לשים את הקנאביס כבחירה, כקו ראשון לטיפול בכאב. שגם הפארמה וגם הקנאביס יהיו צד לצד, לבחירת המטופלות.

"יש כיום כ-120,000 רישיונות קנאביס במדינת ישראל, כשאחת מתוך עשר סובלת מאנדומטריוזיס. גם אם נוריד את המקרים האסימפטומטיים, אנחנו עדיין מדברים פה על ים של נשים ללא רישיון, שצריכות לעבור את כל הדרך של הפארמה, של האופיאטים, של הממכרים, ללא עזרה וללא תמיכה או הסברה שהן הולכות ליטול תרופות ממכרות שצריך אחר כך להיגמל מהן".

תפרחות קנאביס (צילום: Mitch M, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Mitch M, shutterstock

נשמע מהדברים שלך שקנאביס הוא בהכרח הפתרון הכי טוב. האם יכול להיות שיש נשים שמרוצות מהטיפול הקונבנציונלי ופשוט אין להן צורך בקנאביס?
"אין ביכולתנו להחליט מה הפתרון האידיאלי לכולם. בסופו של דבר, כל גוף שונה האחד מהשני. במיוחד אצל נשים, בגלל כל המערכת ההורמונלית, שמשתנה מאחת לשנייה. אני יכולה להעיד על עצמי, כמטופלת קנאביס שנמצאת ברמיסיה כבר קרוב לשנתיים בזכות CBD, אני חושבת שצריך לתת למטופלות את האופציה לבחור מה הן רוצות. כי יש נשים שלא רוצות לקבל טיפול הורמונלי ולא רוצות להכניס לגוף שלהן כדורים אופיאטים וכדורים פסיכיאטריים. יש קבוצה מאוד-מאוד גדולה של נשים שתומכות בטיפול טבעי, וכל הטיפול הטבעי באנדומטריוזיס, החל מתזונה ועד לכל אלמנט אחר של רפואה משלימה, מאוד מועיל להן. לכן, להכריח אותנו לקחת במשך שנה כדורים ממכרים זאת לא הדרך.

את מרגישה שרופאים פתוחים לזה?
"יש רופאים שלא מבינים בזה, וזה לגיטימי. כיום, ההסברה מצד הממשלה לרוקחים, לרופאים, לאחיות, היא מאוד לקויה. אני חושבת שיש צורך ביותר הסברה, בקידום של הצמח עצמו. למען המטופלות. יש עוד מחלות רבות שמאפיינות בעיקר נשים, והקנאביס יכול לסייע להן מאוד. לדוגמה אוסטיאופירוזיס, שגם מקושרת מאוד בעצמה לאנדומטריוזיס, בגלל שנשים הרבה פעמים לוקחות גלולות כדי להקל את המחלה, וגלולות משולבות גורמות עם הזמן לבריחת סידן. התוצאה של זה היא כאב, והקנאביס יכול לעזור כאן. גם מחלת הארלס-דנלוס (גמישות יתר של המרפקים) ותסמונת הגודש הוורידי, מחלות שמאפיינות נשים, הקנאביס יכול לעזור להן. כל זה תחת התוויות של כאב".