המונח "רצף טיפולי" הוא כזה שמטופלי קנאביס רפואי, ובכלל אנשים המטופלים בכל סוג של טיפול רפואי ארוך טווח, מכירים היטב. הוא מהווה את אחד העקרונות המרכזיים והחיוניים ביותר להצלחת הטיפול. עם זאת, ולמרות חשיבותו הרבה, לא כולם יודעים מהי משמעותו האמיתית ובעיקר מה אפשר לעשות כדי לשמר רצף טיפולי תקין. כדי להבין מהו "רצף טיפולי" עבור מטופלי קנאביס רפואי וכיצד יש להקפיד לשמור עליו, הזמנו לשיחה את גילת פופ, רוקחת מורשה לניפוק קנאביס רפואי ברשת סופר-פארם.

מהו "רצף טיפולי" ומהי חשיבותו?
"משמעותו של "הרצף הטיפולי", לא רק עבור מטופלי קנאביס רפואי אלא בכלל, הוא לקבל את אותו הטיפול בדיוק, עם אותן ההשפעות, מהרגע בו מתחיל המטופל את הטיפול, בצורה שלא משנה את התנאים הבסיסיים שאליהם הוא חשוף. השאיפה היא לספק למטופל תנאים מיטביים להתמודדות עם הבעיות הרפואיות שמהן הוא סובל, ולהקפיד על "הדירות", כלומר אחידות ורציפות מלאה של איכות ואופי הטיפול אותו מקבל המטופל לכל אורך הזמן בו הוא מטופל במוצרי קנאביס רפואי.

""לרצף טיפולי" יש שני אספקטים עבור מטופלי קנאביס: הראשון הוא המסגרת הטיפולית שמרכזה הוא בעצם הרופא המטפל המלווה את המטופל (או במקרים מסוימים גם אחות מלווה), אשר מדריכים ומנחים את המטופל לגבי השימוש בקנאביס. האספקט השני הוא שמירה על הזנים שהמטופל צורך, שצריכים להישאר אחידים והדירים ככל האפשר לכל אורך הטיפול.

עלי קנאביס סאטיבה (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
עלי קנאביס | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock

"חשוב מאוד לשמור על "הרצף הטיפולי" כדי שהטיפול יישאר במצב סטטי, ושהמסגרת שלו לא תשתנה בצורה אשר עלולה לפגוע באיכותו או בתוצאותיו, ואפילו במקרה הרע לעורר מחדש סימפטומים הנוגעים להתוויה הרפואית של המטופל. לכן, הטיפול שכל מטופל קנאביס רפואי מקבל צריך להיות כמה שיותר יציב לאורך זמן, כדי למנוע כמה שאפשר את התדרדרות הסימפטומים.

"בשורה התחתונה, כמו שאני יכולה לקנות תרופה מהמגירה או מהמדף ולצפות להדירות מלאה, גם במקרה של שימוש בקנאביס רפואי היא חייבת להתקיים. חשוב שההשפעות שיהיו מיוחסות לזן מסוים יהיו קבועות עבור אותו מטופל שמשתמש בו, ותמיד יניבו לו את אותה השפעה לאורך הטיפול. כמובן, כשאנחנו מדברים על צמח יותר קשה לשמור על זה בצורה מדויקת, ויכולים תמיד להופיע שינויים קלים בהשפעה או בריחות ובטעמים, כל מיני מאפיינים קטנים שלעיתים משתנים בפועל בעת גידול וטיפוח מסחרי של זן מסוים, כיוון שקשה "לייצר" צמחי ומוצרי קנאביס ממקור בוטני בהדירות מלאה באמת. ובכל זאת, ההשפעות העיקריות של אותו הזן צריכות להיות אחידות וקבועות עבור המטופל שצורך אותו".

מה ניתן לעשות כדי לשמור על "רצף טיפולי"?
"שמירה על "הרצף הטיפולי" מצד המטופל מתחילה בהקפדה על ביקורים אצל אותו הרופא, במידת האפשר כמובן, כך שבסופו של דבר יתאפשר להאריך את תוקף הרישיון מחצי שנה לשנה ולהפחית את העלות הכוללת של הביקורים. כאן פחות או יותר מסתיים מה שיכול מטופל לעשות כדי לשמור על הרצף הטיפולי של עצמו, מלבד לבחור באותם הזנים והמוצרים בהם הוא רגיל להשתמש, ולקוות שאכן נשמרה הדירות מלאה בתהליך ייצורם.

מעשן קנאביס (צילום: Impact Photography, shutterstock)
גבר מעשן קנאביס | צילום: Impact Photography, shutterstock

"למען האמת, השמירה על "הרצף הטיפולי" של המטופלים מתחילה אצל החברות היצרניות של מוצרי הקנאביס הרפואי הללו. הן אלו שאחראיות להצליח לשמור על תנאי הגידול והייצור, גם למשל במקרים של שינויים קיצוניים במזג האוויר ותוך התמודדות עם לא מעט אתגרים אחרים. במידה וישנם חוסרים במלאי שנובעים בין היתר מההתמודדות עם אתגרים בגידול ובייצור, כמו למשל תקופות בהן לא צמחו ופרחו מספיק צמחים בצורה מהותית שפגעה בשרשרת האספקה, האחריות על שמירת הרצף הטיפולי עובר אלינו, לרוקחים בבתי המרקחת, שצריכים לשבת עם המטופל כדי להבין אילו זנים עד היום כן עזרו לו ואיך בדיוק, ולהתאים לפי זה את הטיפול לפי מה שקיים בשוק".

איך שומרים על "הרצף הטיפולי" במידה ולא קיים זן מסוים?
"הדבר החשוב ביותר הוא להיוועץ ברוקח המנפק, שזהו אחד מתפקידיו העיקריים. אנחנו כרוקחים צריכים להבין מה הגנטיקה של הזן אותו צרך המטופל עד כה, ולמצוא משהו שיתאים לפרופיל הזה כמה שיותר. במקרים רבים, יכול להיות זן מסוים של חברה מסוימת עם שם מסוים על השקית, אבל מה שחשוב באמת זה הגנטיקה של הצמח, שעשויה להופיע במקרה גם בזן של חברה אחרת הנושא שם אחר. חשוב לציין כי לשינוי שכזה עלולים להתלוות שינויים נוספים, כמו למשל שינוי בטרפנים שנמצאים בצמח, מה שעשוי לשנות לא מעט את הטעם והריח של המוצר, אבל לרוב שינוי זה הוא זניח מבחינת ההשפעה הכללית של המוצר שנשמרת יחסית הדירה.

תפרחות קנאביס (צילום: Michele Ursi, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Michele Ursi, shutterstock

"מעבר לזה אפשר לעשות שילוב בין טיפול בתפרחות לטיפול בשמנים, כלומר לאפשר למטופל מסוים לקחת מוצר שמן במקום מוצר תפרחת שרשום לו ברישיון, בהתאם להנחיות משרד הבריאות. שמירה על יציבות הטיפול מתאפשרת כך ביתר קלות, כיוון שהכמות שהמטופל מקבל בשמן היא מדודה יותר מאשר בשאיפה. הרבה מהחברות מייצרות שמן מאותם הזנים שנמכרים גם בתצורת תפרחת, ולכן מדובר במוצר בעל השפעה דומה.

"לפני שמתייעצים עם הרוקח, כל מטופל יכול גם לנסות לעשות את שיעורי הבית שלו, אבל חשוב מאוד לצאת לבירור מדויק ומעמיק, למשל באתרים מוכרים שניתן לסמוך עליהם, ולא בקבוצות פייסבוק אנונימיות העלולות לכלול ביקורות של משתמשים פיקטיביים.

"כמו כן, חשוב לזכור כי טיפול בקנאביס רפואי הוא מסוג הטיפולים שעשויים להשפיע על כל אחד בצורה שונה, ולכן לא בטוח שזן מסוים או מוצר מסוים יעזור למטופל רק בגלל שהוא עזר פעם למישהו אחר, אפילו אם מדובר באותה התוויה רפואית. עם זאת, מאחר ומניסיוננו ההשפעה נוטה להיות דומה יחסית בין קבוצות גדולות של מטופלים, אפשר לסמוך על זה בתור צעד בטוח ראשון לצאת אתו לדרך, ומשם להתייעץ עם הרופא המטפל והרוקחים, שמכירים את הזנים ואלטרנטיבות הקיימות לכל אחד מהם בצורה הטובה ביותר".