בחורף 1996 פנה אלי מוטי דנוס, כתב המקומון "זמן תל אביב" וביקש שנקיים פגישה על מנת להתעדכן במאבק להכרה בסגולות הרפואיות של הקנאביס, מאבק שהיה בזמנו בן שנתיים בלבד. נפגשנו אצלי בבית. השמעתי לו את הראיון האחרון שהקלטתי עם פרופ' רפאל משולם, ראיון בו גילה לי כי ישנו ישראלי אחד, חולה אסטמה, שמקבל אישור לשימוש רפואי בקנאביס.

"אתה רוצה להגיד לי שעד היום זה לא פורסם?" שאל אותי מוטי.

"כנראה שזה חיכה לך", השבתי לו בחיוך. 

מטופל הקנאביס הראשון  (צילום: זמן תל אביב)
צילום: זמן תל אביב

מוטי הצליח לאתר את החולה ואף שכנע אותו להתראיין: התברר שמדובר באדם בן 60, תושב דרום ת"א, איש אמיד, בעל עסק עצמאי ומשפחה ענפה, אשר סרב לחשוף את שמו. "אבא הוציא הרבה כסף על הסיפור הזה", סיפר בנו: "הוא הטיס מומחה מחוץ לארץ שיעיד על מצבו הקשה והוכיח שזה הדבר היחידי שעוזר לו".

מנכ"ל משרד הבריאות דאז, פרופ' מרדכי שני, אישר את הבקשה. "הרופא נתן לו המלצה שבלי חשיש הוא לא יכול לתפקד", הסביר שני. "בדקתי עם מספר מומחי אסטמה והסתבר שיש מקרים שחשיש אכן עזר. אחרי שהתייעצנו עם גורמים נוספים ועם הלשכה המשפטית במשרד, החלטתי לאשר את העניין.

"בצמח הקנאביס ישנו מרכיב כימי חזק שמרחיב את כלי הדם בעת התקף אסטמה ובכך מקל על הנשימה, בדומה למשאף הוונטולין", הסביר פרופ' משולם שהיה אחד המומחים שיעצו לפרופ' שני בעניין זה.

באותה עת לא היו פרחי קנאביס בישראל אבל היה חשיש איכותי (המופק מפרחי קנאביס). מאחר ומשרד הבריאות לא היה ערוך בזמנו לספק את החומר, עשתה זאת, באופן מפתיע, המשטרה. "בהתחלה הם הביאו שק כזה גדול (של חשיש) שאבא שלי נבהל", סיפר בנו של החולה. אותו חולה היה הישראלי היחידי שהמשטרה נהגה לספק לו את החשיש, ולא להחרים לו אותו.

לאחר שהכתבה פורסמה הוזכר הסיפור בתוכנית רדיו של שדר צעיר דאז, בשם גיא זוהר. לאולפן התקשרה נתיבה בן יהודה, אושיית הפלמ"ח המפורסמת, נכדתו של מחיה השפה העברית, אליעזר בן יהודה.

"אני שמחה שסוף סוף מדברים על זה, אני ידעתי את זה כבר מזמן!" אמרה בשידור.

"הכיצד?" התעניין גיא זוהר.

"סבא שלי, איש מכובד מאד שהיה מנהל בית ספר, סבל מאסטמה והוא היה מעשן סיגריית מריחואנה שלוש פעמים ביום, בהוראת הרופא!"

"בטח היה לך סבא שמח מאד", העיר גיא.

"הוא היה מביא את זה במיוחד מבית מרקחת בקהיר", סיפרה נתיבה בן יהודה למאזינים המופתעים, בשידור חי. 

 

אין ספק שמאז, עברנו כברת דרך מרשימה.

המשטרה הפסיקה מזמן לספק חשיש לחולים, היום ישנם למעלה מ 80,000 בעלי רישיון לשימוש בקנאביס רפואי, על המדף בבית מרקחת (או נכון יותר, בכספת שלו) ישנו מבחר רחב ומגוון של פרחי קנאביס איכותיים מהארץ ומהעולם, כך שאין יותר צורך להרחיק עד לקופי שופס של אמסטרדם. תהליך קבלת הרישיון הרפואי הפך להיות קל, כמעט "ידידותי למשתמש".

ואולם, האבסורד הוא שעל פי התקנות הנוכחיות (נוהל 106 של משרד הבריאות), חולי אסטמה כיום לא עומדים בהתוויות, כלומר לא זכאים לקבל רישיון לשימוש בקנאביס רפואי. מדוע?

ליחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות הפתרון...

 

 שלומי סנדק הינו יועץ בכיר ב"עץ הדעת" – המרכז לקנאביס רפואי