דו"ח מחקר מקיף של של MRFR (Market research future) מגלה כי שוק הקנאביס הרפואי העולמי יגלגל עד שנת 2027 – 33,210 מיליארד דולר. כאשר קצב הצמיחה השנתי יעמוד על 18.4%. באותו הזמן, דוחות של חברות כמו Grand View Research מראים שבשנת 2020 תחום הפנאי כבר שולט בשוק עם נתח הכנסות של 60.3% וצפוי להמשיך לגדול בצורה משמעותית בשל הביקוש הרב בקרב בני דור המילניום וחולים שאינם זכאים לקנאביס רפואי.

כך, בעוד שבישראל גוררים רגליים ומקשים על החברות המקומיות, העולם שועט קדימה לא רק אל עבר מתן קנאביס רפואי אלא אף למתן אישור לשימוש בקנאביס בשעות הפנאי. 
השוק הרפואי גדל רק במקומות בהם אין לגליזציה מלאה. בשווקים שבהם אושר לשימוש קנאביס לפנאי, ירדה פלאים הדרישה לקנאביס רפואי כפי שניתן לראות בקולורדו שם ירדה הדרישה לקנאביס רפואי ל-20% בלבד. בכך שישראל פועלת עם רפורמות מאוד מוגבלות היא למעשה מתייחסת לנישה ספציפית וקטנה במיוחד ולמעשה – לא ממש עונה על הדרישה.

הכוונה בקנאביס רפואי היא לטיפול במגוון רחב של מחלות כגון סרטן, כאבים כרוניים, דיכאון, סוכרת, דלקת פרקים, גלאוקומה, אפילפסיה, מיגרנות, טרשת נפוצה, איידס, PTSD, טרשת לרוחב אמיוטרופית (ALS), אלצהיימר ועוד. קנאביס הוכשר לשימוש רפואי במספר רב של מדינות תחת מגבלות חוקיות שונות, בשל השפעותיו הטיפוליות.

אישה בחוות קנאביס (צילום:  moins, shutterstock)
צילום: moins, shutterstock


להערכתי, בשוק הרפואי אנו נראה בשנים הקרובות מרוץ לקנאביס הסינטטי. פיתוח שכזה יוריד את התלות העולמית בתפרחת טבעית שסובלת, באופן טבעי מחוסר הֲדִירוּת ולכן לא יכולה להציע את האפקט הרפואי בצורה עקבית כפי שנדרש בתחום הרפואי. בשנת 2020, צפון אמריקה שלטה בשוק הקנאביס הרפואי העולמי זאת בזכות הלגליזציה שאושרה ב -36 מדינות בארה"ב ובמחוז קולומביה. השוק האמריקאי צמח בעקבות זאת בשל הרחבת השימוש במוצרי קנאביס רפואי וגודל השוק צפוי לזנק משמעותית כאשר שימושי פנאי יאושר ברמת הפדראלית.

מחוץ לארה"ב, לאירופה יש מעמד ניכר בזכות מספר גדל והולך של מדינות המאפשרות קנאביס לצרכים רפואיים. כיום אירופה היא השוק השני בגודלו אחרי צפון אמריקה. יתר על כן, השוק האירופי צפוי לגדול כתוצאה מפעולות מחקר וייצור באזור.

עורכי המחקר מפנים זרקור לאזור אסיה כמי שתעלה על המפה העולמית בשנים הקרובות. הם מעריכים כי בשל הבסיס הגדול של חולי סרטן מצד אחד ויוזמות ממשלתיות לרפורמות בתחום הבריאות מצד שני, סביר להניח שאסיה תראה קצב צמיחה חיובי לאורך כל פרק הזמן הצפוי. יחד עם זאת, צריך לזכור שמבחינת הגישה הכללית לקנאביס, אסיה היא אחד השווקים היותר שמרניים דבר שסביר להניח יאט הסדרה של קנאביס בחוק. 

ומה לגבינו? עורכי המחקר לא אופטימיים כלל. הם מעריכים שבשל סיבות שונות כדוגמת חוקים מיושנים, כללי ממשלה מחמירים ושיעורי אימוץ נמוכים יותר, המזה"ת יראה את ההתפתחות האיטית ביותר בשוק העולמי.
ועדיין, האם יש סיבות לאופטימיות? כמות המטופלים המאושרים לשימוש קנאביס רפואי בישראל נמצאת במגמת עליה מתמדת בשנים האחרונות. על פי דן אנד ברדסטריט באפריל 2021 היו למעל מ-90,000 איש שהחזיקו ברישיון קנאביס רפואי כאשר מעל 3,000 רישיונות חדשים הונפקו במהלך אותו חודש (קצב של יותר מ-100 רישיונות חדשים ביום). בשנת 2020 היו למעלה מ-80,000 מטופלים שהחזיקו ברישיון לקנאביס רפואי - זינוק משמעותי לעומת שנת 2019 (כ-50,000 מטופלים). באוגוסט חצתה כמות המטופלים את רף ה-100,000. 

מחזור ההכנסות המאוחד של 11 החברות הציבוריות הסתכם ב- 2020 במעל לחצי מיליארד ₪ המהווים פחות מ-1% מהשוק העולמי.

מנתוני רבעון 1 לשנת 2021 של מספר חברות מובילות בענף הקנאביס הרפואי ניתן לראות צמיחה ניכרת, שמשתקפת בעליה משמעותית במחזורי ההכנסות לעומת הרבעון המקביל בשנת 2020. אחוז השינוי הממוצע בהכנסות שרשמו 6 חברות מובילות, עומד על מעל 250%.

מומחי דן אנד ברדסטריט מעריכים שלגליזציה בישראל צפויה להתקיים בשנה וחצי- שנתיים הקרובות. הסדרת הענף תזניק, לפי ההערכות, את מספר מחזיקי הרישיון לצריכת קנאביס למיליון וחצי שיוכלו לצרוך קנאביס בצורה חוקית ובכך יקטינו את השוק השחור ויגדילו את ההכנסות במגזר הפרטי וציבורי בצורה משמעותית. פרמטר נוסף לגבי קהל המעשנים נותן הסקר האחרון של הרשות הלאומית למלחמה בסמים בו נאמר כי כמיליון וחצי צעירים ישראלים (בני 18 עד 40) עישנו או יעשנו קנאביס במהלך 2021. כך שמעבר לפוטנציאל הכלכלי, יש פה גם אחריות לספק לצרכנים בגירים דרך בטוחה וחוקית להשתמש בקנאביס ובמקביל לחייב את המגזר הפרטי לקחת חלק פעיל במניעה של שימוש ע"י קטינים ואוכלוסיות בסיכון.

* הכותב הוא סמנכ"ל מוצר ומייסד סטארט אפ הקנאביס CTH