בשבוע שעבר בישר לנו מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, הפרופסור ארנון אפק, כי "בזכות הקנאביס הרפואי יש ירידה של 50% בצריכת תרופות". כשפרופסור מכובד אומר את הדברים, התקשורת מאמינה לו ומתייחסת לדבריו כאל ידיעה חדשה ומרעיש,ה אבל כשאנחנו במפלגת עלה-ירוק (ממנה פרשתי בשנת 2009) אמרנו לפני 23 שנה את אותם הדברים בדיוק, פתרו אותנו בזלזול ובהינף יד מבטל.

היהירות של פקידי משרד הבריאות, אשר היו בטוחים שהם יודעים הכל ושאנחנו "סתם חבורת סטלנים שלא למדה רפואה אפילו יום אחד" - מנעה את התרופה במשך יותר מ-2 עשורים מאלפי החולים שיכלו להיעזר בה: חולים אונקולוגים, חולים הסובלים מכאב כרוני, חולי פרקינסון, טורט, פוסט טראומה ועוד. אלפי חולים שאיכות חייהם יכלה להשתפר, אלפי חולים שההתמכרות שלהם למשככי כאבים יכלה להימנע לו רק אותם פקידים משרתי הציבור היו מואילים לרדת ממגדל השן הדמיוני שלהם, להביט בנתונים שהגשנו להם ולהודות בטעותם.

לצערי, הם עדיין לא למדו את הלקח - הם עדיין בטוחים שהם יודעים הכל ושאנחנו "סתם חבורה של סטלנים". אחרת, הם לא היו ממשיכים להתעלם מטענותינו, והפעם - בנושא ההקרנות שתפרחות הקנאביס הרפואי נאלצות לעבור בטרם הגעתן אלינו הצרכנים. אין לי ספק: לו הקנאביס לא היה מוקרן, יעילותו הייתה גבוהה בהרבה ופרופסור אפק יכול היה לדווח על ירידה גדולה אף יותר בצריכת תרופות.

קנאביס (צילום: MR.Yanukit, shutterstock)
מגדל קנאביס | צילום: MR.Yanukit, shutterstock

"לפי המחקרים שלנו, ההקרנות לא פוגעות בחומרים הפעילים שבקנאביס הרפואי" טוענים ביחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות. מנגד, המטופלים הוותיקים זועקים ש"הקנאביס של היום איננו יעיל כמו הקנאביס שהיה לפני הרפורמה", דהיינו לפני שמשרד הבריאות החל במדיניות ההקרנות.

"אתה לוקח בקבוק יין, מביא למתקן גרעיני, מקרין עליו ואז נותן את זה ללקוח?"

אין לי ספק שהכוונה של משרד הבריאות היא כוונה טובה, בדיוק כפי שהיה לפני למעלה מ-2 עשורים כאשר משרד הבריאות מנע את הקנאביס מחולים, בטענה שאין לו שום תועלת רפואית ושהוא לא יותר מסם מסוכן שיהפוך חיש מהר את המשתמש בו לנרקומן שמוכר את כל רכושו תמורת מנת סם נוספת. הפעם, אין בכוונתם הטובה למנוע את הפיכת צרכני הקנאביס לנרקומנים, אלא למנוע מצרכני הקנאביס לעשן בקטריות ועובשים שעשויים להימצא בתפרחת הקנאביס ולפגוע במערכת החיסונית החלשה גם כך של חולים אונקולוגים בעיקר. 

הבעיה היא שההקרנות הורגות לא רק את הבקטריות ואת העובשים: כנראה שהן פוגעות גם בחומרים קנבינואידים אחרים שטרם נחקרו. פרופ' רפאל משולם, חוקר הקנאביס הבכיר בעולם, הודה כי מתוך מאות החומרים הקנבינואידים, הצלחנו עד כה לזהות בודדים בלבד. באותם חומרים בודדים שזיהינו ההקרנות אולי לא פוגעות, אבל מה לגבי החומרים שטרם זיהינו וטרם חקרנו? מה לגבי הטרפנים שנפגעים אנושות מאותן הקרנות?

 לא רק המטופלים הוותיקים טוענים שההקרנות פוגעות בטעם, בריח וביעילות של הקנאביס הרפואי. גם אריאן רוסקם, "מלך הקנאביס" ההולנדי, כאשר נשאל לגבי הסיכוי לייצא את הקנאביס הישראלי, השיב ללא היסוס: "לא כל עוד זה מוקרן. אתה לוקח בקבוק יין, מביא אותו למתקן גרעיני, אתה מקרין עליו ואז נותן את זה ללקוח. אנחנו לא רוצים קנאביס מוקרן!". אריאן התבסס, מן הסתם, על העובדה שבמשך עשרות שנים הקנאביס נמכר בקופי-שופס ההולנדים מבלי שהוא עבר הקרנות, ותודה לאל - לא ידוע על נזקים כלשהם שנגרמו למיליוני הצרכנים.

אריאן רוסקאם (צילום: Amir Soni)
אריאן רוסקם "מלך הקנאביס" בביקורו בישראל | צילום: Amir Soni

"אבל גם בקנדה הקנאביס הרפואי עובר הקרנות", יטענו בוודאי ראשי היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות. אכן, גם בקנדה הקנאביס הרפואי עובר הקרנות אבל הרבה פחות חזקות ועוצמתיות ממה שמחייב התקן הישראלי המחמיר מדי.

הפתרון שלנו הוא פשוט - תנו לנו את זכות הבחירה, אפשרו למגדלים לשווק גם קנאביס מוקרן וגם קנאביס לא מוקרן. מי שיעדיף לרכוש קנאביס כמעט נטול ריח, טעם והשפעה יוכל להמשיך לרכוש את הקנאביס המוקרן, ואילו היתר יוכלו לרכוש קנאביס כפי שנמכר בקופי-שופס ההולנדים מזה שנים - ללא הקרנות. 

 אבל היי, מה אנחנו כבר יודעים? הרי לא למדנו רפואה אפילו יום אחד... 

 הכותב הוא פעיל ותיק למען ההכרה בסגולות הרפואיות של הצמח