כמו ברוב מדינות העולם, בספרד אסור לגדל, לשנע, להפיץ או למכור קנאביס באופן מסחרי למטרות פנאי. עם זאת, שני סעיפים חשובים בחוקה הספרדית יצרו לולאה חוקית ואפורה שמאפשרת את קיומה של תעשיית קנאביס נרחבת למדי. אם ביקרתם בספרד בטח שמעתם ואולי אפילו ביקרתם במועדוני הקנאביס שדומים מאוד לקופי שופס בהולנד עם הבדל חשוב אחד - רק חברים רשומים יכולים להיכנס אל המועדון וכדי להצטרף כחבר למועדון צריך שחבר קיים במועדון ״ימליץ״ עליך.

>> חוקי הקנאביס בכל מדינה בעולם: תמונת מצב מעודכנת

איך נוצרו מועדוני הקנאביס של ספרד?

הפעילות של מועדוני הקנאביס מתבססת על שני סעיפים בחוקה: החוקה הספרדית מעניקה חשיבות גדולה לפרטיות ומתייחסת למה שאדם עושה בביתו כעניינו הפרטי בלבד. כדי לבצע חיפוש בנכס פרטי המשטרה צריכה להוכיח בפני שופט רמת חשד גבוהה מאוד ומבוססת היטב. לכן דה פקטו - אין בעיה לתושב לצרוך או לגדל קנאביס בביתו - כל עוד זה לא למטרות מסחריות. סעיף חשוב נוסף בחוקה הספרדית הוא הזכות להתאגדות שמאפשר, מעודד ומקל על תושבים להתאגד לשם קידום מטרות משותפות שנעשות ללא מטרת רווח; בין אם מדובר באגודות ספורט עממיות, ארגונים פוליטיים או מועדוני חברים.

בתחילת שנות ה-90, פעילי לגליזציה ספרדים הקימו את ראשוני מועדוני הקנאביס החברתיים: ה-CSC: Cannabis Social Clubs או במינוח הרשמי Asociación de consumidores de cannabis ("ההתאגדות של צרכני קנאביס") תוך התבססות על שני הסעיפים הנ״ל.

תפרחות קנאביס (צילום: Kym MacKinnon, unsplash)
תפרחות קנאביס | צילום: Kym MacKinnon, unsplash

פעילי הלגליזציה טענו שאם לאגודה ישנו נכס נדל״ן פרטי - אין מניעה לצרוך בו קנאביס, תחת הזכות לפרטיות. בנוסף אם אין איסור לגדל קנאביס לצריכה עצמית - והאגודה מגדלת באופן קואופרטיבי 100 עציצי קנאביס עבור 100 חברים שמשלמים דמי חבר שיעודם לקיים את האגודה ולא להשיא רווח - אזי אין מניעה חוקתית וחוקית לעשות כן. בתחילה, מערכת המשפט ברחבי ספרד לא ידעה תחילה איך להתמודד עם הטיעונים הללו והבלבול היה רב, וכך נוצרה אכיפה שונה בחלקים שונים של אותה מדינה.

אך ככל שהתקדמו השנים, והודות לאסטרטגיית רגולציה עצמית חכמה של מועדוני הקנאביס, נוצר סטטוס קוו די אחיד בכל שטחי ספרד, לפיו המשטרה לא מתערבת בנעשה בתוך מועדוני הקנאביס. כך החלו לפרוח בכל רחבי המדינה אלפי (!) מועדונים שכאלה.

מה היא אותה אסטרטגית רגולציה עצמית? פעילי הלגליזציה השכילו להבין מה הן הנקודות הרגישות של רוב הציבור, והשתדלו לטפל בהן בצורה כזו שתמזער התעמתות עם המשטרה; הנחת העבודה הייתה שכל עוד המועדונים יקפידו לא לייצר לשכנים מפגעי ריח, רעש ו/או התקהלויות - לא תהיה להם שום סיבה לקרוא למשטרה - שזו בתורה תהיה מחוייבת לטפל ולתעד את אותם מפגעים ועל בסיסם אף לקבל משופט צו חיפוש.

התנאים של (רוב) מועדוני הקנאביס 

כדי להירשם כחבר באחד ממועדוני הקנאביס, על המצטרף החדש לעמוד במספר כללים בסיסיים:

  • ההצטרפות לאגודה אפשרית מגיל 21 (ישנם מועדונים שמגבילים מגיל 25 ואפילו 30).
  • הכניסה לשטח המועדון היא לחברי אגודה בלבד.
  • על מנת להצטרף למועדון - עליך לקבל הזמנה מחבר קיים, שלרוב צריך ללוות אותך (פיזית) במעמד ההצטרפות.
  • כדי להתקבל לאגודה עליך להיות צרכן קנאביס מנוסה (זו דרישה כללית וכמובן שלא נערך מבחן).
  • בעת ההרשמה צריך להראות תעודה מזהה (כן, גם דרכון זר נחשב).
  • נדרשת תרומה של סכום שנתי קבוע של כ-30-50 אירו להוצאות האגודה.
  • כדי שלא תתבצע עבירת מכירה - ישנה הפרדה מוחלטת בין העמדה שבה משלמים לאגודה לבין עמדת ה-dispensary (עמדת רכישת הקנאביס).
  • פרט לתרומה השנתית, ניתן להטעין בעמדת הכניסה סכום תרומה נוסף לאגודה אשר מוטען בסכום זהה ל״אסימונים״ בחשבון של חבר האגודה. באמצעותם אפשר ״לרכוש״ בעמדת ה-dispensary. 
  • באופן עקרוני אסור להוציא קנאביס מהמועדון (הרוב המוחלט כן מוציאים כמובן).
  • ישנה הקפדה מסוימת של פרק זמן של 15-30 דקות בין הכניסה ליציאה מהמועדון כדי לא לגרום לתחושה של "דלת מסתובבת".

מה תמצאו במועדוני הקנאביס?

רוב המועדונים מעוצבים בסגנון לאונג׳ עם אזורי ישיבה נוחים, מוזיקה נעימה שמתנגנת ברקע ועמדת דיספנסרי עם תפריט שכולל מבחר פרחים, חשיש, מיצויים ומוצרי קנאביס אכילים (עוגיות, סוכריות גומי וכיו״ב). בנוסף תמצאו במועדוני הקנאביס גם אביזרי עישון ואידוי מיוחדים כמו באנגים גדולים, מכשירי וולקאנו ועוד. פרט למוצרי קנאביס יש במועדונים גם תפריט ״רגיל״ של שתיה קלה ונשנושים - לטיפול במאנץ׳ שבטח יתעורר בקרבכם.

מועדון קנאביס בספרד (צילום: גבריאל ארונוביץ׳)
מועדון קנאביס בספרד | צילום: גבריאל ארונוביץ׳

כיוון שהמהות היא של מועדון חברתי, יש במועדוני הקנאביס בספרד המון משחקי קופסא כדי להעביר את הזמן בנעימים עם שאר באי המקום. בחלק מהמועדונים יש גם עמדות פלייסטיישן ושולחנות סנוקר.

כמה עולה להצטרף למועדון קנאביס?

תשלום החבר השנתי נע בין 20 ל-50 אירו ברוב המועדונים, והמחיר לגרם תפרחת או חשיש הוא בין 6-15 אירו. מיצויי קנאביס מגיעים למחירים של עשרות אירו בהתאם לאיכות שלהם.

גידול קנאביס ביתי

על בסיס הזכות לפרטיות (שהזכרנו קודם לכן) - התפתח בספרד שוק גידול ביתי גדול למדי. התפוצה והכמות של החנויות למגדלים היא אדירה, ותמצאו חנות כמעט בכל שכונה. בניגוד לחנויות גידול בישראל שמוכרות רק ציוד היקפי לגידול ביתי, בספרד תוכלו לקנות זרעי קנאביס מכל סוג שתרצו באופן ישיר מהחנות ורבים מצרכני הקנאביס המקומיים מעדיפים לגדל בעצמם את הוויד שלהם.

חנות קנאביס (צילום: The Image Party, shutterstock)
חנות קנאביס | צילום: The Image Party, shutterstock

תרבות הקנאביס בספרד

בספרד מתקיימים אירועי קנאביס רבים במהלך השנה, החל מאירועי ענק כמו ה-Spannabis, דרך גביעי קנאביס שמתחרים בהם מגדלים ומועדונים מכל רחבי המדינה במגוון קטגוריות וכלה באירועי תוכן ״קטנים״ עצמאיים. מעבר לכך שאסור לצרוך קנאביס במרחב הציבורי, גם מבחינה חברתית מאוד לא מקובל לעשן בבתי קפה או פארקים - זאת בניגוד לדוגמא לתל-אביב שבה אפשר להריח וויד כמעט בכל חוף, גינה ציבורית או בית קפה.

ומה לגבי קנאביס רפואי?

באופן די מפתיע, נכון להיום לא קיים ענף קנאביס רפואי בספרד. ישנם מספר רופאים בודדים שמאמינים בסגולותיו של הצמח ומנפיקים אישור קנאביס רפואי שמהווה בעיקר מסמך משפטי למקרה ששוטר מבצע עליך חיפוש, ובעיקר כדי לטוס עם קנאביס בתוך אירופה.

אבל כל זה עומד להשתנות: ביולי 2022 עבר בקונגרס הספרדי תזכיר חוק לקראת אסדרה ראשונה של שוק הקנאביס שבמסגרתה בתי מרקחת יתחילו למכור שמן קנאביס למטופלים בעלי מרשם.

הכותב הוא בעלים-שותף ב-Weed & The City, משרד פרסום שמתמחה בקנאביס ופועל בישראל, ספרד וגרמניה