קיבלתי רישיון

קיבלת רישיון ואליו מצורפים 6 מרשמים. את הרישיון עליך לשאת עמך בכל רגע בו אתה נושא עמך קנאביס, בבית או בחוץ. המרשמים ישמשו בבית המרקחת לצורך רכישה, כשישנה אפשרות לרכוש את כל המרשם או רק חלק ממנו ולשמור את השאר לרכישה עד תום מועד המרשם הספציפי. את יתר המרשמים שמור במקום בטוח. שימו לב, אובדן הרישיון או המרשמים, יחייב אישור משטרה והגעה נוספת לרופא לצורך הנפקה מחודשת .

בחירת בית מרקחת

לצורך רכישת קנאביס, עליך לגשת עם הרישיון, המרשם לחודש זה ותעודת זהות לאחד מבתי המרקחת המספקים קנאביס רפואי. כדאי לדעת שבתי מרקחת וחברות שונות מעניקות שירותי שילוח מבתי המרקחת השונים, חלקם ללא עלות או משלוח מהיום להיום. ישנם גם מגוון רחב של שרותי רכישת קנאביס online באתרים ייעודיים, חיפוש קצר בגוגל יציג אותם.

את שאר המרשמים יש לשמור היטב ומדי חודש ללכת לבית המרקחת עם המרשם לאותו חודש, בהתאם לתאריך המצוין על גבי המרשם. 

מועד הרכישה

מועד הרכישה הינו החל מהמועד המצוין על גבי המרשם הראשון והוא תקף לחודש, כאשר התאריך האחרון לרכישה מצוין גם הוא על גבי המרשם. לא ניתן לממש מרשם לאחר שפג תוקפו. החל מהמרשם השני, ניתן לגשת לבית המרקחת על מנת לרכוש את הקנאביס כבר חמישה ימים לפני התאריך שכתוב על המרשם.

בחירת המוצרים

כשהגעת לבית המרקחת נשאלת על ידי הרוקח מה להביא לך? ראשית חשוב לדעת כי כל מוצר תפרחת ניתן לרכוש גם במיצוי. כמו כן ניתן (ולפעמים אף מומלץ) לרכוש קטגוריה אחת מטה. כלומר, למי שברישיון קטגורית מינון t15/c3 יוכל לרכוש t10/c2 .כמו כן ישנן קטגוריות שונות, אינדיקה (מרגיעה, מרדימה ומקלה על שינה טובה, מפחיתת חרדה ומפחיתת כאבים פיזיים עצביים) סאטיבה (ממריצה, מעודדת ומעוררת, מגבירת ריכוז ויצירתיות). ניתן לראות את ערכיו האמיתיים של המוצר בתווית על גבי הקופסא (אחוזי THC ו- CBD). כיומיים לפני הרכישה מומלץ להתעדכן בקבוצות פייסבוק ובאתרי מכירה יעודיים בדירוגי מוצרים שונים על ידי מטופלים אחרים ומה על המדף.

ניהול מלאי

אם הכמות שקיבלת עולה על כמות הצריכה בפועל אין צורך לרכוש עוד קנאביס מאחר וישנו תוקף למוצר. כשהקנאביס פג תוקף ו/או שלא אוחסן כראוי זה עלול להוריד את איכות הטיפול, עלול להתפתח חומר פעיל "מרדים" (CBN) והחומר אף עלול לצבור עובש.

אחסון הקנאביס

אם בחרת לאפסן את המוצר באריזתו המקורית יש להקפיד על סגירת השקית היטב על מנת שלא יתייבש. כמו כן, יש לשמור את האריזה במקום קריר ומוצל - לא במקרר ולא במקפיא, ורחוק מהישג ידם של ילדים. ניתן לרכוש קופסאות אחסון בוואקום לשמירה על טריותו של הקנאביס ומניעת פגיעה של מזיקים או עובש.  אין להשאיר את המוצר בחום ו/או ברכב מאחר ועלול להתפתח עובש במוצר והוא עלול יסכן את הבריאות. אחסון לא הולם יגרום להתיישנות החומר הפעיל THC אשר משנה את צורתו לקנבנואיד CBN, מה שיגרום לעייפות וכבדות יתר לאחר צריכת המוצר.

צריכה נבונה

אין לעבור על המנה המומלצת. מומלץ ביותר ליטול מנות קבועות ומוגדרות מראש בחלוקת הכמות על פני הימים והפעמים בכל יום. על אף שישנם מוצרי אינדיקה (ללילה) וסאטיבה (ליום) כל מטופל ימצא את המוצר המתאים לו, לאחר התנסות במספר מוצרים שונים. כך, ישנם מטופלים רבים שהעידו כי כשעתיים לאחר צריכת סאטיבה חשו עייפות וצנחו לשינה ארוכה ועמוקה.

המלצת משרד הבריאות היא ליטול את המנה הנמוכה ביותר, בהתאם למטרת השימוש. אפשר להתחיל במינון נמוך ולהעלות לאורך שבוע הצריכה הראשון באופן הדרגתי. את הטיפול בקנאביס נפרוס לאורך היום כאשר השפעתה של תפרחת נעה בין 3-5 שעות ומיצוי בין 4-6 שעות. מומלץ לנהל טבלת צריכה ושימוש ולתעד שעת נטילה סיבת הנטילה (כאב/שינה/תיאבון וכדומה) ועוצמת שיפור (1-10).

במידה ואינך חש בטוב, חשוב להזכיר כי אף אדם לא מת עדין מקנאביס ובטח לא כאשר השימוש נעשה באופן מושכל. צריכת קנאביס עלולה לגרום לירידה בערכי הסוכר בדם, לנפילת לחץ דם ולתחושת עייפות וסחרחורת. מומלץ להצטייד בחטיף או ממתק, או משקה צונן וממותק. גם מוזיקה תסייע לכם למצוא את נקודת האיזון, היכנסו למנוחה והמתינו עד שההשפעה תעבור.

תזונה בשילוב הטיפול

מטופלים רבים מתלוננים על כך שהקנאביס מייצר רעב בלתי נשלט (מאנצ'יס) והם חוששים מהשמנת יתר. תלונה נפוצה נוספת היא תחושת אי רוגע ותחושה של צביטות בבטן. אלו תופעות שעלולות להיווצר עקב אי שילוב נכון של תזונה עם הטיפול ובדרך כלל יופיעו עקב תזונה לקויה לאורך היום. הקנאביס מייצר תהליכים פיזיולוגיים מבוססי שומנים חלבונים ופחמימות ועל כן מצריך אנרגיה מהגוף לפעולה. מטופלים רבים אינם מודעים לכך שישנה חשיבות גדולה לשילוב תזונה הכוללת חלבונים, שומנים ופחמימות לאורך היום, באופן שיסייע לטיפול להיות יעיל יותר, למנוע תחושות לא נעימות בבטן וכן להגביר את הריכוז. שילוב תזונה נכון לא רק שלא יביא להשמנה אלא עשוי להביא את המטופל לירידה  במשקל . 

נהיגה

הקנאביס מוגדר כ"סם מסוכן" ובעת השימוש בסם מסוכן, על פי החוק, חל איסור מוחלט על ביצוע פעולות הדורשות ריכוז לרבות נהיגה ו/או הפעלת ציוד מכני כבד. 

שמירה על הרישיון

עליך לגשת לרופא שהמליץ על הרישיון לביקורת לאחר כ-3 חודשים ממועד קבלת הרישיון ולבקש מכתב המלצה להמשך טיפול עם התייחסותו ליעילות הטיפול בקנאביס רפואי. עליך לבקר את הרופא המטפל כ-2-4 פעמים בשנת טיפול הראשונה.

כחודש לפני תאריך תפוגת הרישיון, עליך לפנות לחידוש המרשמים והרישיון ליחידת היק"ר במשרד הבריאות או למוסד הרפואי שהנפיק את הרישיון. זאת, בצירוף המלצת הרופא המטפל להמשך טיפול בקנאביס סיכום מידע רפואי ודו"ח ניפוק תרופות.

 שינוי המרשם וריכוז החומר הפעיל

במידה ואינך חש בשיפור במצבך או שהכמות אינה מספקת, ניתן להתייעץ עם הרופא המטפל ובמקרה הצורך תוגש בקשה לשינוי בצירוף מסמכים רלוונטיים.  סביר להניח כי לאחר תקופת צריכה, תתפתח הסתגלות לטיפול, ועל כן, שינוי טיפול וקביעת המינון על ידי הרופא תתקיים בהתאם לתגובתו לטיפול .    

חובת הדיווח

על כלי שינוי במצבך, עליך לדווח למרפאה ולהעביר מסך רלוונטי לעדכון בתיק הרפואי. במקרה של אובדן או גניבת הרישיון ו/או קנאביס עליך לדווח למרפאה בה קיבלת את הרישיון או למשרד הבריאות יחידת יק"ר ולמשטרה.

** אלי לוי הוא מדריך ומנהל מוסמך בעמותת מעלה - מרכז עוז להחלמה ושיקום