יום כיפור מגיע, והרבה מכם מתכננים להיכנס ל־25 שעות ללא נוזלים או מזון. אולי אתם מוכנים נפשית, אבל היכן זה תופס את צרכני הקנאביס במישור הבריאותי? מצד אחד זהו היום הכי קדוש בשנה היהודית והצום חשוב מאוד לרבים מאיתנו, אך מצד שני המצב הבריאותי של רבים לא תמיד מאפשר לצום. לעיתים ההתייחסות היא לסימפטומים שעלולים להגרם מההתייבשות, תת תזונה או חוסרים תזונתיים, לעתים מדובר בנטילת התרופות היומיומיות שלנו, שפעמים רבות דורשות קיבה מלאה או שתיית מים. האם כך גם הקנאביס הרפואי? האם אי נטילת קנאביס עלולה להוות סכנה ממשית של חיים או מוות?

עבור רבים ממטופלי הקנאביס השלכות של אי נטילת התרופה עלולות לבוא לידי ביטוי בנסיגה טיפולית. על כן השאלה היא אינה לגבי נטילת התרופה, אלא לגבי מצבכם הרפואי. לדוגמה, לחולים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות לא מומלץ לצום וזאת ללא קשר לקנאביס. גם במצבים כרוניים רבים נוספים יש להיוועץ עם רופא טרם הצום בהקשר למחלות מהן הנך סובל/ת ובהשלכה על טיפול התרופתי.

אך כיוון שבקנאביס עסקינן, ננסה להעלות מספר היבטים העוסקים בהשפעות הקנאביס על הגוף. המערכת האנדוקנבינואידית מכילה קולטנים המתרגמים את המולקולה הצמחית לרכיבים המאפשרים לסיוע באיזון פיזיולוגי ונפשי בעיקר אצל אלו הסובלים ממחלות כרוניות ו/או אוטואמוניות. כל מטופל הצורך קנאביס על בסיס יומי, יודע ומבין שעם הזמן מתפתחת אצל רוב המטופלים תלות. הפסקת הצריכה, ולו ליממה, עלולה לגרום אצל רבים להתפתחות תסמני גמילה כגון רוגז ואי-שקט, התפרצויות ואגרסיה, תפקוד ירוד, עצבנות ומתח רב, מצב רוח דיכאוני, כאבי בטן, רעד ופגיעה בשינה. על כן, בחירה בהפסקה של טיפול רציף משמעותה עשויה להיות החלת נסיגה. כמובן שחזרה לנטילה קבועה תביא להסדרה מחודשת של האיזון ואין, מדובר בסכנת חיים כלל וכלל.

להחליט שאפשר להצליח

בהנחה כי אין מניעה רפואית לצום, בכדי להצליח לעבור את הצום ללא הקנאביס על המטופל להרגיש רצון עז וכן, להצליח ולהאמין כי הוא יכול להתגבר על תופעות רפואיות כגון סטרס, כאב, רעד וכו'. ואין זה משנה עד כמה הוא מרגיש מדוכדך, או כמה פעמים ניסה ולא הצליח, הפעם הוא מצליח! בעיקר בהתחשב בכך שבצאת החג הוא חוזר להרגליו הקודמים. צפו לתחושות פיזיולוגיות ונפשיות לא נעימות המלוות בתחושה עילאית מעצימה. במידה והצלחתם לסיים את הצום – תרגישו גדולים מהחיים.

 תמיד יש חלופות

במקרים כמו תרופות תומכות חיים שלא ניתן להפסיק את הטיפול בהן, המטופל חייב להיות קשוב לגוף ולרצונותיו. ניתן לצרוך את הקנאביס בצורה של מיצוי, כטיפות מתחת ללשון. שמירה על תזונה בגבול המותר ביום הספיצפי הזה, כשהמינימום האפשרי הוא כדי למלא את הבטן, הינה פרוסת לחם כחמש דקות לפני נטילת המנה. לאחר מכן חשוב להיות קשוב לגופך ולספק לו שתיה על מנת למנוע התייבשות וחולשה, תזונה של לפחות ארוחה אחת הכוללת חלבון ושומן או שלוש פרוסות לחם עם ממרח לאורך היום עשויה להיות חיונית גם היא.

איך נדע מהו היחס בין צריכת שמן לקנאביס לעישון? לפניכם התשובה:

גרם אחד שווה 1000 מ"ג: קחו את משקל הקנאביס במיליגרם  - נניח חצי גרם יהיה שווה ל 500 - והכפילו בעוצמת החומר הפעיל. אם נניח שבסיגריה אחת יש לנו חצי גרם של חומר פעיל בריכוז של 18% THC, הנוסחה תראה כך (החישוב דומה גם ב-CBD):

500mg X 0.18 = 90mg

כעת עליכם להשוות זאת ביחס לטיפות השמן. על כל בקבוק של שמן קנאביס רפואי ישנה תווית בה כתובה כמות החומר הפעיל לטיפה. המינון המומלץ לנטילה יהיה כ-50% מהמינון בעישון, לפחות בפעם הראשונה, לאור העובדה שההשפעה הפסיכואקטיבית מורגשת בעוצמה חזקה יותר במתן אוראלי לעומת עישון.

תהיה בחירתכם אשר תהיה, נאחל לכם גמר חתימה טובה!

 

הבהרה: כתבה זו עוסקת בפן של צריכת הקנאביס בעת צום והיא אינה מהווה תחליף לייעוץ רפואי.

 

* אלי לוי הוא מדריך ומנהל מוסמך בעמותת מעל"ה – מרכז עוז להחלמה ושיקום