גידול מלאכותי של קנאביס נעשה מאז ומתמיד בחוות הממוקמות באזורים חמימים, שטופי שמש וחשופים לרוח – תנאים אופטימליים המחקים את סביבת הגידול הטבעית של הצמח, ואף מעבירים אותה אופטימיזציה לשם שיפור התוצאות המושגות בגידול. בעידן הקנאביס המודרני של העשורים האחרונים, ובעיקר עם התפתחות תעשיית הקנאביס הרפואי בארץ ובעולם, נולדו חללי גידול טכנולוגיים, מבוקרים וחדשניים שהחליפו חלק גדול מאותן חוות שטופות שמש. עמם נולד גם מושג חדש: "גידול פנים" (מאנגלית אינדור – Indoor), שכיום כמעט כל חובב קנאביס מכיר.

מי שינסה לעמוד על ההבדלים בין גידול חוץ לגידול פנים של קנאביס, תוך הקפדה על היצמדות לעובדות והימנעות מסיסמאות שיווקיות של מגדלים מסוימים, יגלה שבסופו של דבר המוצר הסופי שמתקבל בשתי דרכי הגידול הללו נוטה להיות די דומה. זאת בעיקר אם מדובר במוצר סופי מעובד כמו שמן קנאביס, ולא בתפרחת. הסיבה העיקרית לכך היא שכיום גידול חוץ של קנאביס מתבצע בדרך כלל בחממות ייעודיות או תחת שטחי הצללה מבוקרים, כלומר בתנאים שדומים יותר לגידול פנים, אך עם זאת עדיין ישנם כמה הבדלים מהותיים בין שתי השיטות שכדאי להכיר:

אורך מחזור הגידול

אחד ההבדלים המהותיים ביותר בין גידול חוץ לגידול פנים, שגרם ללא מעט חברות בעולם להתחיל את הנדידה מהחוות לחדרי הגידול, הוא השינוי באורך מחזור הגידול של כל יבול, שתלוי בעיקר בתאורה אליה חשופים הצמחים. בתנאים טבעיים פריחת הקנאביס מתקיימת בדרך כלל פעמיים בשנה, בשני "גלים" מרכזיים. בתנאי גידול חוץ מבוקרים יכול חקלאי מוכשר להפיק 3 מחזורי גידול בשנה, אך כאשר ישנה בקרה ושליטה מלאה בתאורת הגידול כמו זה שקיימת בחללי גידול פנים, ניתן לקצר את מחזור הגידול עד לכדי סיום 5-6 מחזורי גידול בשנה עבור זנים מסוימים.

חממת קנאביס (צילום: Canna Obscura, shutterstock)
חממת קנאביס | צילום: Canna Obscura, shutterstock


ההבדל העיקרי המהווה פועל יוצא של השינוי באורך מחזור הגידול בא לידי ביטוי בצד של החברות היצרניות, שיכולות לייצר כמות גדולה יותר של מוצרים למכירה באותו פרק זמן. מבחינת הצרכן, במידה ומחזור הגידול לא קוצר בצורה שגויה, יתר על המידה או בצורה שפגעה בתהליכים הטבעיים המתרחשים בצמח בתום תהליך הפריחה, בדרך כלל טיב ומראה המוצר לא ישתנו עקב קיצור מחזור הגידול.

מראה וריח הפרחים 

ההבדל המהותי ביותר שנזקף בדרך כלל לזכות מוצרי קנאביס שהופקו בגידול פנים הוא השינוי לטובה שיכול לזהות הצרכן במראם של הפרחים ובריחם. הפרחים נוטים להיות כהים וצבעוניים יותר ולא בצבע ירוק פשוט ורגיל, והריח האופייני שלהם נוטה להיות חזק יותר. זאת על אף שמדובר בכלל שיש לו לא מעט יוצאים מהכלל.

תפרחות קנאביס (צילום: Michele Ursi, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Michele Ursi, shutterstock


הבדלים אלו נוצרים עקב תכולה גבוהה יותר של טרפנים, בעיקר טרפנים ריחניים בעלי ניחוח דומיננטי כמו לימונן או פינן, המשווים לפרחים ריח ארומתי עשיר יותר בהשוואה לריח הרגיל של פרחי קנאביס. למרות שלא ניתן לומר בצורה חותכת שכל קנאביס שגדל בגידול פנים יפיק מוצרים בעלי תכולת טרפנים גבוהה יותר, הגדרה זו נוטה להיות יותר נכונה מאשר שגויה במרבית המקרים. הסיבה היא כי חשיפה מבוקרת יותר של היבול לקרינת UV (מנורת גידול ולא ישירות מהשמש) יכולה לפגוע מאד במבנם הכימי של מרבית הטרפנים הדומיננטיים בקנאביס.

כמות וסוג חומרי הדברה 

הבדל נוסף שיכול להיות מאד משמעותי עבור צרכן הקצה של מוצרי קנאביס, בעיקר כאשר מדובר על מוצרי קנאביס רפואי המשמשים חולים במגוון מחלות מורכבות, הוא כמות וסוג חומרי ההדברה שקיימים (בשאריות מיקרוסקופיות, אך עדיין מסוכנות בפוטנציאל) על גבי הפרחים. כמעט בכל גידול מסחרי של קנאביס נעשה שימוש בחומרי הדברה כאלה ואחרים, גם במקרים בהם מוצר הקצה עובר בסוף תהליך הגידול הקרנות וחיטוי באמצעים נוספים, ולכן מן הסתם נוטים כל חובבי הקנאביס לבחור במוצר שמכיל הכי מעט שאריות של חומרי הדברה מכל הסוגים.

גודל פרחי קנאביס (צילום: שלומי סנדק)
פרחי קנאביס בגדלים שונים | צילום: שלומי סנדק


בדרך כלל, בגידול חוץ ייעשה שימוש אגרסיבי יותר בחומרי הדברה, ולרוב גם בסוגים נוספים של חומרי הדברה שאין בהם צורך בגידול פנים, שכן בסביבה מבוקרת וסטרילית ישנם הרבה פחות מזיקים פוטנציאליים שצמחי הקנאביס צריכים להתמודד איתם. שוב, לא מדובר באזהרה חותכת מפני שימוש במוצרי קנאביס שגדלו בגידול חוץ, שכן בישראל גם אלו עומדים בכל תקני האיכות של משרד הבריאות לפני שהם מאושרים למכירה למטופלים, אך ככלל מוצרים שגדלו בגידול פנים יכילו לרוב פחות סוגים של חומרי הדברה ובכמות קטנה יותר.

גודל הפרחים

פרחי הקנאביס שגדלים על צמח נקבי מסוים נוטים להיות תואמים יחסית בגודלם לצמח האם ממנו פרחו, שבעצמו נוטה להיות גדול ורחב יותר כאשר הוא גדל בסביבה פתוחה בגידול חוץ ולא בסביבה סגורה ומבוקרת. זאת מכיוון שסביבה סגורה תהיה לרוב קטנה ומצומצמת מבחינת מרווח (במטר מעוקב), כיוון שתפעולה הוא יקר יותר משמעותית. כתוצאה מכך, בדרך כלל, פרחי קנאביס מגידול חוץ יהיו גדולים ועבותים יותר (בעלי "ענפים" רבים יותר בתוך כל פרח) לעומת פרחים שגדלו בגידול פנים.

עלי קנאביס סאטיבה (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
עלי קנאביס | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock


חשוב לציין שהבדל זה בגודל הפרחים לא אומר יותר מדי על תכולת הקנבינואידים, הטרפנים ושאר החומרים הפעילים שקיימים בהם. מלבד הבדל ויזואלי שטחי, אין באמת הבדל חיובי הטמון בשינוי הממוצע בגודלם של הפרחים. מכיוון שהחומרים הפעילים הקיימים בפרחים הם אלו שאחראים על ההשפעה שמתקבלת אצל הצרכן, הם מהווים פרמטר משמעותי יותר ונפרד לחלוטין שאינו תלוי בכלל בגודלם של הפרחים.