כולנו רוצים לחיות ללא כאב ובתחושת רווחה כללית. למרבה המזל, זכינו לחיות בעידן בו קיים טווח רחב של טיפולים למגוון של מצבים רפואיים והיעילות שלהם גבוהה מאי פעם. כיום, טיפולים תרופתיים קבועים הם חלק בלתי נפרד מאורח חייו של האדם המתמודד עם מחלות כרוניות. יחד עם ההקלה שמציעות התרופות האלה, 'תופסות טרמפ' לעתים קרובות נוסעות סמויות בלתי רצויות. תופעות הלוואי מהוות את אחת הסוגיות המורכבות והקריטיות שמעסיקות כיום את הקהילה הרפואית ונעשים מאמצים רבים כדי לצמצם אותן. על אף שהשימוש ההולך וגובר בקנאביס רפואי מביא אתו בשורה חשובה בתחום הזה, הדרישה למיצוי תרופתי מאלצת מטופלים לשלם מחיר לפני שיזכו לעבור בשערי הטיפול הראוי.

תופעות לוואי הן חלק בלתי נפרד מצריכת תרופות

על אף שנעשים מאמצים לייצר תרופות שיהיו כמה שיותר ממוקדות מטרה, בסופו של דבר אנחנו מכניסים לגוף שלנו תרכובות כימיות. לצד ההשפעות הרצויות שלהן, הן יכולות גם לגרום להשפעות אחרות. בסופו של דבר, רכיבי התרופות ישפיעו על מגוון מערכות בגוף ולא תמיד תהיה לנו את השליטה על כך. כך למשל, תרופות פסיכיאטריות רבות פועלות על מנגנון הספיגה החוזרת של דופמין וסרוטונין, מה שמסייע בהקלת מצבים כמו דיכאון או התקפים פסיכוטיים. יחד עם ההשפעה הרצויה הזו, רכיבי התרופות יכולים להשפיע על המוח במגוון דרכים אחרות ולגרום לרעד בידיים, עייפות ונמנום ולשינויים בתיאבון.

ההבדל המשמעותי ביותר ככל הנראה בין טיפולים תרופתיים קונבנציונאליים ובין הקנאביס הרפואי הוא הרזולוציה שבה נעשה הטיפול. רוב הטיפולים התרופתיים מתמקדים בתסמין מסוים ומיועדים לתת הקלה בתחום מאוד ספציפי. לכן, נוצרים מצבים רבים בהם נזדקק למספר תרופות כדי לטפל בכל הבעיות הרפואיות שלנו. כל אחת מהן תביא תופעת לוואי משלה. הקנאביס מציע פתרון מקיף וכולל יותר ברוב המקרים מאחר והוא פועל על המערכת הקנבינואידית. כמערכת שפועלת לאיזון תהליכים רבים בגוף, הטיפול בקנאביס רפואי הוא לעתים קרובות רב מערכתי, עדין בהרבה ומקדם פעילות תקינה ומאוזנת במינימום תופעות לוואי.

ההשלכות עלולות להיות משמעותיות

לא רק שתופעות לוואי הן גורם שפעמים רבות פוגע בצורה מקיפה מאוד באיכות החיים. אלא שאותן תופעות לעתים קשות יותר מתסמיני המחלה. במיוחד כשמדובר באוכלוסיות שמתמודדות ממילא עם קשיים רבים, כמו בני הגיל השלישי או על הספקטרום האוטיסטי.

"כשאובחנתי עם פיברומיאלגיה ופולינוירופתיה, הייתי בת 26 ושקלתי רק 44 קילו. לכל כדור שלקחתי היו השפעות אדירות. עם הטיפולים האופיאטיים שרשמו לי, הסבל בא לידי ביטוי בנפיחויות, עצירות וטשטוש. הסיוט האמיתי התחיל כשהתחלתי לקבל תרופות נגד אפילפסיה", מספרת נטע קובלסקי, מטופלת מזה עשור של חברת הקנאביס הרפואי בטר (, (betterלאחר שהתנסתה בתרופות רבות שהסבו לה סבל רב. כיום, היא מנהלת ונמנית בין מייסדות עמותת "גוונים של סגול" המספקת תמיכה למטופלי פיברומיאלגיה. במסגרת תפקידה, היא מלווה מטופלים רבים בתהליך לקבלת הרישיון ומסייעת להם להתאים את הטיפול המיטבי עבורם. 

קנאביס רפואי (צילום: הילה בדי, יחצ)
עבודה בחוות הקנאביס של בטר | צילום: הילה בדי, יחצ

אילו תרופות נטלת לפני שהתחלת את הטיפול בקנאביס?

"מעבר לתרופות האופיאטיות, רשמו לי בהתחלה סימבלטה. מדובר בתרופה פסיכיאטרית אבל לעתים רושמים אותה גם לכאבים נוירופתיים. אחרי כמה ימים בלבד לא הצלחתי עוד לעמוד בתופעות הלוואי שלה. כאבי הבטן היו בלתי נסבלים והעיכול שלי השתבש לחלוטין. בהמשך, התחילו לרשום לי ליריקה ותרמדקס. הליריקה היא תרופה לאפילפסיה, אבל בישראל הוסיף לה משרד הבריאות התוויה לפיברומיאלגיה. כאן, שוב, ההשפעות היו חזקות מאוד. באחד הימים בהם נטלתי את התרופה, פגשתי בחור שמכיר את גיסי ורציתי לומר לו שלום. באתי להציג את עצמי והבנתי שאני לא מצליחה לזכור את שמו של גיסי מזה עשר שנים. זה די הבהיל אותי. נכנסתי אל הרכב כדי לנסוע הביתה והבנתי אחרי כמה דקות שאין לי מושג לאין אני נוסעת, הייתי מנותקת לחלוטין".

אז למה בעצם לקח כל כך הרבה זמן לעבור לקנאביס רפואי?

"כדי להוציא רישיון לקנאביס חייבים לנסות לפחות חמש תרופות. בפועל, צרכתי את הקנאביס כבר לפני כן ולאחר שראיתי שהתרופות לא עוזרות רציתי לקבל ברישיון. כך נודע לי שלמעשה אין לי דרך להתחמק מתופעות הלוואי. כדי לקבל את הפתרון שמונע תופעות לוואי, אני חייבת לעבור קודם דרכן.

השינוי עם הקנאביס היה סופר משמעותי. אני זוכרת שהרופא הזהיר אותי שהקנאביס פוגע בזיכרון. אמרתי לו שזה בסדר, כי גם הפיברומיאלגיה פוגעת בזיכרון. בוודאי שגם כאן קיימות תופעות לוואי, אבל אפשר לחיות איתן. יש לי לפעמים קצת סחרחורות, לפעמים כשה-THC גבוה, שימוש מופרז עלול לגרום לחרדה, אבל בסופו של דבר זה חולף. עם הכדורים לא היה מדובר בתופעה חולפת. תופעות הלוואי הפכו למציאות החיים שלי".

כשהפתרון לבעיה אחת גורר בעיה חדשה

" לעתים קרובות הסוגייה של פוליפרמסיה, או ריבוי תרופות, היא המרכזית כשמדובר בטיפול באוכלוסייה מבוגרת או בעלת צרכים מיוחדים, אבל גם כשיש מעט תרופות, הן לא פעם עשויות להיות לא מדויקות מספיק להתוויות ועתירות תופעות לוואי", מסביר ד"ר יונתן גרוסמן, מומחה לגריאטריה המלווה מטופלים רבים בני הגיל השלישי בטיפול בקנאביס רפואי. "תרופות קלאסיות כמו כדורי שינה, מאזני מצב רוח, תרופות הרגעה ונגד חרדה ותרופות לטיפול ביתר לחץ דם, עלולות לגרום לפגיעה בשיווי המשקל, למשל. הנזק הוא לעתים דרמטי.  נפילה גוררת השלכות כבדות ואפילו מוות באוכלוסייה כזו. למרבה הצער, אני צופה לעתים קרובות בשרשרת האירועים שמתחילה עם נפילה של אדם מבוגר ולרוב היא קשה מאוד".

האם יש תופעות לוואי נוספות שנפוצות עם התרופות הקלאסיות?

"תרופות שמפיגות מתחים וחרדות עוזרות לישון, אך הן גורמות לבלבול ולפגיעה בתפקודים קוגניטיביים אחרים, כמו זיכרון למשל. הרבה פעמים, תרופות השינה מביאות הטבה באותו הרגע, אבל בטווח הארוך הן מערערות את מחזור השינה וגורמות ליקיצות מרובות ולאיכות שינה ירודה. קנאביס רפואי יכול לתת מענה לחרדה, בעיות שינה ועוד אינדיקציות רבות. הבעיה היא שאפשר לתת אותו היום למטופלים רק עבור אינדיקציות מאוד מסוימות וגם זה רק אחרי מיצוי תרופתי", משתף ד"ר גרוסמן. "המבוגרים הרבה פעמים סובלים מתסמונות שלא בהכרח קיימות ברשימה. כך לעתים קרובות אני מזהה שקנאביס יכול מאוד לעזור, אבל אם לא קיימים כאבים או קשיים שמתאימים לרשימה הזו, אן לי אפשרות לתת קנאביס..

ולקנאביס יש תופעות לוואי?

"בדומה לכל טיפול, גם לקנאביס יש תופעות לוואי, אבל לרוב הן קלות בהרבה. צריכת קנאביס גורמת לעתים סחרחורות, אבל אני אישית מעולם לא נתקלתי באדם שנפל בגלל טיפול בקנאביס. אנחנו מתחילים במינונים מאוד קטנים שבהם אין תופעות לוואי בכלל ובוחנים אפשרות להעלות במידת הצורך, המעקב הרפואי המתמשך הוא קריטי כאן. ככל שיהיו לנו אפשרויות לשמש כמלווים רפואיים ולייעד את הטיפול לאוכלוסיות נרחבות יותר, נוכל לדייק את המינונים ולסייע לאנשים לשפר את איכות החיים עם מינימום השפעות שליליות". 

קנאביס רפואי (צילום: נמרוד ארונוב., יחצ)
זן PHD מחוות הקנאביס של בטר | צילום: נמרוד ארונוב., יחצ