מי שמחובר למועדוני המיינסטרים באזור המרכז כנראה הרים ברחבה עם עידן פרץ. המושבניק מצלפון, שהחל את הדרך כשניגן לחברים, הפך בעשור האחרון לדיג'יי בולט בסצנה המיינסטרימית. עד לפני הקורונה ניגן בכל המקומות הגדולים בארץ ביניהם הדזרט, הלייטהאוס והשלוותה. "כשהייתי ילד אחי קנה לי שני קומפקטים ומיקסר של פיוניר. הוא האמין בי ואמר לי שהוא חושב שאני יכול להיות דיג'יי. ניסיתי את זה, נהניתי מאוד ולאט לאט התקדמתי".

כמו מרבית הדור שלו, פרץ ויתר על לימוד תקלוט והפקה בצורה מקצועית ועשה הכל באופן עצמאי. "תמיד ידעתי שיש לי חוש מוזיקלי. מעבר לזה, האמנתי שאם אני רוצה ללמוד באמת, אני צריך ללמוד על הבשר שלי. בעזרת שיעורים באינטרנט למדתי מה זה BPM, איך למקסס בין שירים ועוד. יכול להיות שאם הייתי הולך לבית ספר מקצועי זה היה מקצר את התהליך שלי, אבל אני שמח שלמדתי הכל על הבשר שלי לבד".

בגיל 21, אחרי שכבר צבר ניסיון במקומות ברחבי הארץ, קיבל את ההצעה הראשונה שלו לנגן בתל אביב. "יחצ"ן שמע אותי מנגן בראשון לציון ואמר לי 'שמע יש לי ליין בגלינה, אני רוצה שאתה תנגן אצלי' ומשם התחלתי להתגלגל. בשונה מהרבה דיג'ייז, לפני כל מסיבה הייתי מכין מאש-אפים משלי כדי לא להישמע כמו מישהו אחר, זה מה שעזר לי לפרוץ".

"אני מגיע מהעולם האלקטרוני ואני אוהב מאוד להכניס למסיבות מיינסטרים גם קטעים אלקטרוניים. אף פעם לא אהבתי לנגן רק את מה ששומעים בגלגל"צ או שירים עם המון צפיות ביוטיוב. היום זה שונה בגלל ההשתלטות של המוזיקה האלקטרונית, אבל לפני שש שנים לא הבינו שדיג'יי זה לא שדרן רדיו, הלהיט הגדול לא תמיד מתאים לקלאב. זה חלק מה'מסחרה' שקרתה למיינסטרים במסיבות דאז, מקלאב עברנו לדאנס בר עם המוזיקה הכי מיינסטרים וטראש".

"כשהיו מבקשים ממני לנגן מזרחית במועדון הייתי עונה 'אין מצב'. לא כי זו לא מוזיקה טובה, אבל אם מישהו רוצה לשמוע מזרחית שילך לחתונה. באת למועדון? בוא שמע מוזיקה שאתה לא מכיר. אני בתור דיג'יי צריך להביא לאנשים את התורה שלי ודברים חדשים".

אתה לא מרגיש שלא לנגן מוזיקה זה קצת מפלה קהל שכן אוהב את הז'אנר?
"לא, מי שרוצה לשמוע מוזיקה מזרחית יכול לשמוע את זה בחתונות ובאוטו. זה לא ממקום שמוזיקה מזרחית לא טובה, אני מגיע מבית מרוקאי ואין לי בעיה לשמוע מזרחית. אבל אם אני משווה את עצמי לדיג'ייז בדטרויט או ניו-יורק, אני לא חושב שהם ינגנו מוזיקה מקומית. ההפך, הם תמיד יביאו לקהל את מה שהם לא מכירים, זה כל הרעיון בלהיות דיג'יי".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by IDAN PEREZ (@djidanperez) on

למרות שהצליח להגיע ללב המיינסטרים, תחילת הדרך של פרץ לא הייתה קלה, הרבה בגלל המוצא שלו. "אנשים היו אומרים לי 'אתה דיג'יי טוב, אבל אתה חייב לשנות את שם המשפחה מפרץ'. האמת לא הצלחתי להבין אם זה בצחוק או לא, אבל גם אם זה בהומור, כשבן אדם אומר דבר כזה זה מעליב כי בכל צחוק יש טיפת אמת. לא ייחסתי לזה חשיבות והלכתי עם האמת והמוזיקה שלי".

"היו אומרים לי 'אתה דיג'יי טוב, אבל אתה חייב לשנות שם משפחה מפרץ'"


היום יותר קל לדיג'ייז ממוצא מזרחי?
"כן, אני וכמה חברים שלי שינינו את הסטיגמה. כיום, אין מזרחי או אשכנזי במועדונים וזה לגמרי לטובה. בזמנו היה לי ולקובי M הרכב שנקרא 'מרוקו מאפיה', זה הרכב שהיינו באים לנגן איתו במועדונים ובמסיבות גדולות. הרבה אנשים הרימו גבה ואמרו לי 'זה שבור וכו', אבל תמיד עניתי שאני לא מתבייש בהיותי מרוקאי".

בתחילת 2019, הקים פרץ את "קומודו", קבוצת חיי לילה, המציעה דיג'ייז למועדונים ואירועים כאחד. "הייתה לי חברה עם עוד שותף וכשאשתו נכנסה להיריון הוא החליט לעזוב את חיי הלילה ולהקים משפחה. החלטתי לקחת את כל האנשים הטובים בקבוצה ולפתוח קבוצה שלי לבד, כזו שכולה האני מאמין שלי", מספר פרץ. "הרעיון היה ליצור חברה שנוצרת מתוך חיי הלילה. רציתי מקום שיהיה בית לאמנים, כזה שבו הם מקבלים את כל התנאים מסביב – מנהלת משרד, איש מכירות וכו'  כדי שיוכלו להתעסק רק באומנות וזה מה שקרה".

זה שוק מאוד צפוף בארץ, איך מצליחים להשתחל פנימה?
"לקחתי את כל היחצ"נים הגדולים שאוהבים אותי ואמרתי להם לשווק את "קומודו". בכל מועדון ובכל מקום שמתי לוגואים של החברה במטרה לחשוף את המותג. זה מה שעשיתי בעיקר בשנה הראשונה ובגלל זה היא תפסה תאוצה מהר".

"סיבה נוספת היא מערך הדיג'ייז שלנו. יש לנו דיג'ייז עם DNA שונה אחד מהשני. יש את בלאקאאוט, שעושה היפהופ, רוני לוי עושה יותר פרוגרסיב טראנס, קראסו מגיע יותר מהעולמות של ה-EDM וג'וזי עושה טכנו. כל אחד מהדיג'ייז שלנו משווק בשפה שמתאימה לקהל ולז'אנר שלו. אין לי רצון שהדיג'ייז שלנו יהיה עבדים שעושים 150 חתונות בשנה. צריך שהם יתפרנסו בכבוד ויאהבו את מה שהם עושים. אני לא רוצה שהם ישחקו מהר אלא שייהנו מהדרך. זו אומנות לא רק עבודה וחשוב לשמור על איזון".

אפרופו ג'וזי, מה אתה חושב על הביקורת הציבורית שהוא סופג בגלל ההתנהלות במלון הקורונה?
"אם הייתי בנעליים שלו הייתי עושה אותו דבר בדיוק. כולם שם חולים גם ככה, ואתה לא יכול לראות את החברים או המשפחה. הם עשו מסיבות בהתאם להנחיות שלהם".

"אפשר לקיים אירועים במועדונים הפתוחים"


אתה מבין מאיפה מגיעה הביקורת?
"זה בגלל שהוא סלב. גם עומר אדם עכשיו בחו"ל ומבקרים אותו. ג'וזי והאנשים שבמלון הקורונה לא פגעו באף אחד. יש אנשים שאוהבים לעשות שמח ואי אפשר להוציא מהם את הדבר הזה, גם אם אני הייתי שם כנראה היו מוציאים אותי". 

עידן פרץ וג'ורי זירה (צילום: אלון חן, פרטי)
"יש אנשים שאוהבים לעשות שמח ואי אפשר להוציא מהם את הדבר הזה" | צילום: אלון חן, פרטי

כמו רבים בישראל, גם פרץ התגלה כחיובי לקורונה ובילה את שלושת השבועות האחרונים בבידוד. "ניגנתי בכל מיני מסיבות וכנראה כשאמרתי שלום למישהו", עונה פרץ לשאלה איך נדבק. " אני לא יודע בדיוק מי זה היה. המדינה איבדה את שרשרת ההדבקה אז אני אדע?".

כאיש חיי לילה שנדבק, אתה מבין למה החליטו לסגור את חיי הלילה?
"את האמת? לא ממש. אפשר לקיים אירועים במועדונים הפתוחים. אי אפשר לפתוח את חופי הים ולא לפתוח מועדונים או דאנס ברים פתוחים, כמובן בהתאם להנחיות. אותו דבר גם לגני ואולמות האירועים.

אבל מבחינה מספרית, יש המון דיג'ייז שנדבקו.
"כן, אבל זה לא בהכרח באשמת הדיג'ייז. אם יש אדם שיודע שהוא היה בקרבת אדם חולה או לא מרגיש טוב שיישאר בבידוד בבית. אני הכנסתי את עצמי לבידוד באופן וולונטרי וביטלתי המון מסיבות, זה הפסד כלכלי גדול, אבל ספגתי את זה כי אני חושב על הקהילה שמסביבי. חשוב לי לא להדביק אנשים. אם חלילה אני אדביק מישהו איך אני אשן בלילה? לא רוצה את זה על המצפון שלי".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by KOMODO | קומודו (@komodo.co.il) on

איך המשבר הזה משפיע על קומודו?
"יש ביטולים אבל אנחנו במצב טוב. הרבה חתונות נדחו לשנה הבאה ואני מודה לזוגות על האמון שהם שומרים לנו גם במצב הקשה הזה. כל הדיג'ייז שלנו השנה התקדמו, המותג שלנו עלה מאוד והייתי מאוד מרוצה מהתהליך".

"באופן אישי, הייתי אמור לנגן המון בחו"ל הקיץ, גם במועדונים וגם באירועים פרטיים אבל זה נעצר. רוב מה שבנינו הלך לפח או נדחה, אבל אני בטוח שנשתפר. ניצלתי את הזמן לעשות המון חיבורים שקשורים לחברה ואני יכול להגיד לך שבעוד שנתיים קומודו תהיה החברה הכי גדולה בתחום חיי הלילה של ישראל ואחת הגדולות בייצוג אמנים".

ובכל זאת, מה היה חיובי בשבילך בזמן הסגר?
"פתאום יש לי זמן ליצור ולעשות מוזיקה. ניצלתי את הזמן כדי להשקיע בפרויקט האלקטרוני שלי – Perezo. אני כרגע עושה טראקים למגירה, אבל הכוונה להוציא אלבום בעתיד. אני מנגן את המוזיקה המקורית שלי במועדונים, אבל נכון לעכשיו אני לא מתכנן לשחרר שום דבר, הסאונד שלי עדיין לא שלם מספיק".