לשאלתי "אם אני בליין שקורקע בבית כבר תשעה חודשים, ולמרות מצב התחלואה רוצה לחגוג. האם המגדל בו אתה מתגורר הוא הכתובת בשבילי?" עונה לי ס', תושב המגדל "זה המקום!". בניין היוקרה בו מתגורר ג', הוא רק אחד מתוך עשרות נוספים ברחבי הארץ שהפכו בתקופת הקורונה לרחבות החדשות של המסיבות המחתרתיות.

"זה לא במישור הפלילי, זה במישור שחרור הנפש"

"הבניין שלנו הפך בתקופת הקורונה מעוד מגדל למקום חווייתי", טוען ס'. "בכל קומה קורה משהו אחר, זה כמו פסטיבל עם כמה במות. בכל אחת מהן יש אנשים אחרים, סמים אחרים ואווירה משתנה – בגדול זה המקום היחיד שאתה יכול להרגיש קצת חי בעיר. אנשים משקיעים בשפים, בדיג'ייז, בברמנים ובדורמנים. הסלבס שחיים בבניין הזה מביאים גם סלבס אחרים – ובסוף המיקס הזה מייצר חוויית VIP שלמה, בתוך האינטימיות השמורה לכלל המבלים שמגיעים לפה. כמויות האלכוהול שרצות כאן לא מביישות אף מועדון גדול במרכז הארץ".

מה יש לך להגיד למי שמבקר את החגיגות שלכם?

"שהוא צר עין ושיתנו ליהנות".

מסיבות מחתרתיות (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

אתה מבין שרוב הציבור הישראלי ירגיש שזו אמירה מנותקת מהמציאות הקיימת של אלו שגרים כמה קומות מתחת לבניין היוקרה

"תקשיב, כמעט שנה שאסור ליהנות, עזוב איך, פשוט אסור לפרוק. בשום צורה. אז יש לך מקום אחד שזה כן אפשרי. אז אחרי תקופה ארוכה שאנחנו יושבים בבית באי ידיעה אני צריך לחשוב על מה יגידו? אין פה איזה מנגנון מתוכנן שעל פיו הכל קורה, כל התארגנות פה היא ספונטנית, כולם חברים של כולם פה, ומה שמתחיל בישיבת חברים עם קצת אוכל מקסיקני שמגיע בוולט, יכול לגלוש לערב בדירה אחרת שבה יש קצת מוזיקה. ההתאספות הזאת יכולה להתגלגל לדירה נוספת, וממנה לאחת נוספת וכך הלאה. זה יצר חברויות ומדי פעם אפשר להגיע לערב שתוכנן מראש עד לרמה של עיצוב תפריטים או ליין אפ מתחלף. תוסיף קצת סטוריז וזה יוצר תדמית של המקום שנראה השמח בעולם וצריך לזכור, זה לא במישור הפלילי, זה במישור שחרור הנפש".

"אני מנגן בבניין רק טכנו, טראנס מושך את המשטרה מהר יותר"

על שחרור הנפש הזה חתום בין היתר ג', דיג'יי במקצועו. לשאלתי, "האם יוצא לך לנגן בבניין בו אתה גר?", עונה לי ג' "שלוש פעמים בשבוע. אני מנגן בבניין רק טכנו, טראנס מושך את המשטרה מהר יותר. אני מאמין ששמו על הבניין שלנו יחידה שלמה, שכל תפקידה הוא למנוע את החגיגות. באחד מסופי השבוע האחרונים יצא לי לראות את המאבטח של הבניין, מדווח למשטרה בטלפון על הקומה ומספר הדירה בה התקיים אפטר".

ישנה טענה מוכרת כי הדברים האלה מתקיימים בדיוק ההפך, שמאבטחי הבניין מודיעים כשירות לדיירים על הגעתן של ניידות

"כולם חושבים את זה. גם אני חשבתי אבל פתאום נפל לי האסימון שהם סוכנים כפולים. מקבלים מאלו ומדווחים לאלו, והכל מתנהל כמצג שווא. אנחנו חיים בתקופה משוגעת, אנחנו עוברים מדירה לדירה עם הגעתן של הניידות, הכל קורה הפוך על הפוך. מתקיימות פה מסיבות קטנות ל- 20 איש ויש גם ימי הולדת שמגיעים אליהן גם 80 איש". 

המועדונים מתו ונולדו מחדש בדירות בבנייני יוקרה

אני לא יודע מה יקרה ביום שאחרי, אני יודע דבר אחד – אי אפשר לשים אנשים בבתים לנצח. מה שאנחנו רואים עכשיו זה תוצאה של תקופה ארוכה ללא פורקן", אומר ג'. "אני מקווה מאוד שהמסיבות האלה יחליפו את הקלאבים. עד מתי נמשיך לחגוג במועדונים צפופים שאתה לא יכול לזוז בהם? פעם היית מגיע למועדון כדי ליהנות מהחוויה החברתית, היום אני יכול להגיד לך שהיא נדרסה בתוך העומס עוד לפני הקורונה", ממשיך אותו ס', "אנשים רוצים להרגיש אחד את השני ולמרות הביקורת, מסיבות אינטימיות של אנשים פרטיים עונים בדיוק על הצורך הזה. בוודאי בתקופה הזו. אפילו הסלקציה אותה סלקציה, אנשים מכניסים רק חברים וחברים של חברים, אז מה רע?".

"פעם היית מגיע למועדון כדי ליהנות מהחוויה החברתית, היום אני יכול להגיד לך שהיא נדרסה בתוך העומס עוד לפני הקורונה"

הדבקות פוטנציאליות בתוך הבניין ורעש לשכנים הן תשובות אפשריות לשאלה הרטורית של ס'. באמצעות מתן קנסות וגיוסה של המשטרה לאכיפת התופעה, וועדי הבניינים הכריזו מלחמה על שוכרי הדירות שמנצלים את הנכס לטובת מסיבות מחתרתיות. בהקלטה אותה אנו חושפים לראשונה, אנו זוכים להצצה על ההתנגשות בין הצדדים, ובה שוטר מתחנת לב תל אביב, מבקש להתריע מראש את תושבי המגדל  בת"א כי "מרגע זה ואלך, עבירות רעש יטופלו ע"י עיכוב לתחנה ולא רק ברישום דו"חות".

האם המשטרה נלחמת בתופעה או שהתגובה שלה איבדה כל פרופורציה?

תפקידה של משטרת ישראל הוא לוודא כי אנשים שומרים על החוק ולפעול בכל הכלים הנתונים ברשותה בכדי למגר תופעות פסולות. אך האם גודל החגיגה כגודל האכיפה?

"מה שאני יודע זה שיש שכן או שניים, שאחד מהם היה שוטר בעבר בימ״ר, שפתחו במלחמה נגד הדיירים הצעירים ומזמינים משטרה על כל שטות", טוען י' תושב המגדל. "בנאדם יושב עם שלושה חברים במרפסת – מזמינים לו משטרה. היא חייבת להגיע לכל קריאה על "רעש" כביכול, אז הם באים ונוצרים חיכוכים מיותרים". י' מתרעם על האופן בו המשטרה מטפלת במצב ומוסיף, "במקום לעשות את העבודה שלה כמו שצריך, המשטרה מגיעה באגרסיביות, אף אחד לא מודד דציבלים להוכיח שהיה רעש כלשהו, מאיימת בעיכובים לתחנה (כאילו שעיכוב זה עונש ולא לצרכי חקירה), מתקשרת לשכנים ומזמנת אותם לתחנה רק בשביל לטרטר וכו׳ כי כנראה נמאס להם להגיע לקריאות האלה".

"במקום לעשות את העבודה שלה כמו שצריך, המשטרה מגיעה באגרסיביות"

מלבד י' שמפנה את כעסו למשטרה, מוסיף ג' טענות אל וועד הבית וטוען כי חברתו הקרובה שהתגוררה גם היא בבניין נאלצה לפנות את דירתה בגלל "מפגע רעש" שהתגלה בדיעבד כהזזתם של רהיטים. גם נ', שגם היא תושבת הבניין, טוענת כי זה לא הכל. "המשטרה החלה להגיע לכאן באופן קבע והחלה לפתוח תיקים על רעש לחלק מהמבלים. זה יצא קצת מפרופורציות. תוסיף לזה עכשיו את וועד הבית אצלנו שהחליט שהוא נותן קנסות בלי קשר לאלו של המשטרה, כל מקרה של רעש מטופל בצורה אגרסיבית ומכלילה".

מסיבות מחתרתיות (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

ממסיבות יומהולדת, דרך מסיבות סקס ועד בליין שקפץ ממצנח

"תושבים וותיקים סיפרו לי שהיו "מועבטים" (חגיגות ר.צ) בבניין הזה עוד לפני הקורונה. אבל עצם העובדה שאנשים נעולים בבתים, הובילה לא מעט דיירים צעירים פשוט לעבור מדלת לדלת, לפתוח קבוצות וואצאפ לדיירים שרוצים לחגוג. מה שהתחיל כמסיבות יום הולדת הפך לפסטיבל שלם שיכול לכלול כמה מסיבות טכנו, מסיבות טראנס, מסיבות מיינסטרים ואפילו מסיבות סקס שכולן מתקיימות במקביל באותו המקום ובאותו סוף שבוע. באופן אישי ב-5 חודשים האחרונים, הפסקתי לבלות פה בבניין כי הנושא הפך עבורי לקצת יותר מדי, גם כי למסיבות התחילו להגיע אנשים קצת פחות קשורים וגם כי האכיפה נהייתה מוגזמת לחלוטין".

"היו פה אירועים מטורפים, אבל הדבר הכי מטורף שראינו פה זה מישהו שעף עם מצנח ונחת מאחורי הבניין"

מה הדבר הכי מטורף שיצא לך לראות פה בבניין?

"היו פה אירועים מטורפים, אבל הדבר הכי מטורף שראינו פה זה מישהו שעף עם מצנח ונחת מאחורי הבניין. אף אחד לא יודע מי זה, אנחנו גם לא יודעים אם זה אחד המבלים שקפצו מהגג, אבל זה מאוד מוזר כי זה קרה ליד הקריה, אז עולה השאלה מאיפה הוא הגיע. זה היה "ג'יימס בונדי" ביותר".

ממשטרת ישראל נמסר: בעקבות דיווחים רבים המתקבלים במשטרה אודות הקמת רעש וריבוי מסיבות בדירות מושכרות בתל אביב, בהן יש הפרה הן של חוק הרעש והן של הנחיות משרד הבריאות למניעת התפשטות נגיף הקורונה, פועלת המשטרה לאכיפה ושמירה על מרקם חייהם התקין של התושבים ושמירה על שלום הציבור ובריאותו ותמשיך לעשות כן ככל שידרש.