בעלי הברים בתל אביב נמצאים "על קוצים" מתחילת המשבר. בזמן שהם רואים שענפים רבים מקבלים יחס מהמדינה או חוזרים לעבוד, הם מרגישים שקודקודי המדינה פשוט מתעלמים מהם לחלוטין. עכשיו, הם החליטו שנמאס להם והם פותחים את הברים עצמאית כבר מחר (יום ג') בערב. בין המקומות שמתכוונים לחזור לעבודה בשלישי אפשר למצוא את סרבסה, סימטא, קונסיירז', פסאדה, ספייסהאוס, צינה, איז'ו ובבט, ג'וני בוי, אילקה ועוד.

המתווה להחזרת המסעדות בעוד כשבועיים נמצא כעת בדיונים במשרד האוצר והבריאות והוא אמור לכלול גם את אותם ברים, אך להבדיל מהמסעדות, שעבדו במתכונת של טייק אווי והצליחו לייצר סוג של הכנסה בתקופה האחרונה, לברים לא הייתה את האפשרות הזו מכיוון שמהות העסק שלהם בנויה על ישיבה במקום. אחת מהדמויות הבולטות בתחום היא עומר מילר. השף המוכר החליט כבר בשבת שהוא לא מחכה לאישור של אף אחד ופתח את רשת ההמבורגרים שלו "סוסו אנד סאן".

זה יכול להסביר את הלחץ של בעלי מקומות הבילוי שאינם מסעדות ואת האחדות מצד מרבית מקומות הבילוי של רחוב דיזנגוף בת"א, עסקים שלא הכניסו שקל לקופת העסק כבר תקופה ארוכה. "החלטנו לפתוח עצמאית כי אנחנו לא יכולים לשרוד יותר", מספר בשיחה טלפונית עם mako איציק לוי (אילקה, סרבסה, ג'ימי הו, ספיק איזי) ממובילי היוזמה. "אנחנו עצמאים או שכירים בעלי שליטה, תקרא לזה איך שאתה רוצה - לא קיבלנו שקל עד עכשיו. אנשים נמצאים עם חובות ולא קיבלו שום דבר עד עכשיו".

האילקה סגור (צילום: באדיבות איציק לוי)
צילום: באדיבות איציק לוי

למה לא פתחתם עד עכשיו?
"כי אנחנו עדיין אנשים אחראיים ועם הגיון. אנחנו יודעים שזה מסוכן, ולכן חיכינו לשלב שנרגיש שזה יותר בטוח. אפשר לקחת את בתי הספר לדוגמה- בכל כיתה יש, נניח, 40 תלמידים - כל אותם ילדים חשפו 80 הורים, וזה אומר שבכיתה אחת נחשפו 120 איש. תכפיל את זה במספר הכיתות במדינת ישראל. אז מה זה משנה? אותם הורים יושבים אצלי גם בברים ואני גם ככה חשוף אליהם".

בשיחה, לוי נזכר בכלכלן שלמה מעוז, שהתבטא בתחילת המשבר וטען כי עסק שלא שורד שבועיים במצב הזה אין לו זכות קיום: "וואלה, מי שלא שורד שבועיים צריך לעשות בדק בית. אבל מה קורה עם עסק שסגור חודשיים וחצי? ובסוף, הכי כואב לי על העובדים שלי. יש לי מלצרים או ברמנים שמתקשרים אליי ומבקשים ממני מפרעה ושהם יחזירו לי כשנחזור לשגרה. זה סטודנטים שצריכים לשלם שכר דירה, וזה מרסק אותך. זה מרסק אותך שילדים בני 20 צריכים בכלל להכיר את המילה מפרעה. עכשיו, אני מת לעזור להם, אבל מאיפה אני אביא להם?".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by cerveza bar סרווסה (@cerveza_tlv) on

למרות שהוא עוד לא יודע כמה אנשים הוא יושיב בו זמנית בשולחנות, לוי מתחייב כי הם הולכים לעבוד אך ורק לפי ההנחיות. "מדובר במקומות שפתוחים על הרחוב, אנחנו לא מכניסים אנשים לחדר סגור עם מזגן חונק. תהיה עמדת אלכוג'ל בכניסה, השולחנות יהיו במרחק 2 מטר אחד מהשני, נעבוד עם כפפות ומסכות והמארחת תמדוד חום לכל מי שירצה לשבת. גם הכלים יהיו כולם חד פעמיים".

אתם לא מפחדים מענישה?
"מה נעשה? לוקחים את הסיכון. אם יבואו שוטרים ויגידו לסגור, נסגור. מה אפשר לעשות? אני לא 'עבדאיי', אבל אנחנו מרגישים שאנחנו חייבים לעשות משהו. אנחנו לא אנשים עשירים. כשהברים מלאים, זה נראה מגניב והכל כיף, אבל אף אחד לא מתעשר מזה".