sportFive907749 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

בזמן ש-UFC 234 יוצא לדרך ומגיע לעיר מלבורן שבאוסטרליה, מחלקת משקל בינוני (עד 84 ק"ג) עומדת למבחן עם השלכות משמעותיות להמשך שנת 2019. הסיפור האמיתי מאחורי UFC 234 הוא חילופי הדורות שמתבצעים לנגד עיננו. הלוחם שפרץ לתודעת אוהדי UFC במהלך שנת 2018 וגם סיים את השנה עם זכייה כתגלית השנה שעברה, ישראל אדסנייה, יארח את אחד הכוכבים הכי גדולים בהיסטוריה של הענף, אנדרסון סילבה, בקרב מסקרן שיקבע האם תתבצע העברת שרביט באופן רשמי, וכמובן את המתמודד הבא לקרב על החגורה. כמה דקות לאחר מכן יערך קרב אליפות בין האלוף המכהן, רוברט וויטיקר, אשר יהנה מתמיכת קהל ביתי, מול המתמודד המסוכן קלווין גסטלום בקרב המרכזי של הערב.

בדומה לכל ענף ספורט, החומר האנושי נשחק, מזדקן ובסופו של דבר מוחלף בדור צעיר אשר מאתגר את השיאים שנקבעו בעבר. במיוחד בעולם ה-MMA רמת השחיקה הינה גבוהה, וזה נדיר לחזות בלוחם שמצליח לשמור על רמה גבוהה לאורך זמן, בעודו מחלים מפציעות לא פשוטות וגם שומר על יכולות אתלטיות שמדביקות את הפער מהדורות החדשים. למרות התחלופה, ישנם כמה לוחמים מיוחדים שמצליחים לאתגר את גופם פעם אחר פעם. אנדרסון 'העכביש' סילבה הוא דמות אייקונית בעולם ה-MMA. כאחד שללא ספק סחף את שאר העולם, הטכניקה שהאלוף לשעבר הציג באוקטגון מתוארת בצורה הכי מדויקת כאלימות יפה למחזה.

אנדרסון סילבה, המייצג את הדור הישן במטאפורה, היה שייך לאותו גל ייבוא מיפן של לוחמי PRIDE לאחר שה-UFC רכש את הארגון היפני בשנת 2007. סילבה לא התקשה לעורר הדים עם הגעתו ל-UFC והשתלט על הקטגוריה די בקלות. בקרב השני שלו באוקטגון ב-UFC 64, רמס סילבה את האלוף דאז, ריץ' פרנקלין, וגם דאג לסדר לו את האף מחדש הודות לבירכיה שהובילה לנוק אאוט בסיבוב הראשון. אותו ניצחון סימן את תחילת עידן אנדרסון סילבה, כאשר תקופת כהונתו הייתה מהארוכות שידע הענף ואפילו קבעה שיא UFC לאורך כהונת אלוף עם 2475 ימים, ונמשכה מעל שש שנים עד שכריס ויידמן שינה את ההיסטוריה באותו נוק אאוט ביזארי ב-UFC 162.

הקריירה הענפה של סילבה סיפקה השראה לדור שלם של לוחמי MMA שכיום נמצאים בשיאם. כעת, בגיל 43, סילבה השיג את כל מה שלוחם יכול לחלום עליו. עם כל כך הרבה שיאים שנשברו במהלך הקריירה, שני גורמים הופכים את אנדרסון סילבה לאגדת MMA. הגורם הראשון הינו הניצחון הכי גדול בקריירה של סילבה בשנת 2008, כשהוא הכניע בסיבוב השני את אלוף PRIDE דאז, דן הנדרסון, בסופר פייט במהלך UFC 82, וכך איחד את החגורות וגם ביסס את מעמדו כלוחם במשקל בינוני הכי טוב ביקום לאותה תקופה. הגורם השני הוא הנכונות של סילבה לטפס למחלקת משקל קל כבד (עד 93 ק"ג) במידת הצורך, וגם שם לצבור ניצחונות. אדרבה, יש הטוענים, ובצדק, שאנדרסון סילבה הוא הסטרייקר (לוחם עמידה) הכי מוכשר בהיסטוריה של הענף.

מי שמייצג את הדם החדש והדור הנוכחי הוא ישראל אדסנייה. יליד ניגריה שהיגר לניו זילנד בהיותו ילד, ומצא את עצמו ב-MMA לאחר שנים של ניסיון בזירות איגרוף וקיק בוקס, ואף התחרה בארגון GLORY - אירגון הקיק בוקס המוביל בעולם כיום. כאשר אדסנייה החליט להמיר את כפפות האגרוף לכפפות MMA, רבים ידעו שמדובר בסטרייקר מסוכן, והמבחן האמיתי שלו יהיה באוקטגון. כיום המאזן של אדסנייה עומד על 15 ניצחונות ללא הפסדים, בעוד שבשנת 2018, לאחר טבילת אש לא קלה, הוא ניצח ארבעה קרבות ברצף בתוך ה-UFC. לאחר הניצחון האחרון מול דרק ברונסון, היה ברור שה-UFC צריך לצוות לאדסנייה אתגר קשה מהרבה מהמתמודדים שהעזו להילחם מולו עד כה.

אז נכון, אנדרסון סילבה כבר לא בשיאו, אך לעיתים הדרך הכי טובה לאתגר לוחם שנמצא ברצף ניצחונות כה מרשים, הינה לצוות מולו לוחם בעל טכניקה זהה ולפיכך לבטל את היתרונות שאפיינו את אדסנייה בעבר. אם עד כה הרטוריקה טענה שיש לבדוק את אדסנייה מול מתאבקים שיאתגרו אותו בקרקע, כעת ההיגיון מציע לאתגר את אדסנייה עם לוחם בעל יכולות עמידה שלא נופלות משלו, לוחם בעל נתונים פיזיים דומים, ומול אסטרטג לחימה גאוני בדמות אנדרסון סילבה, שגם יוסיף שם מעוטר לרשימת הקורבנות שלו, במידה והוא מנצח.

ישראל אדסנייה היה בן עשרה כאשר הוא צפה לראשונה באנדרסון סילבה נלחם ב-UFC 90 מול פטריק קוטה. מאז הענף עבר הרבה מהפכות, ובעיקר בגלל ההפרש בגילאים, הקרב בין אנדרסון סילבה לישראל אדסנייה מסמן חילופי משמרות בין לוחמי ה-MMA שעזרו לעצב את פני הספורט כולו ולהביאו לקונצנזוס גלובלי מול הדור הנוכחי שגדל אל ענף ספורט שנמצא בצמיחה מתמדת.