אבטחה באולימפיאדה (צילום: עדי רם, חדשות)
חיילים סינים מול אצטדיון "קן הציפור" - סדר וניקיון | צילום: עדי רם, חדשות

התקשורת הסינית דיווחה בסוף השבוע, כי בעקבות המשחקים האולימפיים שאירחה בייג'ין, חלה עלייה במודעות של תושבי הבירה להתנהגותם בחברה. למשל צוין כי מנהגים כיריקה ברחוב ועקיפה בתור נמצאים בירידה.

דו"ח קצת מוזר שטוען כי הוא עוקב אחר שינויים יומיומיים בהתנהגותם של תושבי בייג'ין, נותן להם ציון של 82.86 מתוך 100 בהתנהגות. זוהי עלייה של 10 נקודות לעומת השנה שעברה מדווח ה"ציינה דיילי". "השיפור הגדול ביותר היה בקטגוריה של היריקות", נאמר על הסקר שעורכת אוניברסיטת רנמין.

על בסיס סקר פוסט-אולימפי שנערך בין למעלה מ-13,200 אנשים ותצפיות על כ-300 מקומות ציבוריים בבירה, נמצא כי רק 0.75 אחוזים מהמשיבים על הסקר "ירקו מתי ואיפה שרק רצו", ירידה משמעותית מה-2.5% של השנה שעברה.

הרשויות בבייג'ין ניהלו בשנים החולפות קמפיינים רבים ל"תירבות" של תושבי העיר, הרבה בגלל החשש שיביכו את המדינה בזמן אירוח המשחקים האולימפיים שנערכו בהצלחה מרובה באוגוסט השנה.

בטקס שערכו שנה לפני המשחקים אף אמר זאת באופן בבירור איש הוועדה המארגנת של המשחקים: "אנו חייבים לצאת בקמפיין לאווירה מתורבתת ולטפל בבעיה מן השורש בכל הנוגע ליריקות, זריקת זבל, והתנהגות לא מתורבתת אחרת... כי מעל 4 מיליארד אנשים יסתכלו על בייג'ין".

הקמפיינים האלה קבעו יום "אי עקיפה בתורים" בכל חודש במהלך השנה שקדמה למשחקים, קנסות חולקו ליורקים וקבצנים נזרקו מהרחובות.

תלמידי בית ספר (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
רחוב עמוס אדם בבייג'ין | תמונת AVI: עדי רם, חדשות

יום נוסף הוקדש כ-"יום מתן הכסא", שעודד את האנשים לוותר על כיסאם ברכבות ואוטובוסים עבור אלה הזקוקים להם יותר.

בעקבות אותו קמפיין, העקיפה בתור צומצמה מ-1.5 ל-0.67 אחוזים, נמצא במחקר. השלכת זבל ברחובות ופינוי מקום בתחבורה הציבורית השתפרו גם הם כפי הנראה. למרות זאת כל ההתנהגות השלילית שהוזכרה עדיין נפוצה מאוד בעיר.