פאנטיני, מתיאוס, אניימה, ארויו ובראון (צילום: מערכת ONE)
יישארו בארץ? פאנטיני, מתיאוס, אניימה, ארויו ובראון | צילום: מערכת ONE

כולם חשבו שהבחירות האחרונות לא ישליכו יותר מדי על תחום הספורט. בכל זאת, החלפה של שר ספורט לא תמיד מביאה שינוי מהותי. אלא שדווקא חילופי השלטון במשרד האוצר, הם שמביאים עמם את "מכת המוות".

על פי דיווחים, בתוכנית הכלכלית החדשה של ראש הממשלה ביבי נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ, יבוטל הפטור ממס שולי על שחקנים זרים.

כיום, המס השולי המקסימלי על אוכלוסיה זו עומד על 25% בלבד לעומת שיעור של 46% בקרב שאר האוכלוסיה.

המשמעות היא ששחקן זר יעלה לקבוצת כדורגל או כדורסל בדיוק כמו שחקן ישראלי. לא עוד פטור מכמעט מחצית מס ההכנסה.

קבוצות ייאלצו לספוג את ההפרש וככל הנראה עשויות לשחרר חלק מהזרים שלהן. רמת השחקנים שיגיעו תרד, שכן העלות שלהם תהיה גבוהה הרבה יותר.
למרות שהמהלך יחסוף למדינה עשרות מיליוני שקלים בלבד, נראה שבמשרד האוצר נחושים להוציא אותו על הפועל.

קציר: "זו מכת מוות"

בשביל להבין איך הרפורמה תשפיע על הכדורסל הישראלי פנינו לצביקה קציר שהוא בנקאי בכיר בדיסקונט וגם נציגו של אחד מבעלי מכבי תל אביב, רענן כץ וחבר דירקטוריון מכבי ת"א בכדורסל.

קציר: “מבחינת הכדורסל הישראלי וזה לא משנה אם זו מכבי תל אביב, גליל או הפועל ירושלים זה גזר דין מוות. הכדורסל הישראלי מתחרה עם קבוצות ששיטת המיסוי של הזרים בה היא שיטת מיסוי הרבה יותר נוחה. מדינות כמו רוסיה ויוון. מדובר בספורט תחרותי וייצוגי למדינה והפגיעה היא פגיעה אנושה".

"לדוגמא אם להפועל ירושלים או למכבי תל אביב יש תקציב של חמישה מיליון דולר לזרים אז התוספת של המס היא בין ארבעים לחמישים אחוז שזה שני מיליון דולר תוספת. בימים כאלה, בהם כל העולם מתמוטט, זה פשוט יסגור את העסק לקבוצות הישראליות. בכדורסל השכר של השחקנים גבוה יותר מהכדורגל ולכן זה יפגע פגיעה אנושה וכמו שאמרתי בהתחלה זה גזר דין מוות לכדורסל הישראלי".

מכה בהתמודדות באירופה

המכה עבור הספורט הישראלי תהיה לא רק בענף הכדורסל כאמור אלא גם בכדורגל. הבעיה תהיה בהבאת שחקנים זולים יותר, כדי לחסוך בעלויות ובכך פגיעה ברמה של הקבוצות המתמודדות באירופה.

"התרומה הכספית של ביטול ההטבה היא אפסית, לעומת הפגיעה באיכות השחקנים שהקבוצות יוכלו להביא לארץ. מי שבסופו של דבר ייפגעו אלה הן הקבוצות והקהל", אמר יו"ר הפועל ת"א, אמיר לובין.

בהפועל פ"ת אולי לא יהיו באירופה בעונה הבאה, אבל גם הם מודעים לחשיבות החקיקה החדשה. זה חוק שערורייתי", אמר אפי צפריר, מנכ"ל הפועל פ"ת, "מקבלי ההחלטות כנראה לא מודעים למצב הקבוצות שיאלצו לשלם סכומים חסרי תקדים על שחקנים זרים שעד כה סגרו איתם על חוזים ארוכי טווח גם בגלל המס הנמוך".

"אם כבר מעבירים חוק כזה צריכים לשים בו פרצה לפיה שחקנים שכבר מחזיקים בחוזה ימשיכו להחזיק באותו חוזה עד סיום תוקפו על מנת שהקבוצות יוכלו לעמוד בעלויות השכר של השחקנים החתומים. צריך להבין שזה יביא לפגיעה כלכלית ישירה בקבוצות מה שככל הנראה יפחית גם את כמות הזרים שקבוצות יצטרפו לשורותיהן".

בטורקיה אין מיסוי על זרים

הבעלים של מ.ס אשדוד ג'קי בן זקן התייחס לנושא ואמר לONE: ”אני לא יודע אם זו החלטה סופית, כל חובבי הספורט צריכים להאבק ולמנוע את ההחלטה. אפשר לקחת לדוגמא את טורקיה, שם אין מיסוי על זרים כלל ואפשר לראות מה קרה לכדורגל שם בעשר השנים האחרונות. אם המטרה היא לקדם את הכדורגל זו החלטה רעה מאוד, זה לא יוסיף לכדורגל".

בן זקן הוסיף ואמר: "אם עד היום התלונות היו על זרים בינוניים, עכשיו הזרים יהיו בינוניים ומטה כי הכל קשור בענייני עלויות, ברגע שזר בינוני יעלה יותר, חלק מהקבוצות יצטרכו להתפשר, מה שיוריד את רמת הכדורגל. אם ניקח את העניין הזה - זה מדהים כמה המדינה מתעסקת בתפל".

"אם נסתכל על התוספת של המס, כמה זה מכניס למדינה, מול זה שקבוצה תביא 4 שחקנים במקום 5, התוצאה היא שהמדינה לא תרוויח והספורט יינזק. אבל אנחנו רגילים שמקבלים החלטות הפוכות ומטומטמות יותר ממה שצריך".

וגם: פחות מושאלים לקטנות

קבוצות שונות בליגת-העל עלולות להיפגע לא רק מעצם העובדה שהזרים שלהן יעלו יותר, אלא משום שהם יקבלו פחות שחקנים מושאלים ישראלים. מועדונים גדולים נוטים להשאיל שחקנים ישראלים שיקבלו דקות משחק בקבוצות קטנות יותר, כמו בני-יהודה. לאור המצב החדש, ספק אם הן יקבלו שחקנים כמו תמיר כחלון, קובי מויאל ותומר חמד.

דווקא הקבוצות האלו טרם עשו חושבים לגבי המצב החדש. מהנהלת בני יהודה נמסר: “נבדוק את הדברים ורק לאחר מכן נגיב בנושא". ממכבי פ"ת מסרו: “אנחנו צריכים לבדוק את העניין הזה לעומק לפני שנגיב".

גם המאמן יעלה יותר, בנתניה
בעוד שיש קבוצות שחוששות לכמות הזרים שתרד ולרמתם, יש קבוצות שיצטרכו לשלם יותר עבור המאמן שלהן - מכבי נתניה לדוגמא, שמחזיקה במאמן הזר היחיד בישראל, לותר מתיאוס.

מכבי נתניה הגיבה: "התועלת שתהיה למדינה (תוספת של כ-20 מיליון שקל) בהיבט הכדורגל והכדורסל היא לא שקולה לפגיעה בתשתית הענפים. צפויה פגיעה בתעשיה. אולם, אנחנו לא מחליטים בעניין ונקבל כמו כולם את החלטת המדינה".

אולי זה יעזור לכדורגל שלנו?

בהתאחדות לכדורגל גם לומדים את הנושא ולוקחים בחשבון שיהיה צורך בקיצוץ מספר הזרים - נושא שממילא כבר עלה לדיון.

ג'קי בן זקן בבלומפילד (צילום: אלעד ירקון, מערכת ONE)
בן זקן. רגיל להחלטות הפוכות | צילום: אלעד ירקון, מערכת ONE

מ"מ מקום יו"ר ההתאחדות לכדורגל שטרן חלובה: “מדובר בחוק שלא נוגע רק לשחקנים זרים אלא לכלל העובדים הזרים. לא ניתן יהיה לעשות הרבה ברגע שמדובר על שינוי בחוק. צריך לבדוק את הדברים לעומק ואם ניתן לעשות משהו. בכל מקרה קבוצות שלא יוכלו לעמוד במעמסה של חמישה זרים יצטרכו להסתפק ב-4 זרים. בדיעבד יכול להיות שזה יהיה לטובת הכדורגל הישראלי כאשר תינתן במה יותר לישראלים מאשר לזרים".

יש בעלים שעלולים לעזוב

בקבוצות מרגישים שיש אצלם השקעה בנושא קידום הספורט בעוד המדינה עושה הכל כדי להכשיל אותם. חיים אוחיון, הבעלים של קבוצת הכדורסל הפועל גלבוע\גליל עליון: "אני מרגיש שעוד פעם מדינת ישראל זונחת את האחריות שלה כלפי הספורט, התרבות והפנאי, ומשאירה זאת לידיים פרטיות, ובצורה הזו יהיו פחות ידיים פרטיות שירצו להתערב. אם המדינה לא תיתן עזרה או הקלות, חלק מהאנשים שעוסקים בזה היום, יעזבו".

"אנחנו מנסים כמה שיותר לתת חוויה לצופה, ופה המדינה מכשילה אותנו", המשיך אוחיון, "זה לא קשור לעניין המקצועי. לא יכול להיות שהמדינה לא עוזרת ואף מכבידה. זה תהליך שקורה בפילנטרופיה בכלל, יותר ויותר אנשים מושכים את ידם. יש פה צרות אופקים ואולי חוסר הבנה. לא יכול להיות שלמדינה לא תהיה שום אחריות על הספורט".

רוצים עוד שחקניות WNBA? לא בטוח שיגיעו

כמו בכדורסל הגברים, גם כדורסל הנשים משופע בזרות - אפילו איכותיות ביותר, שחקניות WNBA שמגיעות ארצה. עם הרפורמה החדשה, לא ברור אם ניתן יהיה להביא שחקניות ברמה כזו.

יו"ר רמת השרון בכדורסל נשים רחל אוסטרוביץ' אמרה: "אני מבינה שמדברים על זה תקופה ארוכה. זאת תהיה מכה אנושה. גם כך קשה לקבוצות לפרנס את השחקניות הישראליות. זו תהיה מכה מאוד אנושה לספורט - מה גם שהממסד לא כל כך טורח לתת תקציב מטעמו. נכון שיש לנו תמיכה ממועצת ההימורים והעירייה אבל אין משרד ספורט כראוי כמו במדינות כגון ארה"ב או קנדה".

"אלו מקומות שבאמת חשוב להם לקדם את הספורט כך שהמכה הזו תהיה מכה נוראית. אני רוצה להאמין שמישהו עוד יעצור את המכה הזאת. נצטרך להתאגד ולהסביר את הדברים, מרוב עצים לא רואים את היער, לא רואים את התרומה של הספורט".

בין הקבוצות שלא היו מעוניינות להגיב בנושא ניתן למצוא את קבוצת הכדורגל של מכבי חיפה וקבוצת הכדורסל, הפועל ירושלים.

השתתפו בהכנת הידיעה: יעל מרגלית, רועי גלדסטון, דורון בן-דור, שרון קביליו, יניב יוסיף אור, חן מישל, דנה בהט, תמר ריפל ולי נוף.