יחזיר את הווינריות לנבחרת? בז'צ'ק (getty) (צילום: ספורט 5)
יחזיר את הווינריות לנבחרת? בז'צ'ק (getty) | צילום: ספורט 5
אחרי האכזבה במונדיאל, הפולנים החליטו לשנות כיוון (getty) (צילום: ספורט 5)
אחרי האכזבה במונדיאל, הפולנים החליטו לשנות כיוון (getty) | צילום: ספורט 5

לייז'י בז'צ'ק לא היתה קריירה מפוארת כשחקן. הוא עדיין רחוק מלהשוויץ בהישגים כמאמן בתחילת הדרך, ובכל זאת יש לו משהו שאין לאף פולני אחר בדור הזה. הקשר, ששיחק בעבר במכבי חיפה, היה הקפטן של הנבחרת האולימפית שזכתה במקום השני במשחקים האולימפיים בברצלונה 1992 אחרי הפסד לספרד בגמר.

כאשר הוא צריך להרביץ תורה בכוכבים הרבים שלו כמו רוברט לבנדובסקי, ארקדיוש מיליק, פיוטר ז'ליניסקי, וויצ'יך שצ'זני ואחרים, הוא לוחץ להם על בלוטות הרגש הלאומי. "מה אתם עשיתם עבור הנבחרת? כלום. אני זכיתי במדליית הכסף באולימפיאדה וזה זיכרון שיישאר איתי לנצח. אני מאחל לכם הצלחה דומה בעתיד", הוא נוהג לומר.

רצוי להכניס דברים לפרופורציות, שכן ההיסטוריה של פולין עמוסה בהישגים עשירים יותר. ב-1972 זכתה הנבחרת במדליית הזהב במינכן, שנתיים לאחר מכן באותה מדינה הגיעה למקום השלישי במונדיאל. שמונה שנים עברו ודור הזהב הפולני שחזר את ההישג בגביע העולם בספרד. אלא שמאז נפילת מסך הברזל, ולמעט ההבלחה ב-1992, הנבחרת הלאומית הפולנית קורסת ברגע האמת. אדם נבאלקה הוביל את פולין להישג נאה עם הגעה לרבע גמר יורו 2016, אבל שנתיים לאחר מכן התרסקה הנבחרת בגביע העולם ברוסיה אחרי שני הפסדים מול סנגל וקולומביה והותירה טעם מר. היה ברור שצריך לעשות שינוי.

בעקבות ההשפלה ברוסיה 2018, נשיא ההתאחדות, זביגנייב בונייק, שנחשב לגדול שחקני פולין אי פעם, בחן ברצינות את האפשרות למנות מאמן זר לנבחרת. האופציות שהיו על השולחן, לפי הדיווחים בתקשורת הפולנית, היו מרשימות: סרקו קטאנץ', סלאבן ביליץ' ואפילו סיניסה מיכאילוביץ'. לבסוף בונייק לקח צעד אחד לאחור ומינה את בז'צ'ק. המסקנה היתה שצריך מישהו שדובר את השפה ומכיר את המנטאליות המקומית. בז'צ'ק רשם למעלה מ-40 הופעות במדים הלאומיים וענה על הקריטריונים בקיץ הקודם. ועם זאת, המינוי שלו למאמן התקבל מעט בהפתעה שכן הרזומה שלו כמאמן צנוע ביותר.

בז'צ'ק במדי נבחרת פולין. יש לו מדליה אולימפית (Getty) (צילום: ספורט 5)
בז'צ'ק במדי נבחרת פולין. יש לו מדליה אולימפית (Getty) | צילום: ספורט 5

בז'צ'ק פרש מכדורגל לפני 10 שנים ומיהר להחליף את חולצת המשחק בטרנינג ומשרוקית. הוא החל את דרכו מלמטה – כשהדריך את רקוב צ'סטוחובה מהליגה השלישית למשך מספר שנים ועבד גם בליגה השניה עם GSK קאטוביץ'. למעשה ברזומה של הפליימיקר לשעבר יש שתי עונות בלבד בליגה הבכירה – עם לכיה גדסנק ב-2015 ו-ויסלה פולק ב-2018. עם שתי הקבצות הגיע למקום החמישי, לא רחוק מהכרטיס לליגה האירופית.

"לבז'צ'ק אומנם אין הרבה ניסיון כמאמן בליגה הראשונה, אבל הוא נחשב לאחד המאמנים המעניינים בפולין והעונה האחרונה שלו עם פולק הוכיחה שהוא יכול להוציא יותר מחומר השחקנים למרות משאבים צנועים", סיפר לי קספר סוסנובסקי, כתב "ספורט" הפולני.

אוהדי מכבי חיפה כנראה לא ישכחו את בז'צ'ק לעולם, למרות ששיחק רק עונה אחת במדי הירוקים. בעונת 1999/00 אלי כהן הביא אותו מלאסק לינץ האוסטרית ועד מהרה התברר כרכש מוצלח שהבקיע 10 שערים והיה אחראי ללא מעט רגעי קסם, בזכות ראיית משחק משוכללת בנוסף להצטיינות יתרה בבעיטות חופשיות. הרומן במכבי חיפה הסתיים עם המקום השני בליגה ואחרי עונה בלבד עזב את ישראל בלחץ של משפחתו.

"יז'י הוא בחור זהב ואחד האנשים הכי טובים שהכרתי במהלך הקריירה שלי. לא הופתעתי כאשר שמעתי שהוא מונה למאמן פולין. הוא היה סוג של מאמן על המגרש ותמיד עזר לשחקנים אחרים להשתפר ולהתקדם", סיפר יוסי בניון לערוץ הספורט.

לבנדובסקי ומיליק. המטרה של בז'צ'ק - שיתוף פעולה פורה של החלוצים (G (צילום: ספורט 5)
לבנדובסקי ומיליק. המטרה של בז'צ'ק - שיתוף פעולה פורה של החלוצים (Getty) | צילום: ספורט 5

בז'צ'ק מביא גישה שונה לנבחרת שהתעייפה מהדרישות התובעניות של קודמו בתפקיד. נבאלקה היה ידוע כמאמן קשוח, שהיה מרבה לעצור את האימונים, ולהכניס משמעת ברזל בתוך המחנה הפולני – כשהתוצאות איחרו להגיע, זה עבד נגדו ואחרי חמש שנים הוא עזב את המשרה בתום הפיאסקו במונדיאל. "בניגוד למאמנים האחרונים של הנבחרת, בז'צ'ק הוא טיפוס הרבה יותר רגוע, חייכן, מספר בדיחות והעיתונאים והשחקנים מכבדים אותו", אומר סוסנובסקי. ראיין הוברט, מומחה לכדורגל פולני, הוסיף: "הכל טוב עד נקודה מסוימת. ראינו כבר בעבר שהתקשורת מתהפכת על הנבחרת והמאמן בצורה מהירה, כאשר התוצאות הרעות מגיעות".

הקדנציה של בז'צ'ק נפתחה בצליעה, עם הירידה לדרג ב' בליגת האומות, בבית שכלל את פורטוגל ואיטליה החזקות. הוא ניצח בפעם הראשונה אחרי שבעה משחקים בינלאומיים ורשם תשע נקודות בפתיחת קמפיין מוקדמות היורו עם 0:1 על אוסטריה בווינה, 0:2 קשה על לטביה בבית ו-0:1 דחוק במקדוניה. עם זאת פולין שלו עדיין לא ממש משכנעת. "בז'צ'ק אוהב לשחק במערך של 4-4-2 עם קשרים שאוהבים להתקיף, כפי שהיה כשחקן. אבל כרגע יש בעיה בבניית המשחק האיטית וחלוצים לבנדובסקי וקשישטוף פיונטק לא מקבלים מספיק אספקה", טוען הוברט. במשחק האחרון מול מקדוניה, פתח בצ'ז'ק רק עם לבנדובסקי בחוד והנבחרת בעטה רק פעם אחת למסגרת, מה שגרר דברי ביקורת כלפי המאמן גם בחדר ההלבשה.

בז'צ'ק סיפר עם מינויו כי המטרה שלו היא "להחזיר את השמחה לנבחרת" וכי אינו מתכוון לבצע מהפכות בסגל ואכן למעט צירופם של שלושה שחקנים צעירים, פולין לא השתנתה באופן מהותי מהמונדיאל האחרון. בז'צ'ק השאיר את סרט הקפטן אצל הכוכב הגדול, רוברט לבנדובסקי, אם כי חתול שחור כבר עבר בין השניים והגיע לתקשורת. החלוץ של באיירן מינכן, שהוא גם מלך השערים של הנבחרת בכל הזמנים, העביר ביקורת על המאמן שלו לאחר ההפסד לאיטליה בגביע האומות, כשטען כי השיטה לא התאימה לשחקנים במחצית הראשונה. בז'צ'ק מיהר לענות לו דרך התקשורת: "השחקנים צריכים למלא אחר ההוראות שלהם ולא לחפש תירוצים".

בכל זאת, שווה להתעכב על שינוי אחד שכן התקבע והוא צירופו של פיונטק לסגל. בז'צ'ק לא יכול היה להתעלם מהחלוץ שהפציץ בעונת הבכורה שלו בסריה א' 22 שערים במדי גנואה ומילאן וזימן אותו בספטמבר. הצלף מסן סירו כבר הבקיע שלוש פעמים במדים הלאומים, כולל שערי ניצחון באוסטריה ובמקדוניה, ומסומן כרגע כחלוץ שאמור לפתוח לצד לבנדובסקי. הצלע השלישית היא כמובן ארקדיוש מיליק, שאומנם מגיע בכושר פחות טוב לנבחרת, אך מצד שני מביא עימו יותר ניסיון מפיונטק ויכול לשחק בכמה עמדות בהתקפה, לעת הצורך. אם בצ'ז'ק יצליח לתמרן בין שלושת שחקני ההתקפה המופלאים הללו, פולין תרוויח. זה כנראה יהיה האתגר הכי גדול שלו עד יורו 2020, עם או בלי קשר למשחק מול ישראל.