sportFive835894 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
פרויקט האצטדיון החדש הופסק  (צילום: ספורט 5)
פרויקט האצטדיון החדש הופסק | צילום: ספורט 5

2003 הייתה שנת תפנית בהיסטוריה של צ'לסי, שנה בה המועדון הציב לעצמו מטרות חדשות. מגוחך לומר כי לצ'לסי אין היסטוריה וכי האוליגרך בנה קבוצה מאין. בשבע השנים שקדמו לתפנית זו, המועדון היה חבר קבע ב"טופ 6", הגיע לשישה גמרים וזכה בארבעה תארים (מבלי לכלול את הסופר קאפ האירופי ואת מגן הקהילה), אך הקבוצה לא הייתה מועמדת לאליפות ולא היוותה פקטור משמעותי באירופה.

משהאוליגרך הרוסי-יהודי החליט להשקיע במועדון, הוא בנה את אחד ממתקני האימונים הטובים בעולם בקובהאם, הזרים כספים רבים למועדון ורכש שחקנים בסכומים גבוהים. בהנהגתו, הוקמה קבוצת נשים נהדרת שאף זכתה העונה באליפות ללא הפסד. אקדמיית הנוער של הבלוז טופחה וכיום נחשבת לטובה באנגליה ואחת מהטובות באירופה. צ'לסי הרחיבה בתקופתה את ארון הגביעים וזכתה בחמש אליפויות בליגת האלופות. אברמוביץ' הפך את צ'לסי לקבוצה גדולה.

בשנים האחרונות אוהדי הקבוצה חווים עליות ומורדות. אוהדי הבלוז מרגישים שרומן אברמוביץ' כבר משקיע פחות במועדון (הרגשה שאינה תואמת למציאות). אמנם הקבוצה זוכה באליפויות ובתארים, אך הקבוצה אינה יציבה (כך בעונת 2015/16, בה סיימה במקום העשירי עונה לאחר זכייה באליפות).

המון בעיות אפשר למנות בצ'לסי של השנים האחרונות. המנהל הטכני מייקל אמנלו, המושמץ עזב, האמון בין השחקנים למאמן התדרדר, חסר מנהיג בחדר ההלבשה והמצב בצ'לסי לא נראה מזהיר פנים. אך כעת התווספה בעיה נוספת למועדון: "הוויזה של רומן".

שינה את צ'לסי, אבל התקופותו השתנו (getty) (צילום: ספורט 5)
שינה את צ'לסי, אבל התקופותו השתנו (getty) | צילום: ספורט 5

במרץ האחרון מרגל רוסי הורעל באנגליה, והיחסים שגם ככה היום קרירים ומתוחים בין בריטניה לרוסיה החריפו. דיפלומטים רוסים גורשו מבריטניה ולהיפך, ולרומן אברמוביץ' (שמקורב לנשיא פוטין) לא אושרה בקשת חידוש הוויזה לבריטניה.

רומן, שהתגורר שנים באנגליה, נאלץ לטוס למולדתו מכיוון שפגה תוקפה של הוויזה שלו, ולאחר ניסיונות חוזרים לחידושה, הוא נענה בשלילה. בעקבות כך, צ'לסי הוציאה הודעה רשמית כי החליטה להקפיא את תהליך תכנון ובניית האצטדיון.

לאחרונה אברמוביץ' ניסה "לעשות מהלך", הוא עלה לארץ, הוציא דרכון ישראלי, חשב שנגמרה הפרוצדורה ושהצליח לעקוף את המשוכה. אוהדי הבלוז החלו לדאוג שהשהיית תכניות האצטדיון והוצאת הדרכון הישראלי, מסמלות את תום עידנו של האוליגרך הרוסי בקובהאם.

כשאברמוביץ' הגיע לצ'לסי ב-2003 צ'לסי בבת אחת הפכה לקבוצה העשירה באירופה, היא הייתה יכולה לשלם סכומים ששום קבוצה באנגליה לא הייתה מסוגלת, ותוך שנתיים הפכה לאלופת אנגליה עם מוריניו, שהגיע מפורטו.

סימן שאלה לגבי עתידו (getty) (צילום: ספורט 5)
סימן שאלה לגבי עתידו (getty) | צילום: ספורט 5

האוליגרך היהודי היה בטוח שהסכומים שהוא משקיע עוד יניבו פירות וייצבו את צ'לסי כלכלית בעתיד, אך בעשר השנים האחרונות נכנסו שייחים ואוליגרכים נוספים לשוק הכדורגל האירופאי, סכומי זכויות השידור באנגליה זינקו, וצ'לסי איבדה יתרון כלכלי על פני שאר היבשת. סיטי ופ.ס.ז' קנו מכל הבא ליד, כשיונייטד, בארסה וריאל לא נתנו סיכוי למועדון להתחרות איתן על רכש.

צ'לסי התחילה להכניס פחות כסף מהמועדונים המתחרים והמצב הכלכלי של הבלוז לא הרקיע שחקים. צ'לסי אחראית על 86% מההפסדים הכלכליים של קבוצות הטופ-6 באנגליה בין 2009 ל-2017, ועל 68% מההפסדים של כלל קבוצות הפרמייר ליג בתקופה זו.

גם חילוף המאמנים בצ'לסי התכוף לא תרם לעניין. הבלוז החליפו 11 מאמנים ב-15 השנים האחרונות, יותר מכל קבוצת צמרת אחרת באנגליה. כל מאמן שהגיע היה כרוך בהוצאות רבות בין היתר בשל שינוי שיטות אימון. ההכנסות לא מתקרבות להכנסות של מועדונים כמו מנצ'סטר יונייטד או מנצ'סטר סיטי, כשהכישלון להעפיל לאלופות העונה גם פגע בהכנסות.

איך צ'לסי תיראה בעונה הבאה? (getty) (צילום: ספורט 5)
איך צ'לסי תיראה בעונה הבאה? (getty) | צילום: ספורט 5

נראה שאם צ'לסי תרצה להישאר מועדון בסדר גודל עולמי, היא תצטרך להמשיך להיכנס עמוק לכיס של האוליגרך הרוסי. ולכן, אברמוביץ' חשב על כמה פתרונות. ראשית, בניית האצטדיון החדש הייתה אמורה לחתום את הפיכתה של צ'לסי למעצמה ולהגשים את חזונו של  הבעלים.

זכויות על שם האצטדיון, השכרתו לאירועים גדולים וספונסרים, היו אמורים לבנות לצ'לסי בסיס כלכלי חזק מספיק עליו היא תוכל לבנות קבוצת טופ עולמית לאורך שנים, גם מבלי להיות תלויה נואשות באברמוביץ'. אך חזון לחוד ומציאות לחוד, כשהאירועים האחרונים טרפו את הקלפים.

בחיפוש אחר מאמן, אברמוביץ' חשב על הבאת מאמן שמאמין בכישרונות צעירים ובכדורגל אטרקטיבי, כזה שיצליח להוביל את צ'לסי לשינוי בעלות נמוכה. מאוריציו סארי, סלבישה יוקאנוביץ' ולורן בלאן, הועדפו על פני האחרים ונמצאו המתאימים ביותר.

סארי, שהיה המועמד המוביל מבין השלושה, כשלורן בלאן כעת הוא המועמד המוביל להחליף את קונטה. לאחר פגישה ראשונית שהתקיימה בין בלאן לבין מרינה (המנכ"לית של צ'לסי), תואמו הציפיות בין בלאן למועדון, ובלונדון מחכים להתפתחויות נוספות.

האווירה השלילית שריחפה סביב אוהדי הבלוז קיבלה התנגדות קלה משחקני עבר, כשבראשם ג'ון אובי מיקל שתקף את ההתנהלות השבוע: "המועדון הזה תמיד חוזר חזרה. אני בטוח שרומן יודע בדיוק מה לעשות. אני לא חושב שהאוהדים צריכים להיות מודאגים בכלל מהמצב, ושהדברים יסתדרו. המועדון בידיים בטוחות".

בינתיים, מלבד השהיית בניית האצטדיון, בבלוז מנסים לשדר עסקים כרגיל. השמועות בנוגע לחלון ההעברות עוברות מצהובון לצהובון, והזכייה המשולשת של הקבוצות הבכירות של המועדון (גברים, נשים, נוער) בגביע האנגלי דחקה לשוליים את הכישלון בליגה. למרות השמועות, אברמוביץ' מנסה לשדר מסר שלמרות הכל, הוא עדיין כאן, גם אם במתכונת מצומצמת יותר.