שקל, בוזגלו, כחלון ומלול. ארבעה ליגיונרים וגעגוע (צילום: מערכת ONE)
שקל, בוזגלו, כחלון ומלול. ארבעה ליגיונרים וגעגוע | צילום: מערכת ONE

מי מכם, אוהדי הספורט בכלל והכדורגל בפרט, לא חלם לילה אחד על אותו רגע קסום בו הוא מכריע משחק עם שער בדקה ה-90? מי מכם אפילו הגדיל לעשות ולבש באותו רגע מדים של קבוצה מחו"ל שהוא היה רוצה לשחק בה או אף השתמש בכלי שמתכנתי משחקי הסימולציה לכדורגל נתנו לנו כדי לבנות לעצמו דמות שהולכת ומשחקת במיטב הליגות האירופאיות.

בואו לבחור את רגעי השנה ואולי תזכו בפרסים מדליקים

"הלוואי עלי", אמרתם לעצמכם כשכיביתם את המשחק/התעוררתם מהחלום וחזרתם למציאות. עוד יום עבודה, לימודים או סתם שגרה, שנראת כל כך קטנה לעומת זו של כוכבי הכדורגל שכל יום נוגעים בפסגות בהרים שאנחנו לא התחלנו לטפס עליהם בכלל. אך כידוע בחיים, "לא כל הנוצץ הוא זהב" ודברים נראים קצת שונה.

בעונה בה נוספו כ-13 שחקנים למעגל הליגיונרים, שכבר מונה 35 שחקנים, מתמודדים שחקני ארצנו שמחזיקים בחלום בהתהוות עם דבר שידוע כ-"קושי החגים" בשפת הכדורגל, אותה תקופה שבשבילנו היא פסק זמן ומילוי מצברים, בשבילם זו התקופה בה שאלת המעבר לשחק בחו"ל עולה וצפה כשהגעגוע מגיע.

"זה הדבר הקשה ביותר"
שחקנה של קרקוביה קראקוב בפולין, תמיר כחלון, עוד צפוי לעבור חורף בדרום המדינה אחרי שבמהלך העונה שעברה שיחק בבלגיה, בשרלרואה. בכל מקרה זאת תקופת החגים הראשונה שהוא עובר כליגיונר ובתור שומר מסורת העיד: "הדבר הקשה ביותר זה החגים ללא המשפחה. כל השאר לוקחים עם חיוך, מזג האוויר, המרחק, האימונים הקשים, הכל שטויות. פסח היה כמעט כמו בבית בזכות מוריס טל הבנאדם הנדיר שמארח באהבה יתרה כמו בבית. ראש השנה היה קשה אבל לפחות זכיתי להיות בבית הכנסת".

תמיר כחלון מתאמן בקראקוביה (ONE) (צילום: מערכת ONE)
תמיר כחלון מתאמן בקראקוביה (ONE) | צילום: מערכת ONE

גם לשחקן בירשחוט, דור מלול, זו העונה הראשונה שהוא מחוץ לישראל והוא התנחם לפחות ביום כיפור בארץ בזכות הנבחרת אך גם הוא סיפר קצת על תחושותיו: "קודם כל חגים ומשפחה זה חלק מאוד נרחב ובעל חשיבות אצלי כך שלא קל להיות רחוק מכולם במיוחד כשאתה יודע שהם מתכנסים להיות ביחד ונהנים להם. מצד שני אני מסתפק בזה שאנחנו קרוב לעשרה ישראלים שקרובים מאוד אחד לשני ונפגשים על בסיס קבוע אז יש פלוסים ומינוסים כמו לכל דבר בחיים".

מי שבכלל כבש מחוז וארץ זרה לחלוטין לנו, בהקשר הזה, הוא יוסי שקל שדווקא הופתע כשהצליח לקיים את רוב מצוות החג בקזחסטן שם הוא משחק במדי קיירט, קבוצה שאותה מאמן ג'ון גרגורי, מאמנו באשדוד.

יוסי שקל עושה כפרות (באדיבות יוסי שקל) (בעז גורן) (צילום: מערכת ONE)
יוסי שקל עושה כפרות (באדיבות יוסי שקל) (בעז גורן) | צילום: מערכת ONE

"אני אדם מסורתי ששומר מצוות והיהדות מאוד חשובה לי. לכן החגים עושים לי הרגשה טובה וחמימה של יחודיות. ברגע שאתה לא בארץ, רחוק מהמשפחה והחברים ההרגשה היא קצת שונה אך עם אישתי אביגיל והילדה נינה הלב שלי מתחמם. בנוסף, יש את הקהילה היהודית המדהימה, בית חב״ד שנותנים הרגשה מדהימה ומארחים אותנו בצורה מושלמת. הם דואגים שנעשה את כל המצוות בכל חג לדוגמא; בראש השנה עשינו סעודת חג ענקית עם כל היהודים פה ובירכנו על הכל ושרנו, היה מדהים. בכיפור עשינו כפרות ותפילה המונית שבית הכנסת היה מלא, הייתה חוויה מדהימה. עכשיו בסוכות הם שוב מארחים אותנו. אלו חוויות שאני אקח איתי כל החיים".

כחלון המשיך וסיפר על התחושות שמציפות אותו בתקופה שמבחינתו היא לא פשוטה: "המשפחה מנסה להתנהג רגיל כשמדברים איתי כדי שלא ארגיש שהם נהנים, הם חוששים שזה יעציב אותי. קשה לשמור על החגים ועל היהדות בכלל מחוץ לישראל, עושים הכל כדי לא לשכוח מאיפה באנו. את הכוח הזה שואבים מהבית, מהדת, אחרת אין סיכוי להחזיק מעמד. לפעמים חסרה לי העברית, בבלגיה, בחג, הייתי עם דודו ביטון ומתן אוחיון באותה קבוצה. כאן אני לבד בקבוצה וגם אנגלית בודדים השחקנים שיודעים ודוברים את השפה. לפעמים זה רק אני והאייפון, שומע שירים שמזכירים את הבית. אמא מדי פעם שולחת תמונות איך הסוכה נראית. ההנאה המירבית היא המפגש עם הכדור באימון".

מלול מול רפאלוב (רשמי קלאב ברוז´) (בעז גורן) (צילום: מערכת ONE)
מלול מול רפאלוב (רשמי קלאב ברוז´) (בעז גורן) | צילום: מערכת ONE

"בראש ובראשונה האישה והילדה שזה הכי חשוב בעולם"
למרות כל אלו מלול סיפר שזהו לא קושי שהוא חשב עליו כשעבר לשחק מחוץ לישראל: "כשאתה עובר לחו״ל אין לך הרבה זמן להתעסק במחשבות מה יהיה? יש לך המון עיסוקים וסידורים כדי להגיע ברמת מוכנות הכי גבוהה שיש לליגה ולהראות למה אתה מסוגל. המשפחה בארץ מתחילה להתרגל אני מאמין. מחג לחג הם יראו אותי רק דרך המחשב אבל זה בסדר, פעם גם את זה לא היה".

שקל, שדווקא מצליח לקיים את החג הכי קרוב לשאיפותיו סיפר איך הוא הביא את ישראל לקזחסטן: "בראש ובראשונה האישה והילדה שזה הכי חשוב בעולם. האוכל? כמובן שזה מתחיל מוואפלים ישראלים וחומוס פטריות ועד ללכת לבית הכנסת בכל הזדמנות ולהיות בקשר עם היהודים הישראלים שפה. ארוחות ערב ובתי קפה וחוויות שרק אנחנו הישראלים יודעים לעשות".

יוסי שקל ונינה (באדיבות יוסי שקל) (בעז גורן) (צילום: מערכת ONE)
יוסי שקל ונינה (באדיבות יוסי שקל) (בעז גורן) | צילום: מערכת ONE

גם שחקנה של סטנדרד ליאז', מאור בוזגלו, התקשה לחגוג כמו שצריך בעונת המעבר שלו לאירופה: "את האמת שעד היום לא הצלחתי לעשות אף חג כי זה תמיד יצא מתי שאני עם הקבוצה במלון לפני משחק. מתי שאני לא יכול אז אישתי עושה פה את החגים עם משפחה ישראלית שאוהדת את הקבוצה, זה עזר לנו מאוד. הפכנו ממש למשפחה והם מדהימים. זה עזר לאישתי כי זה לא פשוט לעבור מדינה ולהכיר חברים חדשים, זה חשוב. בגדול מנסים לשמור כמה שיותר ולעשות מה שיכולים".

אז כפי שנכתב בתנ"ך בספר ויקרא: "חמישה עשר יום, לחודש השביעי הזה, חג הסוכות שבעת ימים, ליהוה". שיהיה לכם חג שמח, גם אם אתם לא נמצאים בסביבה הטבעית שלכם.