בכנסת ישראל לא נשארו אדישים לנוכח העובדה שנבחרת ישראל בכדורגל לא הצליחה להעפיל למונדיאל מאז 1970 והחליטו לכנס ועדה מיוחדת שתדון בכישלון האחרון של הבחורים בכחול-לבן.

לדיון זומנו יושבי ראש של קבוצות, אנשי ההתאחדות, מאמני הנבחרת ומאמני עבר רבים.

חברי הכנסת שהגיעו הם יושב ראש הוועדה, זבולון אורלב, רונית תירוש, אופיר פינס ואלכס מילר. מלבדם, בוועדה נמצאים גם יושב ראש ההתאחדות אבי לוזון, מנכ"ל ההתאחדות, אורי שילה, יו"ר איגוד השחקנים, אבי כהן, ומנכ"ל האיגוד, אריה אלטר.

אורלב הסביר מדוע כינס את הוועדה: "הוועדה מודאגת מהכשלונות ואי ההצלחות של הנבחרת בקמפיין הזה, שהיו חמורים קצת יותר מקמפיינים קודמים בגלל ההגרלה שהיתה נוחה יחסית".

אורלב המשיך: "הוועדה רשמה את דיווחו של יושב הראש אבי לוזון, על התוכניות העתידיות באשר לשיפור ענף הכדורגל. צריך ראייה רחבה יותר ולגבש תוכנית אסטרטגית שתעשה סדר בעניינים תקציביים ואמצעים נוספים למימון תשתיות ובדיקת בעיית השיטור במגרשים, שעולה כסף רב. ניהול קבוצות הכדורגל בישראל וכו', בטווח זמן של עד חצי שנה".

אבי לוזון ויו"ר הוועדה, זבולון אורלב (אמיר לוי) (צילום: מערכת ONE)
אבי לוזון ויו"ר הוועדה, זבולון אורלב (אמיר לוי) | צילום: מערכת ONE

דווקא ראש הנבחרת, המאמן דרור קשטן, החליט לא להגיע לדיון ולתת תשובות על הכישלון של נבחרתו, למרות שהוזמן. בוועדה תקפו את קשטן, על כך שזילזל ולא הגיע לדיון.

יושב ראש ההתאחדות לכדורגל, אבי לוזון, הסביר את ההיעדרות של קשטן: "הצוות המקצועי לא רצה להגיע כדי לא להישאל שאלות ולתת תשובות".

בתגובה אמר יושב ראש הוועדה, ח"כ זבולון אורלב, שהוא רואה את העניין בחומרה רבה: "הוועדה מאוכזבת מכך שמאמני ושחקני עבר החליטו לא להגיע ולתרום מהידע והכשרון שלהם, כולל מאמני הנבחרת, שראויים למילת גינוי".

יושב ראש ההתאחדות, אבי לוזון, שהגיע באיחור קל לישיבה, הגיש מצגת מטעם ההתאחדות בנושא הנבחרות הלאומיות ושטח את הבעיות הכלכליות הרבות שעימן ההתאחדות נאלצת להתמודד: "היתה לנו ההגרלה הטובה ביותר שיכולנו לקבל. השקענו 35 מיליון שקלים בקמפיין הזה, אנחנו לא בגירעון, אבל השקעת המדינה בקמפיין היתה 28,000 ש"ח שזה פחות מחצי אחוז".

"קיבלנו 15 מיליון ממועצת ההימורים. הכסף הזה הולך לילדים, נוער, נשים וליגות נמוכות. המדינה לא עוזרת. איפה תמצאו מקום יותר חינוכי במגרש הכדורגל שבו נעשית האינטגרציה הכי אמיתית בין אנשים עם מוצאים ורקעים שונים? אני מקים את בית הנבחרות שהוא פרוייקט שעולה 20 מיליון שקלים ולא מקבל כלום מהמדינה, ורק מיליון שקלים ממועצת ההימורים. זאת אומרת, שתשעה עשר מיליון שקלים אני צריך להשיג ממקורות חוץ. לשם השוואה, בהונגריה, הקימו את בית הנבחרות בעלות 50 מיליון יורו בעזרת כספי מדינה. פה לא נתנו שקל".

לוזון הזדעק על נושא הוצאות השיטור הכבדות במשחקי הנבחרת והליגה: "באופ"א אמרו לי: 'מה זה שיטור?!' לא הבינו על מה אני מדבר". בתגובה אמר, יושב ראש הוועדה: תיעשה השוואה בנושא הזה בין ישראל למדינות אחרות באירופה".

חברת הכנסת, רונית תירוש ואבי לוזון. (אמיר לוי) (צילום: מערכת ONE)
חברת הכנסת, רונית תירוש ואבי לוזון. (אמיר לוי) | צילום: מערכת ONE

חברת הכנסת, רונית תירוש, חברה בוועדת החינוך, התרבות והספורט: "הכל מתחיל ונגמר בתשתיות. אין תשתית ראויה במדינה ולכל זה נדרש כסף".

חבר הכנסת, אופיר פינס, שהגיע למרות שאינו חבר בוועדה, הוסיף: "כל הקבוצות סובלות מרמה ניהולית נמוכה ביותר למעט בודדות. המחוקק צריך להחליט מי ראוי להיות בעלים ולנהל קבוצת כדורגל".

כזכור, נבחרת ישראל הוגרלה לבית נוח יחסית במוקדמות מונדיאל 2010 בדרום אפריקה יחד עם יוון, שוייץ, לטביה, מולדובה ולוקסמבורג, אך לא הצליחה להשיג אף ניצחון משמעותי במשך כל הקמפיין כשהשיא היה בהפסד המביש ללטביה באצטדיון ר"ג שהפך את סיכויי העליה לאפסיים.

אורי שילה (אמיר לוי) (צילום: מערכת ONE)
אורי שילה (אמיר לוי) | צילום: מערכת ONE

בהתאחדות לכדורגל עקבו היום אחרי הדיון שנערך בכנסת בנושא כשלון הנבחרת הלאומית. בכיר בהתאחדות התייחס להיעדרותו של קשטן מהדיון ואמר ל-ONE: "בסך הכל לוזון ניסה להגן על קשטן מלתת תשובות על הכשלון אל מול ועדת הכנסת. גם פיפ"א וגם אופ"א מזהירות מנושא התערבות ממשלה בעניינים מקצועיים של כדורגל, ולא יכול להיות שמאמן לאומי יצטרך לבוא ולספק הסברים".

עוד אמר הבכיר: "לוזון, יחד עם מנכ"ל ההתאחדות והסמנכ"ל, הגיעו לוועדה. זה לא מספיק? אסור ליצור פה תקדים שמאמן מגיע כדי לתת דין וחשבון בכנסת". 

"יכול להיות שכרגע מערכת היחסים בין השניים לא בשיא ולכן קשטן לא אהב את מה שלוזון אמר בוועדה. הצורך בהחלפת המאמן המתקרבת מעלה אמוציות, אבל אני לא שופט אף אחד בשעת כעסו".