ארקדי גאידמק. יערער על העונש (צילום: מערכת ONE)
ארקדי גאידמק. יערער על העונש | צילום: מערכת ONE

איש העסקים והבעלים של בית"ר ירושלים, ארקדי גאידמק, ספג אחה"צ (שלישי) מכה קשה לאחר שנידון בבית משפט בפאריס ל-6 שנות מאסר בפועל בצרפת בגין חלקו בפרשת "אנגולה-גייט".

בכתב האישום נטען כי גאידמק היה מעורב במכירת נשק בסכומים של מאות מיליוני דולרים לממשלת אנגולה בשנות ה-90. גאידמק עמד במרכז הפרשה בצוותא עם סוחר הנשק הצרפתי פייר פאלקון, שספג עונש זהה. 

גאידמק, שנקנס גם בסכום של 375 אלף יורו, מתגורר בימים אלו ברוסיה ומן הסתם לא היה נוכח בבית המשפט בעת מתן גזר הדין. חשוב לציין כי בין רוביה וצרפת אין הסכם הסגרה. לפי סוכניות הידיעות בצרפת, בכוונת גאידמק ופאלקון לערער על העונש הקשה שספגו.

"הודגם בבית המשפט כי בין השנים 1993 ל-1998 פייר פאלקון וארקדי גאידמק היו מעורבים בסחר באמצעי לחימה בשווי 793 מיליון דולר", נכתב בגזר הדין.

"פעילות זו היא לא ראויה, והשמדת הראיות השיטתית מספיקה כדי לקבוע את אלמנט הכוונה".

לפי האישום, גאידמק ושותפיו מכרו לנשיאה של אנגולה, ז'וזה אדוארדו דוס-סנטוס, כלי נשק מסוגים שונים במהלך מלחמת האזרחים באנגולה, שגבתה את חייהם של עשרות אלפים.

ז´אן-כריסטוף מיטראן. בנו של נשיא צרפת לשעבר נידון לשנתיים מאסר על  (צילום: מערכת ONE)
ז´אן-כריסטוף מיטראן. בנו של נשיא צרפת לשעבר נידון לשנתיים מאסר על תנאי (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

הסחר בנשק התקיים בזמן שלטונו של הנשיא הצרפתי פרנסואה מיטראן ב-1993 והמשיך תחת ז'אק שיראק עד שנת 1998. הארסנל שנמכר כלל 420 טנקים, 12 הליקופטרים, 6 ספינות קרב, ו-170,000 מוקשים. הנשיא אדוארדו דוס סאנטוס השתמש בכלים שרכש כדי להתמודד עם המורדים במדינתו.

גאידמק הואשם כי ניצל את קשריו במזרח אירופה כדי לשלוח את הנשק ללואנדה, העיר הגדולה ביותר באנגולה. פאלקון, שמחזיק בדרכון קנדי, צרפתי ואנגולי, היה שגריר אנגולה לארגון אונסקו ב-2003, וטען במהלך המשפט כי הוא זכאי לחסינות דיפלומטית.

אדוארדו דוס סאנטוס (משמאל).  (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אדוארדו דוס סאנטוס (משמאל). (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

בפרשה הואשמו לא פחות מ-42 בני אדם, ביניהם ז'אן כריסטוף מיטראן, בנו של נשיא צרפת לשעבר, פרנסואה מיטראן, שנשפט לשנתיים מאסר על תנאי. צ'ארלס פסקוואה, מי שהיה לתקופה שר הפנים של צרפת, נשפט ל-3 שנות מאסר, 2 מתוכן על תנאי וכמו כן ספג קנס של 100 אלף יורו.

סביר להניח שפסק הדין יגרור עמו השלכות באשר לעתידה של בית"ר ירושלים, שגאידמק עדיין רשום כבעליה החוקיים. מההתאחדות לכדורגל נמסר בנושא ל-ONE: "הסוגייה נבחנת ע"י היועצים המשפטיים של ההתאחדות לכדורגל. בכל מקרה, מאחר ועל זכויות הניהול של גאידמק בבית"ר ירושלים מוטלים עיקולים מצד נושים, כל העברת זכויות שהיא חייבת לקבל הכשר של בית משפט".

אגייאר: עכשיו יהיה יותר אפשרי שבית"ר תעבור לידיי, זה מרגש
הספונסר הראשי של בית"ר ירושלים, גומא אגייאר, אמר בתגובה לידיעה על גזר דינו של גאידמק: "עכשיו נחתתי בישראל. אני רוצה להתייעץ עם איציק קורנפיין ועם היועצים המשפטיים של הקבוצה כדי לראות מה עושים לאחר פסק הדין של ארקדי גאידמק. יכול להיות שהסיפור הזה יאפשר מעבר קל יותר של בית"ר מארקדי גאידמק".

גומא אגייאר עם קורנפיין (תומר גבאי) (צילום: מערכת ONE)
גומא אגייאר עם קורנפיין (תומר גבאי) | צילום: מערכת ONE

"לדעתי ימצאו פיתרון בארץ לכל הנושאים הכספיים עם ארקדי גאידמק, ויכול להיות שנסגור את החברה שארקדי מעורב בה כבעלים של בית"ר ונקים חברה חדשה, שתהיה מי שתחזיק בבית"ר ירושלים. יש כל מיני אפשרויות לפתור את הבעיות סביב בית"ר ומספר אופציות שעומדות לרשותנו, אבל אנחנו צריכים להבין קצת יותר מה הסיפור סביב פסק הדין בנוגע לארקדי גאידמק", הוסיף אגייאר.

"עכשיו אולי יהיה יותר אפשרי שבית"ר תעבור לידיים שלי, זה בהחלט משהו מרגש אם זה ייצא לפועל. פסק הדין שקיבל ארקדי לא פשוט והצטערתי לשמוע אותו", הודה.

אביבי: אם ההרשעה תישא קלון, זכויות הניהול יועברו מגאידמק
הידיעה על גזר הדין של גאידמק תפסה את אנשי ההתאחדות לכדורגל לא מוכנים, והם ניזונו בעיקר מהתקשורת בפרטי ההרשעה. כידוע, גאידמק הוא הבעלים של בית"ר ירושלים וכך הוא רשום בהתאחדות לכדורגל.

רותם קמר ושילה. &"למוסדות ההתאחדות סמכות מלאה לתת עונשים כאלו&" (ר (צילום: מערכת ONE)
מנכ&"ל ההתאחדות, אורי שילה, וסגנו, רותם קמר (רועי גלדסטון) | צילום: מערכת ONE

על זכויות הניהול של גאידמק בהתאחדות מוטלים עיקולים מצד נושים שונים, ולכן כל העברת זכויות ניהול תהיה חייבת לקבל הכשר של בית משפט. זו גם הסיבה שגומא אגייאר לא לקח בעלות על הקבוצה, והוא מוגדר כספונסר.

השאלה הבוערת כרגע היא - מהי המשמעות המשפטית של עניין גזר הדין. סמנכ"ל ההתאחדות רותם קמר אמר ל-ONE: "אנחנו נקיים דיון פנימי בנושא כדי לבחון את כל ההיבטים. מדובר בסיטואציה בעייתית, מאחר וישנם עיקולים על הנכסים של גאידמק בבית"ר ואני לא יודע עד כמה אנו יכולים להפקיע זכויות, היה ונצטרך לעשות זאת".

בפגישה שתתקיים בהתאחדות ישתתפו היועץ המשפטי משה אביבי, ראש המחלקה המשפטית עו"ד אמיר נבון, הסמנכ"ל רותם קמר והמנכ"ל אורי שילה. למרות הפגישה המתוכננת, קמר מרגיע את אוהדי בית"ר ירושלים: "לבית"ר ירושלים יש ערבויות בבקרה, וזאת אומרת שאין סכנה לפעילות השוטפת של הקבוצה ללא קשר לנושא הבעלות. המשמעות היא שבאופן שוטף שום דבר לא ישתנה. אין חשש להמשך קיומה של הקבוצה".

משה אביבי. &"הפעולה בוצעה לאחר קבלת המכתב&" (גיא בן זיו) (צילום: מערכת ONE)
משה אביבי (גיא בן זיו) | צילום: מערכת ONE

היועץ המשפטי של ההתאחדות משה אביבי הוסיף: "ברמת העיקרון, בעלים של קבוצה לא יכול להיות אדם שהורשע בעבירה שיש עימה קלון, ולא אני הכתובת שתקבע האם יש או אין כאן קלון. ללא ספק יש כאן עבירה חמורה, על פי חומרת העונש שניתן. במידה שיש קלון בעבירה, יועברו זכויות הניהול מידיו של גאידמק, וכמובן שזו בעיה בגלל העיקולים שישנם".

אביבי התייחס גם לאפשרות לפיה ינסה הספונסר אגייאר לקבל את הבעלות על הקבוצה: "עוד מוקדם מאוד לדון בזה, אבל ייתכן שתמורת סכום קניית הקבוצה, יסולקו גם החובות לנושים בעזרת בית המשפט".

יו"ר הרשות לבקרת תקציבים, עופר אורליצקי, ציין: "כל נושא גזר הדין של גאידמק, או נושא אפשרות העברת הבעלות על בית"ר ירושלים, אינו רלוונטי מבחינת הבקרה, וזאת בגלל שכל הערבויות של בית"ר ירושלים שמופקדות בבקרה הן של גומא אגייאר, ולא של ארקדי גאידמק".

בבית"ר ירושלים הודיעו כי ילמדו את הנושא ויוציאו הודעה מסודרת.

השתתפו בהכנת הידיעה: גיא בן זיו ורועי גלדסטון