אבי לוזון בנתב"ג (צילום: עדי בן ברון, מערכת ONE)
שנת המבחן של יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון | צילום: עדי בן ברון, מערכת ONE

מה הייתם אומרים עם היו לוקחים לכם את המשכורת שעמלתם עליה כל כך הרבה ומחליטים לקצץ אותה בחצי?! נחמד זה בטוח לא היה, מתח סביר להניח שזה היה מחדיר לחיים שלכם, השאלה אם זה היה מתח בריא.

כחלק מהרפורמה החדשה שמנהיגה ההתאחדות לכדורגל בליגת העל לעונת 2009/2010, משתנה גם שיטת הניקוד. משמע - בסיבוב השלישי, שיחלק את הליגה לשלושה בתים, יקוצץ לכל קבוצה מחצית מהניקוד אותו צברה במהלך שני הסיבובים הראשונים. המטרה - לפחות על פי ההתאחדות לכדורגל ליצור מתח בכל אחד מהבתים.

החלטנו לבדוק עד כמה שיטת הניקוד החדשה כדאית, מי ייפגע ומי ירוויח, והאם יהיה ניתן להתרגל אליה? את התשובות לשאלות הללו אתם תטקבקו לנו. מסוקרנים? הכל בפנים...

תזכורת: סיבוב שלישי יהפוך לפלייאוף, הנקודות יקוצצו לחצי
ב-23 לחודש יוני בשנה שעברה, בישר יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון, על הרפורמה החדשה במבנה ליגות הכדורגל בישראל החל מעונת 2009/10. השינוי הראשון והמהותי הינו הרחבת הליגה ל-16 קבוצות. אולם אין זה השינוי המהותי היחיד.

מבנה הליגה ושיטת הניקוד החדשה הן גולת הכותרת. בכל עונה יתקיימו שני סיבובים הכוללים 30 מחזורים. בתום הסיבוב השני הליגה תתחלק לשלוש. הקבוצות שתסיימנה במקום הראשון ועד לשישי תתמודדנה על תואר האליפות והכרטיסים למפעלים האירופים בשיטת הפלייאוף שיכלול 5 משחקים.

עוד לפני כן יקצצו את מספר הנקודות לכל אחת מהקבוצות בליגה לחצי. כמו כן קבוצה שתסיים את הסיבוב השני במספר נקודות אי זוגי תזכה לעיגול הנקודות שלה כלפי מעלה (לדוגמא, מי שתסיים עם 39 נקודות תפתח את הפלייאוף עם 20 נקודות במקום 19.5).

קבוצות שתסיימנה במקומות השביעי ועד העשירי תתמודדנה ביניהן בפלייאוף על מענקי מיקום. שאר הקבוצות שתסיימנה במקומות 11 ועד 16 תתמודדנה על כרטיס ההישרדות בליגת העל. בתום שלב הפלייאוף התחתון, מקומות 15 ו-16 ימצאו את עצמם בליגה הלאומית עונה אחר כך. מי שתסיים במקום ה-14 תאבק מול המקום השלישי בליגה הלאומית על מקומה בליגת העל.

סוף סיבוב שני 2008/09: הפועל תל אביב תפתח במקום הראשון
אחרי שהזכרנו, הסברנו והרחבנו על המבנה החדש של ליגת העל לעונת 2009/10 כעת בחרנו לבחון את כל הנתונים החדשים בהנחה והשינויים היו מתבצעים בעונה הנוכחית. לשם כך נתייחס לטבלת ליגת העל העונה בתום המחזור ה-22 ולפני פתיחת הסיבוב השלישי, שכאמור בעונה הבאה יפצל את הליגה לשלושה בתי פלייאוף.

ראשית נתייחס לחלק העליון של הטבלה, לבית הפלייאוף העליון. על פי הטבלה בתום הסיבוב השני הרי שעל תואר האליפות והמאבק על הכרטיסים לאירופה היו אמורות להתמודד: 1. הפועל תל אביב עם אותו מספר נקודות כמו של חיפה - 21 (במקום 41 ) אך עם מאזן שערי זכות טוב יותר מה, שמקנה לה את המקום הראשון. 2. מכבי חיפה עם 21 נקודות (במקום 42 ). 3. נתניה עם 20 (במקום 39). 4. בית"ר ירושלים עם 19 ( במקום 37). 5. בני יהודה עם 17 (במקום 34). מכבי פ"ת עם 15 (במקום 29).

מבט קצר על טבלת הפלייאוף העליון מציג בפנינו מהפך בין שני המקומות הראשונים. אם על פי טבלת סוף הסיבוב השני, חיפה הוליכה את הטבלה עם נקודה הפרש מהפועל תל אביב, הרי שהאדומים היו פותחים את שלב הפלייאוף במקום הראשון בזכות מאזן שערי זכות טוב יותר. כלומר, הפועל תל אביב על פי שיטת הניקוד החדשה הרוויחה 2 נקודות, בעוד חיפה איבדה נקודה.

גם במידה ובשלב הפלייאוף יוחלט לבטל את נושא מאזן השערים ולהתחיל את הספירה מחדש, הרי שהפועל תל אביב תישאר במקום השני עם אותו מספר נקודות כמו של חיפה ובכך הרוויחה נקודה ואילו חיפה איבדה את היתרון שלה.

אם לא די בכך, הרי שהפער בין המוליכה לרביעית, בית"ר ירושלים הצטמצם מחמש נקודות הפרש לשתי נקודות בלבד, ובנקודה זו חשוב לזכור שהשתיים עוד צפויות להיפגש. ניצחון של בית"ר והיא עשויה למצוא עצמה מוליכת הטבלה החדשה. גם פער 4 הנקודות מבני יהודה הופך את הקבוצה של גיא לוזון, כביכול, למועמדת ודאית לזכייה בתואר האליפות.

אין ספק שקיצוץ מספר הנקודות בשיטת הניקוד החדשה בפלייאוף העליון הפכה את מאבק האליפות לפתוח מתמיד, אך מנגד ייתכן ועשתה חוסר צדק עם מכבי חיפה שעבדה קשה בשני הסיבובים הראשונים בכדי לשמור על מקומה וכעת איבדה אותו לרשותה של הפועל תל אביב.

בפלייאוף על מענקי המיקום נמצא את מ.ס אשדוד עם 15 נקודות (29), הפועל פ"ת עם 13 נקודות (25), מכבי תל אביב עם 12 נקודות (23) ועירוני קרית שמונה עם 10 נקודות (19).

חשוב לציין שעבור קבוצות בסדר גודל של מכבי תל אביב, הרי שסכומי הפרמיות שמשולמים לשחקנים עבור כל נקודות משחק עלולות להפוך את הזכייה במענקי מיקום ללא כדאית, שכן ראשי הקבוצה ייאלצו לשלם פרמיות בסכומים גבוהים יותר מהמענקים עצמם.

הפלייאוף שיהפוך להיות לא פחות מעניין (ואולי הכי מעניין) בליגה יהיה זה של התחתית. מכיוון שהעונה ישנן רק 12 קבוצות הרי שנמצא בפלייאוף התחתון את בני סכנין והכח עמידר רמת גן (למרות שעל פי התקנון האחרונה יורדת ליגה) אליהן נוסיף עוד 4 קבוצות.

על פי שיטת הניקוד החדשה הרי שקבוצה כמו סכנין, שסיימה את הסיבוב השני עם פער של מספר נקודות מהקו האדום, עשויה למצוא עצמה קרובה מתמיד לירידה לליגה השניה. נראה כי המרוויחות העיקריות מהשיטה הן האחרונות בטבלה, כששני ניצחונות עשויים להשאיר אותן שנה נוספת בליגת העל.

כמו שלכל מטבע שני צדדים, גם לליגת העל החדשה על כל המבנה ושיטת הניקוד שלה, יש יתרונות וחסרונות. השאלה מה גובר על מה? האם השיטה החדשה מוסיפה מתח או שמה מפגינה חוסר צדק? מה אתם חושבים על זה? טקבקו לנו....