אלון חרזי ושמעון גרשון1 (צילום: עודד קרני, 2 mako)
אלון חרזי רוכב על שמעון גרשון. מי כמוהם יודע שפעם אתה למעלה ופעם למטה | צילום: עודד קרני, 2 mako

הכדורגל שלנו מאופיין בהברקות וכשלונות לטווח הקצר, אבל ללא מחשבה ברורה לטווח הארוך. הכוונה היא לא רק על עונה שלמה, אלא אף ל-10 משחקים קדימה – לסיבוב שלם.

על מאמנים שחסים על שחקניהם לעיין ולשנן את "הפרק" שנקרא התאוששות. נדמה שבצוות המיומן של הפועל תל אביב, שכולל גם את מאמן הכושר המצוין רון ציבלין, היו יכולים למצוא נוסחה טובה יותר להתאוששות השחקנים המובילים, מאשר זיעזוע ההרכב בדרבי של חצי גמר גביע הטוטו.

הפועל תל אביב היא הקבוצה המאורגנת ביותר במשחקה ובעמידת השחקנים במגרש. יש פרשנים שאומרים שהיא גם הקבוצה המאומנת ביותר. אני לא מתלהב מהאמירה הזו – הרי כל הקבוצות מאומנות על ידי צוותי מאמנים שלוקחים את העניינים ברצינות. לומר שהפועל מאומנת יותר טוב מאחרים זו שטות גדולה. הרי על הטעות המרה שעשו שם בהושבת שחקני מפתח על הספסל ומחוץ למגרש בחצי גמר גביע הטוטו שילמה הקבוצה בהפסד המשחק ובהפסד המשפיל מול בני יהודה בליגה.

אין בלוף בכדורגל ואם שחקן מקצועני לא יכול לעמוד במאמצים של שני משחקים בשבוע, אז אין שם כל מקצוענות. אחרי שניגנה כמו תזמורת, הושבת הסולנים על הספסל גרמה לה לזייף ולחזור לכוון את הכלים.

דרושים שיפורים
מכבי חיפה מסוגלת לשחק נפלא מחצית אחת, אבל במחצית השנייה בד"כ נראה כאילו קבוצה אחרת עלתה על המגרש. האוהדים, שבמשך 45 דקות חגגו בשמחה את המשחק היפה, נאלצים לראות את הקצב יורד ואת האיכות נופלת, ולחזור מאוכזבים מעוד תוצאה לא מספקת שמקורה בחוסר היציבות. אגב איש לא אמר שתמיד החצי הראשון הוא הטוב יותר והתוסס מבין שתי המחציות, אבל איפה האיזון במשחק? זהו אולי ההבדל בין הדורסנות בשנות האליפות לבין מכבי חיפה של השנה.

במ.ס. אשדוד משחקים מצוין בכל קטגוריה התקפית, אבל גם אצלם הגיעה נפילה. הקבוצה שכבשה הכי הרבה שערי ליגה וגם ספגה את הכמות הכי גדולה, מביסה קבוצות גם כשהיא בפיגור של שני שערים. אך מה קורה כשלפתע, דוד רביבו ועידן שריקי המצוינים נעלמים? להקת הדרום, שכבשה ארבעה שערים בחצי גמר גביע הטוטו, הפסידה מייד לאחר מכן לבית"ר ירושלים ומכבי תל אביב. גם אשדוד לא מספיק יציבה אך בפן המנטאלי. זו הפעם הרביעית שהקבוצה מציגה משחקים טובים בדרך לגמר ומפסידה בו.

נוטים לכעוס ולהספיד את מכבי נתניה על משחקה ההגנתי והלא יצירתי, אבל דווקא מול הפועל תל אביב הקבוצה של לותר מתיאוס הציגה משחק התקפי ונמרץ. נתניה יצרה לעצמה מצבי הבקעה מצוינים, החמיצה לרוב ובסופו של דבר ספגה לקראת הסיום והפסידה את המשחק. גם לה רמת יציבות נמוכה. להיות ממוקדים במאמץ לאורך כל המשחק היא הנקודה שעליה צריכים לעבוד שם ולמצוא דרך לשיפור.

מרקו ואן באסטן (צילום: רויטרס)
מאמן נבחרת הולנד, מרקו ואן באסטן. עשה אותה טעות כמו אלי גוטמן | צילום: רויטרס

טעות שחוזרת על עצמה גם בטורנירים גדולים דוגמת יורו 2008
יורו 2008 הראה לאנשי הכדורגל שהטעות של החלפת שחקנים בסיטונות במשחקים פחות חשובים, עולה הרבה. מאמני הולנד ופורטוגל עשו זאת בשלב הסופי של הבתים המוקדמים, ולאחר מכן שילמו ביוקר כשהקבוצה שברה מומנטום של יכולת ומשחק קבוצתי והפסידו במאני טיים.

אם גוף השחקן מוכן היטב לאורך תקופה החל מיולי בפתיחת הכנות העונה ועד ינואר, אין סיבה שבתהליך התאוששות ממאמץ, שהוא נכון, לא יוכל השחקן לשחק שני משחקים במשך שבוע. לבצע חמישה חילופים זה 50% מההרכב וכפי הנראה, אצלנו בארץ הפער ביכולת בין שחקן מספר 12 עד 16 לבין שחקן הרכב קבוע, הוא עדיין גדול.

מקרה חריג
אלכס פרגוסון ומנצ'סטר יונייטד הם מקרה חריג. כפי הנראה הפערים בין השחקנים בהרכב לשחקני הספסל שם הוא קטן בהרבה ולכן ניתן לעשות חילופים תכופים יותר. לעומת זאת, אני בטוח שמנג'ר ארסנל, ארסן ונגר, היה מסכים איתי על כך שהפערים בין השחקנים הפצועים בקבוצתו, כמו תיאו וולקוט, ססק פברגאס ותומאש רוזיצקי, לבין אלו שמשחקים במקומם – הוא עצום. כנ"ל לגבי לואיס פליפה סקולארי בצ'לסי. כולנו רואים את בתוצאות, כששני המועדונים הללו אוכלים מרור בליגה האנגלית.

סטיב נאש (צילום: Harry How, GettyImages IL)
סטיב נאש מהפיניקס סאנס. ב-NBA יודעים לקום על הרגליים | צילום: Harry How, GettyImages IL

נקודות אור בין ה-NBA לבאר-שבע
ה-NBA היא הליגה האינטנסיבית ביותר שאני מכיר. בעונה הרגילה יש 82 משחקים והקבוצות שממשיכות בפלייאוף ישחקו בין 96 ל-102 משחקים. גם את הנסיעות צריך לקחת בחשבון. כשקבוצה מהמזרח מגיעה לשחק במערב, יש לה ארבעה משחקים בשבוע. כך שגם שם, התאוששות השחקנים היא שם המשחק. כלומר כל התורה של המאמץ הגופני העצום של שחקנים, הצלחתה תלויה אך ורק בנושא ההתאוששות.

בצד החיובי, אפשר למצוא את בני יהודה, שלא הפסידה בשמונת המשחקים האחרונים. הקבוצה מציגה משחקים טובים ומעניין יהיה לראות באמת באיזה צורה יוכל הצוות המקצועי להחזיק את השחקנים ולעבור את המחסום הפסיכולוגי והפיזי של חוסר יציבות והתאוששות נכונה.

מכבי תל אביב המתחדשת עלתה שלושה משחקים ברציפות בהרכב דומה ועם אותה שישייה בהגנה ובקישור, מה שייצר איזושהי יציבות שאולי תביא לקבוצה הישגים טובים יותר. בכל מקרה גם בצד המנטאלי הקבוצה יכולה להיות מעודדת, לאחר שנים שלא זכתה בתואר, הניפה הקבוצה את גביע הטוטו.

אם כבר לסיים ברוח חיובית, אז מגיע מברוק להפועל באר שבע. הקבוצה מבירת הנגב זכתה בגביע הטוטו של הליגה הלאומית אחרי שגם היא שנים לא הצליחה לזכות בשום תואר ובעיקר נחלה אכזבות מרות. גיא לוי וצוותו הביאו אור לקבוצה, שכה זקוקה לקצת נחת בימים אלו. אז קדימה באר שבע, לשמור על יציבות.